El Palau Robert acull, a partir d'aquest dissabte, l'exposició Catalunya, 7,5 milions de futurs, amb la que es volen plantejar les polítiques de futur que cal aplicar al país per fer front als desafiaments de la societat catalana. La idea de fons és explicar que Catalunya és la suma de les visions dels 7,5 milions de catalans i catalanes. L'exposició, organitzada per la Direcció General de Difusió de la Generalitat, es podrà veure fins al 30 de juny, i s'inaugura aquest divendres, amb la presència del president Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonès.

Viatge en el temps

L’exposició s’organitza com un viatge en el temps amb un fil conductor: com els catalans han estat protagonistes de la seva pròpia història, del seu present i també del futur més immediat. La primera part de la mostra posa èmfasi en el present. A partir d’un seguit d’hologrames en 3D de persones anònimes realitzant tasques quotidianes, es dibuixa la societat plural i complexa que és Catalunya. A continuació, hi ha tres sales en què, a través d’una narració basada en dades, es posa en valor el moment social i econòmic que viu Catalunya. Les tres sales amb les dades s’han dividit temàticament. La primera fa referència a l’àmbit de la societat, amb dades sobre el sistema educatiu, el consum cultural, la igualtat de gènere o la mobilitat. El segon espai es dedica a la salut, posant en valor el sistema assistencial català i el lideratge del país en àmbits tan rellevants com el transplantament d’òrgans. La darrera sala de dades fa referència al moment econòmic que viu Catalunya, la importància de les exportacions, el turisme i les inversions internacionals.

Aparador

Espai interactiu

Per tancar la part del present i lligar-la a les expectatives de futur dels catalans, l’exposició segueix amb una part interactiva en què són els mateixos ciutadans els que expliquen qui són i com veuen Catalunya. Un cop tancada la part de present, hi ha una sala amb un mapping interactiu que ofereix un recorregut històric a través de les principals fites econòmiques de Catalunya, des de la Revolució Industrial fins a finals del segle XX. El fil conductor són les iniciatives empresarials i el seu context polític.

Missatge al futur

Resolt el present i el passat, l’exposició culmina amb una altra sala interactiva, on els visitants redacten un correu electrònic amb una previsió de com serà el futur de Catalunya. Com evolucionarà la demografia o la igualtat de gènere, el món del treball, el consum cultural o els mitjans de comunicació són algunes de les qüestions que es demanaran als visitants. El correu que enviïn el rebran d’aquí a cinc anys per veure si s’han complert o no les seves previsions.