L'escriptor Boris Akunin, un dels més llegits i perseguits de Rússia, està convençut que l'actual cap del Kremlin, Vladímir Putin, segueix el camí marcat per un altre mandatari que també va dirigir amb mà de ferro aquest país durant més d'un quart de segle, però creu que "encara li falta molt per ser com Stalin". "Sigui com sigui, està seguint el mateix camí: eliminar la divisió de poders; privar a les regions de tota autonomia; col·locar-se al marge de qualsevol crítica, destruir la independència judicial", comenta des de l'exili Akunin, declarat en recerca i captura, i inclòs en la llista d'extremistes i terroristes del Ministeri de l'Interior.

Boris Akunin és el pseudònim de Grigori Shalvovich Chjartishvili. Nascut a Geòrgia el 1956, resideix a Moscou des dels dos anys d'edat. Mentre estudiava Història i Filologia en l'Institut d'Àsia i l'Àfrica de la Universitat de Moscou, va començar la seva relació amb la llengua i cultura japoneses. Traductor de Mishima, va compilar una antologia de la literatura nipona. Més tard, com a director de la revista Inostrannaja Literatura (Literatura Estrangera), va donar a conèixer a Rússia autors com Borges, Kundera, Perec i, recentment, Houllebecq. La seva carrera de novel·lista va començar el 1998 amb la publicació de L'àngel caigut, la primera novel·la de l'investigador, espia i aventurer Erast Fandorin. L'extraordinari èxit de la sèrie ha fet d'Akunin en el fenomen literari rus més rellevant des de la caiguda del mur.

Els llibres d'Akunin han estat retirats de les prestatgeries de les llibreries russes per les seves crítiques a la guerra llançada pel Kremlin

Els últims deu anys de la seva vida Akunin els ha dedicat a explicar la història de l'Estat rus, projecte que, per motius personals, va decidir interrompre en el període dedicat a 1917, però va canviar d'idea amb el començament de la campanya militar a Ucraïna. El desè volum, que ja està a la venda, es titula La destrucció i el renaixement de l'imperi i, com no podia ser de cap altra manera, la seva portada és vermella. Això sí, no es podrà llegir a Rússia, on els llibres d'Akunin han estat retirats de les prestatgeries de les llibreries per les seves crítiques a la guerra llançada pel Kremlin.

Putin, un líder del segle XX

Akunin defineix Putin, que serà investit dimarts per a un cinquè mandat presidencial, com "un polític del segle XX", quan es pensava que "com més territori té un país i com més por se li té al món, més poderós és". Segons la seva opinió, el líder rus té una comprensió "molt vaga" del que és el "soft power"(poder tou). "Per descomptat, vol tornar a Rússia l'estatus de superpotència, vol competir amb Occident en qualitat de reserva mundial dels valors conservadors", va assegurar. Amb tot, creu que no ho aconseguirà. "Una gestió poc eficaç i una economia que no és autosuficient li ho impediran. I amb Ucraïna el màxim que aconseguirà serà refermar-se als territoris ocupats i crear una zona de permanent tensió a Europa Oriental. Aquesta no és una construcció gaire sòlida", assenyala.

Lenin va crear una "entrincada" unió de repúbliques (socialistes soviètiques) sobre la base del principi d'autodeterminació i distribució ètnica. En canvi, Iósif Stalin, igual com Putin un segle després, volia "restablir l'imperi"

Els primers capítols del desè volum d'Akunin tenen un protagonista, l'ideòleg de la Revolució, Vladímir Lenin. Al líder dels bolxevics no li arribava amb Rússia. Era un ferm creient en la revolució mundial. Però en els anys 20 -la campanya contra Polònia va ser un fiasco- va quedar clar que aquesta era una utopia inabastable. Lenin va crear una "entrincada" unió de repúbliques (socialistes soviètiques) sobre la base del principi d'autodeterminació i distribució ètnica. En canvi, Iósif Stalin, igual com Putin un segle després, volia "restablir l'imperi". "Per això, Moscou en va dur a terme una (campanya de) russificació, l'eliminació de les elits regionals i va mantenir a les repúbliques sota un ferri control", ha comentat. Tan aviat com l'últim dirigent soviètic, Mijaíl Gorbachov, "va relaxar aquest control, l'URSS es va desintegrar". D'això Putin culpa personalment Lenin per posar una "bomba de rellotgeria" rere els fonaments de l'URSS, especialment en el cas d'Ucraïna.

A Rússia tot està prohibit

Akunin considera que Stalin va entendre "perfectament" la naturalesa de l'Estat rus. "Al principi es va crear com un sistema que se sostenia sobre quatre principis: hipercentralització del poder; la figura sagrada del líder; manar segons les necessitats del moment i no en virtut de la llei; servir a l'Estat com a idea nacional", explica. Stalin sabia que el debilitament de qualsevol d'aquests pilars conduiria a una crisi i possiblement a la dissolució. Per això, va dedicar tota la seva vida a reforçar aquests quatre pilars de manera "conseqüent" i, quan feia falta, "cruel". A Putin "encara li falta molt per ser com Stalin", subratlla.

Akunin insisteix que la "ridícula" censura de la qual és víctima no podrà amb els 35 milions dels seus llibres que omplen les llibreries dels russos

Akunin, que insisteix que la "ridícula" censura de la qual és víctima no podrà amb els 35 milions dels seus llibres que omplen les llibreries dels russos, admet que el Kremlin ha convertit la història en un camp de batalla. "Han convertit en crim qualsevol lliure anàlisi històrica. Per exemple, no es pot escriure que el pacte subscrit per Stalin i Hitler el 1939 (Mólotov-Ribbentrop) va ser el detonador de la Segona Guerra Mundial. Tampoc no es pot criticar l'Exèrcit soviètic. En el règim de Putin tot està prohibit", diu. Amb tot, creu que el principal error de la historiografia oficial és que és "molt avorrida". "Cal ignorar-la. Què diguin el que vulguin. A Rússia a ningú no li interessa. Els nens s'avorreixen amb aquests llibres d'història", explica.