Casa Leopoldo, el restaurant històric del Raval, lloc de trobada de la gauche divine, ha fet pública la nova filosofia del restaurant, que vol ser un retorn als seus orígens, amb l'elaboració de plats tradicionals de cuina catalana. Els restauradors Óscar Manresa i Romain Fornell, que porten l'històric local des del passat mes de març, han optat per oferir plats com el fricandó, la sípia amb mandonguilles, els fideus, els arrossos... Cada dia oferiran, al migdia i al vespre, un menú per 32,95 € integrat bàsicament pels plats més apreciats de la gastronomia local, i que inclourà dos plats, beguda, cafè i postres. Aquest menú conviu amb la carta que inclou especialitats de la casa com la paella, el turbot o el llenguado a la Meunière amb tàperes.

DSC00118

Fricandó. Foto: Roberto Lázaro.

Mentre arreu es multipliquen els restaurants de cuina exòtica o els que aposten per la innovació gastronòmica, Casa Leopoldo oferirà els plats que han honorat les taules barcelonines durant dècades, la cuina de l'àvia. Uns plats que en alguns casos cada cop són més difícils de trobar, com la cua de bou. Els propietaris del local han volgut retre un homenatge a un dels seus clients més il·lustres, Manuel Vázquez Montalbán, que anava sovint al restaurant i sempre demanava el mateix, cap i pota. Així, doncs, un dels plats més emblemàtics de la carta ha estat batejat com "Cap i pota Pepe Carvalho" (en honor al detectiu protagonista de les novel·les de Montalbán).

cap i pota casa leopoldo

Cap i pota Pepe Carvalho. Foto: Casa Leopoldo.

Entre els plats que s'oferiran a Casa Leopoldo es combinaran els productes de la màxima qualitat, com les ostres o el pernil reserva d'etiqueta negra, amb plats de regust més casolà. La intenció dels restauradors és oferir plats amb el gust més pur: com els calamars a l'andalusa, el bacallà amb xamfaina o la ventresca de tonyina amb tomàquet. No hi faltaran els arrossos més tradicionals, des de l'arròs negre amb sípia i calamar, fins a l'arròs de bacallà, tan típic dels gitanos barcelonins. I fins i tot hi haurà alguns plats de gust rural, com el guisat de mongetes del ganxet amb botifarra negra. Els postres també tenen un regust tradicional, ocupant un lloc destacat postres tan arrelats com la crema catalana o el tortell. 

MANDONGUILLES

Sípia amb mandonguilles. Foto: Roberto Lázaro.

Casa Leopoldo és un restaurant obert el 1936 per Leopoldo Gil al carrer Sant Rafael, al cor del Raval (a dues cantonades del carrer Robador, un dels de pitjor fama de Barcelona). Era un bar decorat amb cartells de toros i rajola tradicional (una decoració que encara conserva) Vázquez Montalbán, nascut i crescut al carrer Botella, a unes cantonades de Sant Rafael, hi anava de petit amb el seu pare, quan hi havia alguna celebració. De gran va tornar-hi sovint i va incloure el local en algunes de les seves obres. A través de Vázquez Montalbán, Casa Leopoldo es va convertir en el restaurant emblemàtic de la gauche divine, i nombrosos intel·lectuals van aficionar-se al local, que va anar esdevenint un lloc cada cop més selecte. L'obertura de la Rambla del Raval va obrir Casa Leopoldo a nous públics, dels que abans no haguessin gosat aventurar-se per aquells barris. Però Rosa Gil, la néta del fundador, va tancar el restaurant el 2015, i van adquirir-lo Óscar Manresa i Romain Fornell, que van obrir el nou local que ara presenten al públic fa uns mesos.

cua de bou casa leopoldo

Cua de bou. Foto: Casa Leopoldo.

Óscar Manresa és el responsable de locals emblemàtics com La Torre d'Alta Mar, a la torre del telefèric del port de Barcelona, el Kauai de Gavà o la Casa Guinart i l'Associació Gastronòmica El Altar de la Boqueria. Però ha estat involucrat en molts altres locals de cuina o de copes de tipus molt divers, com l'hamburgueseria 99% Moto Bar de Les Corts. A l'aventura de Casa Leopoldo està associat amb el xef Romain Fornell (Tolosa de Llenguadoc, 1976), qui havia treballat amb Alain Ducasse. Amb tan sols 24 anys ja va guanyar una estrella Michelin. És l'ànima del barceloní Caelis, però s'ha involucrat a molts altres projectes gastronòmics, com l'Epicerie, el Joël's Oyster Bar o l'Hostal de La Gavina de S'Agaró.