Aquest vespre, al Teatre Poliorama, s’ha lliurat el premi Martí Gasull a la defensa del català, atorgat per la Plataforma per la Llengua, l’ONG del català. I aquesta edició ha estat marcada per la reivindicació política. A l’acte, en una sala amb una filera de butaques buides amb llaços grocs, no hi ha faltat una intervenció per vídeo del Molt Honorable Carles Puigdemont, i també hi ha hagut múltiples referències als presos i als exiliats. A la fi, el premi ha estat per Catalunya Ràdio, que s’ha imposat als cinemes Texas i a l’escola La Masia, els altres dos finalistes decidits pel jurat. Les 7.212 persones que han participat en la votació popular per elegir entre els tres finalistes han donat la majoria dels vots a Catalunya Ràdio.

premis marti gasulll plataforma per la llengua

Missatge del president

Carles Puigdemont, que havia estat present en d’altres edicions del premi, no ha volgut faltar a l’entrega d’aquests guardons, i ho ha fet mitjançant un missatge gravat en què ha volgut felicitar especialment a Josep Ruaix per la seva tasca de “salvar els mots” durant el franquisme. També ha volgut fer extensives les seves felicitacions a La Masia i als Cinemes Texas. Ha reivindicat Catalunya Ràdio, no només per la seva defensa del català, sinó també per la seva defensa de la llibertat d’expressió. I ha lamentat que els seus professionals estiguin amenaçats i que hagin de passar per moments de dificultats.

Temps difícils

Nombroses personalitats han volgut mostrar el seu compromís amb el català assistint a la gala d’aquesta cinquena edició dels guardons. L’acte s’ha iniciat amb un homenatge als absents, els presos polítics i als exiliats, amb el públic corejant: “Llibertat, llibertat, llibertat”. El primer parlament ha anat a càrrec del president del Parlament, Roger Torrent, que ha lloat tots els intents de contribuir a la protecció del patrimoni lingüístic català des d’àmbits ben diferents. Torrent ha recordat que l’aplicació de l’article 155 constitueix una amenaça per a la llengua catalana i per als mitjans públics catalans, i ha insistit en què hi ha drets democràtics que avui estan en perill: “Aquí està en perill l’estat de dret”. I ha deixat clar que els vots dels ciutadans han suposat un mandat democràtic que les institucions no poden trair. “La defensa de la llengua és, també, la defensa de la democràcia”, ha assegurat el president del Parlament.

El guanyador

saul gordillo premi marti gasull

El jurat ha valorat especialment la tasca realitzada per Catalunya Ràdio en el darrer any, enfrontada a múltiples dificultats i atacs. Saül Gordillo, director de l’emissora, ha recordat que Catalunya Ràdio, amb Puyal com a locutor, va arribar a crear un català adaptat a l’esport, però a més a més ha tingut un paper clau en la divulgació de les diferents variants lingüístiques del català.  Saül Gordillo, en recollir el premi, ha agraït a l’audiència, que ha donat suport als treballadors i als seus professionals en un període d’amenaces i de denúncies i ha recordat que “la història del català a la ràdio és una història d’èxit”. En edicions anteriors, el premi Gasull havia estat per l’Assamblea de Docents de les Illes Balears, pels supermercats Bonpreu-Esclat i per la Comunitat Sikh de Catalunya.

Els finalistes

Els Cinemes Texas de Barcelona i de València (que tenen el projecte d’obrir noves sales a Figueres) havien estat nominats finalistes perquè han dissenyat una política de divulgació del català, amb projeccions de cinema en versió original subtitulada en català i de pel·lícules infantils doblades al català. Roger Torrent els ha felicitat perquè  “els Cinemes Texas han demostrat que hi ha públic per al cinema en català”. L’altra finalista era l’Escola La Masia, de Museros, a l’Horta valenciana, un centre docent creat fa 50 anys per donar suport al valencià en uns moments en què aquest era marginat.

El premi del jurat

A més a més del premi Martí Gasull, atorgat per votació popular, la Plataforma ha volgut atorgar el Premi Especial del Jurat al veterà lingüista Josep Ruaix i Vinyet. Ha estat Carme Forcadell, ex presidenta del Parlament i membre del jurat, qui ha llegit el veredicte. I ha volgut destacar el paper que van tenir les “fitxes” de Ruaix en l’ensenyament del català durant el franquisme i  també tots els estudis lingüístics realitzats pel filòleg al llarg de la seva vida. Ruaix ha acabat el seu parlament amb una cita de Pompeu Fabra: “Cal no abandonar mai, ni la tasca, ni l’esperança”.

Per la llibertat

També Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua, ha volgut reivindicar la llibertat dels presos i de tots els perseguits. Escuder ha anunciat que la Plataforma vetllarà perquè l’aplicació del 155 no repercuteixi en un empitjorament de la situació del català. Ha reclamat que la millor solució per defensar el català és tenir un Estat propi i ha demanar als polítics fermesa per avançar cap a aquest objectiu. I ha citat Lluís Companys: “Tornarem a sofrir, tornarem a lluitar, tornarem a vèncer”.