El Carnaval ha estat, des de la recuperació de la democràcia, una de les grans festes de la ciutat de Barcelona. Enguany, tot seguint l'estratègia de l'Ajuntament dels darrers anys, la festa, arribarà a tots els barris. Tot i que l'arribo tan sols va celebrar-se a la plaça Sant Jaume, en una festa més aviat discreta, hi haurà un total de 30 rues, que arribaran a tots els districtes.

Festa per a tots

L'Ajuntament, a part de l'arribo, ha delegat tota l'organització del Carnaval als districtes. Així doncs, no hi haurà una gran rua al centre de Barcelona, com s'havia celebrat anteriorment, sinó petits actes als barris. La programació contempla algunes festes de major tradició als barris, com la festa del Carnaval de la Barceloneta, però també actes de nova creació assumits pels Consells de Districte. Hi haurà celebració a molts mercats, i s'han preparat també nombroses festes per a infants. I alguns barris han assumit fins i tot el costum del ranxo, en què es cuinen conjuntament i es reparteixen posteriorment els aliments crus que porten els veïns.

La bandera de santa eulalia al balco de l'ajuntament any 2016 josep BC wikimedia

Santa Eulàlia, al mateix temps

El Carnaval coincideix amb les celebracions de Santa Eulàlia, la Festa Major d'Hivern de la ciutat, que enguany acompleix 35 anys. Tota la festa gira al voltant de la cultura popular. Al Palau de la Virreina hi ha una exposició de Mulasses de tot Catalunya per tal de commemorar el 450 aniversari de la Mulassa de Barcelona. Aquest divendres el protagonisme el tindran els Protocols de l'Àliga, que sortirà solemnement de plaça Sant Jaume a les 20h, i ballarà a Santa Maria del Mar a les 21h. El dissabte serà, sobretot, el gran dia dels nens i els joves. Hi haurà, per a ells, sardanes, gegantons, esbarts i un correfoc infantil (a les 18h15). El correfoc per a adults, que anirà de la Plaça Nova a la plaça Sant Jaume sortirà a les 20h15. El diumenge hi haurà grallers, moixiganga, falcons i, sobretot, castellers. També hi haurà una desfilada de big-bands. I el dilluns 12, el dia de la copatrona de Barcelona, es penjarà a l'Ajuntament el penó de Santa Eulàlia, el que va ser l'emblema de la resistència durant la guerra de Successió, i el que brandava Rafael de Casanova quan va ser ferit.