Avui s'ha presentat al CaixaForum la mostra Disney, l'art d'explicar històries, una mostra realitzada amb la col·laboració estreta de la factoria Disney. L'exposició ha estat comissariada per Kristen McCormick i Tamara Khalaf, de la Walt Disney Animation Research Library (ARL), els responsables de conservar les obres d'art creades per l'equip Disney durant 94 anys. L'exposició, que ja s'ha presentat a Sevilla, estarà oberta a Barcelona fins el 24 de juny.

disney art explicar histories Caixaforum

Foto: Obra Social "La Caixa".

La fase prèvia a la pel·lícula

El gruix de l'exposició està constituït pels esbossos realitzats pels artistes de la factoria Disney per a realitzar alguns dels seus films: des de la Blancaneus o Robin Hood fins a Frozen. Més de 200 dibuixos i uns pocs audiovisuals ens mostren el procés de definició de personatges, espais i ambients... De fet, fins i tot s'exposen alguns dels treballs descartats en la preparació de les pel·lícules. O se n'exposen alguns que es van preparar en un moment determinat i que van servir d'inspiració per fer una pel·lícula dècades més tard, com els que es van fer sobre La sireneta als anys 1980.

i frozen i el regne del gel 2013 brittney lee estudi per a la direccio d art pintura digital c disney enterprises inc

Frozen. El regne del gel , 2013. Brittney Lee. Estudi per a la direcció d'art Pintura digital © Disney Enterprises Inc.

Art al marge de les pel·lícules

No hi ha cap dubte, veient l'exposició, que Disney compta amb els millors il·lustradors. Alguns dels dibuixos de la factoria, fins i tot dels descartats, són excel·lents. Malgrat tot, s'agrairia veure millor com s'articula el procés d'elaboració de les pel·lícules més enllà dels esborranys. En realitat, un repàs cronològic de les pel·lícules ens porta, també, a una història de l'il·lustració, amb estils, paletes i ambients ben diferents. Disney reflecteix l'evolució de la il·lustració, però sens dubte també ha influenciat l'evolució de la il·lustració.

caixaforum disney art explicar histories

Foto: Obra Social "La Caixa".

Homenatge al mestre

Disney, segons la comissària Kristen McCormick, va ser un dels més grans narradors del segle XX, i un autèntic profeta en adonar-se'n del potencial del cinema. Però una de les claus de l'èxit de Disney va ser la seva habilitat a l'hora de triar històries preexistents i la seva capacitat d'explicar-les amb un mitjà nou, l'animació, que ell dignificaria. És en aquesta faceta d'explicar històries, en què es centra l'exposició, i per això es divideix en cinc àmbits, que es corresponen a cinc tipus de literatura oral que van inspirar l'obra de Disney: els mites, les faules, les llegendes, les tall tales (narracions folklòriques nord-americanes) i els contes de fades.

Popularitzar els mites

Elisa Durán, directora adjunta de la Fundació Bancària "la Caixa", ha explicat que amb aquesta exposició el CaixaForum vol obrir-se a nous públics, com va fer-ho amb una altra exposició de gran èxit sobre Pixel. Aquesta és una mostra "per compartir en família", segons s'ha comentat en la presentació. Durán ha volgut resaltar que les de Disney són "unes històries que no surten del no res, sinó que s'inspiren en la tradició" i ha recordat que gràcies al cinema d'animació, Disney ha pogut popularitzar mites que fins aleshores no estaven a l'abast de tothom, sinó només dels privilegiats, com el d'Hèrcules. Durán ha recordat que Walt Disney és un dels personatges més influents del segle XX, que ben bé mereixia una exposició.

Activitats complementàries

Com és habitual al CaixaForum, s'han previst diferents tipus de visites guiades per respondre a públics per a diferents edats. I a l'espai familiar s'ha preparat una gran biblioteca infantil perquè els nens es puguin apropar a l'art d'explicar històries. A més a més, s'ha organitzat un cicle d'activitats que s'iniciarà amb una conferència a càrrec de les comissàries, aquest divendres, continuarà el divendres 6 d'abril amb una conferència de Valentín Amador, un dels animadors actuals de la factoria Disney, explicarà com és el procés d'elaboració de les obres. El dijous 12 Carolina López explicarà com la cultura europea va influir Walt Disney i va ajudar a la seva internacionalització. El dijous 26 d'abril s'ha programat un visionat de Blancaneus i els set nans, comentat per Sergi Martín. El 3 de maig el guionista Joan Marimón reflexionarà sobre perquè agraden les pel·lícules de Disney. I el dijous 10 de maig els directors de Tadeo Jones 2: El secret del rei Mides, Enrique Gato i David Alonso, analitzaran la situació de l'animació a Espanya.

i el sastre valent i 1938 artista de l estudi disney esbos llapis de color i mina de grafit sobre paper c disney ente

El sastre valent , 1938. Artista de l'estudi Disney. Esbós. Llapis de color i mina de grafit sobre paper © Disney Enterprises Inc.

Per a amants de Disney

Al CaixaForum hi podrem veure un bon nombre d'obres relacionades amb les pel·lícules mítiques de Disney: La bella dorment, Els tres porquets, Hèrcules, Peter Pan, El sastre valent, Peter Pan, El flautista d'Hamelin, La sireneta, Blancaneus, Fantasia... Aquesta no és una exposició de centre comercial, destinada a impressionar mitjançant peces espectaculars. Les obres exposades són artístiques, però no són vistoses i potser no seran prou impressionants per a un públic jove, especialment perquè desconeixen l'obra antiga de la factoria Disney. A més a més, tampoc hi ha mostra d'algunes de les pel·lícules més conegudes, perquè tan sols s'han triat per analitzar les que tenen relació amb la literatura oral (exclou fins i tot el Pinotxo). Però l'exposició tampoc incorpora una visió crítica sobre el món de Disney: només s'hi veu la versió més amable i oficialista dels personatges. L'associació del CaixaForum amb Disney ha retallat la reflexió crítica, que en d'altres exposicions de la Fundació "la Caixa" és molt potent. Evidentment, en aquesta exposició no hi apareixerà cap de les reflexions que ja fa 45 anys feien Ariel Dorfman i Armand Mattelart a un llibre clàssic, Para leer el Pato Donald, que posaven de manifest l'essència extremadament conservadora de l'univers de la factoria d'animació. L'exposició del CaixaForum, doncs, tindrà un èxit indiscutible, sobretot, entre els bojos pels productes Disney, que no són pocs i que acudeixen a qualsevol cita relativa a Mickey Mouse, a l'Ànec Donald, o a qualsevol dels seus personatges favorits.

 

Foto de portada: La bella dorment , 1959. Eyvind Earle. Estudi per a la direcció d'art. Aiguada sobre suport rígid de paper © Disney Enterprises Inc.