Bostik Murals és un projecte empresarial, impulsat pel col·lectiu Difusor BCN i la Nau Bòstik, que s'ha plantejat com un pol de creació i reflexió al voltant de l’art urbà, que pivota sobre un espai fix, la Nau Bostik de la Sagrera. Aquesta iniciativa ha guanyat el Premi Lluís Carulla d'Emprenedoria Cultural que ofereix la Fundació Carulla i que està dotat amb 60.000 euros i amb dos anys d'assessorament empresarial. El lliurament del premi va tenir lloc ahir a les 19h a la Capella dels Àngels de Barcelona.

Cristina Raso Boluda nau bostik

Molts motius per a un premi

El jurat ha ofert el primer premi, entre els cinc finalistes, a Bostik Murals, bàsicament perquè fomenta la participació i la cohesió social a través de l’art urbà. Però també s'han trobat altres mèrits al projecte: crea un nou espai d’art urbà i fomenta la creativitat; acull reconeguts artistes locals i internacionals; impulsa l’experimentació i el treball amb artistes novells: ofereix una proposta formativa per a les escoles; i situa Barcelona en el circuit d’art urbà internacional. Els membres del jurat eren Jordi Sellas, Laia Gasch, Emilio Álvarez, Isona Passola, Ricard Robles, Núria Basi, Joan Sala i Nicolau Brossa.

nau bostik cristina raso boluda

Versembrant i Traces, altres premiats

Dos projectes, també premiats, rebran 15.000 euros i 2 anys d'assessorament; són Versembrant i Traces. Versembrant  és una escola popular itinerant; un projecte que pretén fomentar la consciència crítica del jovent, mitjançant l’art urbà i el hip hop, que té com a fortalesa el lideratge educatiu de persones vinculades al món de la música.  Els seus tallers de rap (sobre racisme, xenofòbia, sexisme…) aspiren a posar l’estètica al servei de la crítica. Traces és un mapa de memòria humana a disposició i obert a tothom, una eina de consulta i promoció per a la ciutadania, els historiadors i les administracions.

Dos finalistes

Els altres dos projectes del grup de 5 finalistes, no obtenen premi en metàl·lic, però gaudiran d'unes condicions especials a la plataforma de micromecenatge Verkami. Es tracta de Monkingme i Rock'in. Monkingme és una plataforma musical que permet l'escolta i la descàrrega gratuïta de cançons mentre l'artista és remunerat gràcies a la publicitat. Rock'in és una estratègia de les Cases de la Música per a donar l’opció als alumnes dels instituts de Catalunya, sense cap cost afegit, en horari lectiu, d’aprendre a tocar un instrument i de tocar en un grup de música.

Donar suport als empresaris de la cultura

La Fundació Carulla planteja aquests premis com un intent de compensar els problemes que han tingut els empresaris culturals davant la crisi i les retallades. La Fundació afirma que "vol recolzar l'emprenedoria cultural que permet pensar i interpretar els reptes del país des de múltiples perspectives, i teixir una societat en la qual tothom se senti representat". El Premi LluísCarulla 2018, segons informen els seus convocants "vol premiar els esforços per fer de la cultura quelcom viu, transformador i sostenible, que ens acompanyi durant tota la vida".