Brussel·les, tot i ser la seu de les principals institucions de la Unió Europea, no és el típic destí turístic europeu. Londres, París o Roma sempre agafen més protagonisme alhora de decidir on passar un cap de setmana. Ara bé, la capital de Bèlgica també té molt d’encant, i està ple de llocs a visitar i de restaurant i bars per endinsar-se una mica més en la cultura del país.

Aprofitant la manifestació que l’ANC i Òmnium han convocat per al proper 7 de desembre contra la repressió espanyola, molts catalans estan pensant en viatjar a Bèlgica per manifestar-se i, de passada, visitar la ciutat. Molts es pregunten ara quines són les rutes per anar a la manifestació, però també què fer a la ciutat abans o després de la manifestació. Així doncs, des El Nacional hem elaborat una guia per no perdre’s res imprescindible de la ciutat.

Llegenda: en blau, els llocs d'interès; en verd, els parcs; en taronja, els museus; en lila, els restaurants i en magenta, els bars

Què visitar?

La capital belga ofereix diverses zones a veure, entre les que hi ha el centre de la ciutat, el barri europeu, les populars zones d’Ixelles i Saint Géry o el famós Atomium, a les afores de la ciutat.

El centre de Brussel·les és visita obligada per tot turista. La famosa Gran-Place és el centre turístic de la ciutat per excel·lència, acompanyada de l’estàtua del Manneken Pis, que es troba a escassos metres de la plaça. Tot i que la figura és molt més petita del que els novells a la ciutat s’imaginen, i pot semblar inclús decebedora per més d’un, val la pena anar-la a veure i menjar-se un gofre als establiments adjacents. Són, realment, dels millors de la ciutat.

Brussel·les - Carlota Camps

Més enllà d’aquests dos punts principals, també val la pena acostar-se a l’edifici de la borsa de Brussel·les, les Galeries Royales Saint-Hubert, la catedral de Saint Michel o el Parc de Monts des Arts. Des d’aquest últim punt, valen la pena, especialment, les vistes de la ciutat.

Mont des arts Brussel·les - Carlota Camps

A més, pujant les escales del Monts des Arts s’arriba a la plaça Royale, on hi ha diversos museus, i just al costat hi ha el Palau de Brussel·les i un dels parcs principals de la ciutat. Aquesta és una de les zones més majestuoses de la capital, que contrasta amb l’estructura arquitectura de casetes baixes i estretes del centre de la ciutat.

El barri europeu també és un dels centres d’atenció turística, encara que els caps de setmanes acostuma a tenir molt poca activitat i molts bars i restaurants estan tancats. Val la pena, però, acostar-se a les seus Parlament Europeu i de la Comissió Europea. A l'Eurocambra s'hi pot entrar com a visitant durant algunes hores concretes entre setmana, tot i que també és molt interessant visitar el museu del Parlamentarium, que està just davant, i que explica de manera interactiva i visual tot la història i el funcionament de la Unió Europea.

Comissió Europea Brussel·les - Carlota Camps

A més, també es pot visitar la plaça Luxembourg, que està davant de l’Eurocambra, així com també els Parc del Cinquantenari, conegut perl majestuós arc que commemora el cinquanté aniversari de la independència de Bèlgica, i el Parc Léopold.

Finalment, si encara queda temps de viatge, cal deixar-se perdre pel barri d’Ixelles, o agafar el transport públic i anar fins a l’Atomium, la famosa estructura de 102 metres d’altura que és una de les icones de la ciutat.

En quins museus deixar-se perdre?

Pels més menuts de la casa, i també pels que no ho són tant, el Mini-europe (Europa en miniatura), el museu de la Xocolata o el del Comic, són l’opció per excel·lència. El Mini-europe està situat al peu de l’Atomium i reprodueix més de 350 edificis de 80 ciutats europees, entre les quals hi ha Barcelona, representada amb l’estàtua de Colom. Els del Còmic i el de la xocolata estan al centre de la ciutat.

Pels adults, destaquen el Museu Magritte, el de la ciutat de Brussel·les o el de Belles Arts, més conegut com a Bozar, on es fan des d’exposicions d’arts plàstiques fins a sessions musicals i de teatre o també debats i col·loquis sobre àmbits diversos.

façade 3 (c) Yannick SasYannick Sas - Bozar

A més, cal tenir en compte que els dijous al vespre, de 5 de la tarda a 10 de la nit, diversos museus obren les seves portes a preus molt populars, d’entre 0 i 3 euros. Hi ha una setantena de museus apuntats a la iniciativa, encara que no tots obren cada setmana. De fet, només n’obren cinc per sessió, i es van intercanviant setmana a setmana. 

On menjar?

Com és ben sabut, de Brussel·les són típics els musclos amb patates fregides. Es poden trobar a pràcticament tots els restaurants del centre, especialment pels carrers que uneixen la Grand-Place amb les Galeries Royales Saint-Hubert. Un d’ells és el Chez Leon, que ofereix infinitat de plats de musclos combinats amb tot tipus de salses i acompanyaments.

Un altre dels millors llocs per menjar un dels menjars belgues per excel·lència, les patates fregides, és la Maison Antoine. Està situada a la plaça Jourdan, prop del Parlament Europeu, i tot i que es tracta d’un quiosc de menjar ràpid, és una visita obligada per tot turista, especialment els amants de les patates, ja que l'establiment és tota una institució a la ciutat des de 1948.

Friterie Maison Antoine Bruxelles - Varech (Viquipèdia)Varech - Wikimedia Commons 

Un altre dels restaurants més singulars de la ciutat és l’Amadeus, especialitzant en carns a la brasa, però especialment conegut per l’oferta de costelles i patates al caliu. Es pot repetir tants cop com es vulgui, per un preu proper als 20 euros, i està situat al centre de la ciutat, prop de la Borsa.

Pels amants de provar plats típics del país, i que busquin establiments al centre de la ciutat, hi ha el Mer du nord, on es poden degustar plats de peix a la planxa per preus molt raonables, o el Fin de Siècle, especialitzat en menjars belgues com les Carbonnades a la flammande (estufat de vedella amb cervesa negra) o el Stoemp (salsitxes i puré de patates).

Finalment, si no es vol perdre el temps entaulant-se, sempre hi ha l’opció d’anar a establiments de menjar ràpid, com l’Exki o el Panos, que ofereixen entrepans, amanides o plats poc elaborats per menjar allà o emportar.

Quins són els bars més populars?

Pel que fa als bars on prendre una típica cervesa belga, destaca el Delirium Café, on es poden degustar més de dos mil cerveses, tant del país com internacionals. Tot i ser la cerveseria per excel·lència i una visita obligada de la ciutat, no és la única. À la Morte Subite i la Taberna Manneken Pis són també dos dels clàssics. Totes estan al centre de la ciutat.

Cafe Delirium -By Jamie Lantzy (Own work) [CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia CommonsJamie Lantzy - Wikimedia Commons

A més, els barris de Saint Géry i Ixelles estan plens de bars, que obren tant a les tardes com a les nits, i on s’hi apleguen molts ciutadans tant després de la feina com els caps de setmana a la nit.

Finalment, destaca la plaça Luxembourg, que està situada just davant del Parlament Europeu. Tot i que de dia semblen bars normals, els dijous a la nit s’omplen de treballadors del barri europeu, bàsicament internacionals. Els bars col·loquen terrasses a l’exterior, tot i que durant l’estiu molts s’asseuen a l’herba de davant el parlament per continuar la festa.