La BCNegra, el festival barceloní de novel·la negra, que se celebra del 30 de gener al 9 de febrer, promet descobrir la "Ciutat amagada". Aquest és el lema de l'edició d'enguany, que explorarà aquells aspectes i racons de la ciutat que no veiem o que no volem veure, i als que els ciutadans donen l'esquena. "Volem mirar els llocs que coneixen els barcelonins i pels que passen sense ni mirar amb altres ulls, i així descobrir allò que tenen d'ocult", explica el comissari del festival, l'escriptor Carlos Zanón. La presentació del programa l'ha fet Zanón al Teatrino del Liceu, les sales d'assaig del Conservatori del Liceu, una de les poques parts del teatre que no es van cremar, i on van examinar-se figures com Montserrat Caballé. El Conservatori del Liceu, i altres espais molt diversos de la ciutat, seran l'escenari d'aquesta edició, que es tancarà el diumenge 9 al Mercat de Sant Antoni, lloc emblemàtic de trobada de bibliòfils i amants dels llibres. L'any passat el BCNegra va reunir uns 8.000 visitants; la voluntat dels organitzadors és situar-se en les mateixes xifres d'assistència. Per a això, cal que no tan sols hi assisteixin els fans del gènere, sinó que sigui una activitat oberta a la ciutadania. Podeu consultar el programa a la web del Festival. Les activitats són gratuïtes.

Carlos Zanón BCNegra Twitter @bcnliteratura

Un centenar d'autors

Els organitzadors porten al BCNegra uns 100 autors i autores, que participaran en una seixantenta d'activitats. S'ha convidat, alhora, a autors que són novetat editorial, però també a clàssics que han marcat les normes del gènere (i fins i tot alguns autors que es troben "al límit del gènere"). Entre els convidats de fora, cal destacar a l'algerià Yasmina Khadra, a la francesa Dominique Manotti, al grec Pietros Markaris, a la nord-americana Bonnie Jo Campbell i a la islandesa Yrsa Sigurdadóttir. Entre els catalans, destacar a Jordi Sierra i Fabra, a Marc Pastor, a Núria Cadenas, a Toni Sala, a Màrius Serra... Ara bé, no estan previstes taules dedicades a la novel·la negra catalana: "Volem potenciar els nostres autors, però també ens interessa que es barregin amb els escriptors d'arreu del món", explica Zanón.

Yasmina Khadra ActuaLitté Wikipedia

Yasmina Khadra. Foto: ActuaLitté.

Juan Madrid i Camilleri, homenatjats

El 6 de febrer l'escriptor Juan Madrid serà guardonat amb el premi Pepe Carvalho, que concedeix l'ajuntament de Barcelona i que han guanyat els més emblemàtics autors de novel·la negra d'arreu del món. I en el programa també hi haurà un espai per recordar Andrea Camilleri, el creador del detectiu Montalbano, que havia rebut el premi Carvalho i que va morir aquest estiu. També hi haurà un record per al francès Boris Vian, en el centenari del seu naixement. L'exposició d'enguany, a la biblioteca Jaume Fuster, estarà dedicada a La Cua de Palla, la icònica col·lecció que va divulgar el millor de la novel·la policíaca mundial entre el públic català. Zanón ha volgut dedicar també una jornada a Islàndia, un país molt petit que ha fet una defensa aferrissada de la cultura. Vindrà a Barcelona la primera dama d'aquell país, Eliza Reid, una periodista molt afeccionada a la novel·la negra, que entrevistarà Yrsa Sigurdardóttir.

Andrea Camilleri Associazione Amici di Piero Chiara

Andrea Camilleri. Foto: Associazione Amici di Piero Chiara.

Guanyar nous públics

Al festival hi haurà moltes activitats pensades per al gran públic, com la festa "canalla" de l'Antigaa Fàbrica Damm, un joc al MNAC per descobrir un assassí, projeccions de cinema negra a l'Ateneu Fort Pienc, un combat d'slam amb temàtica noir, un concert a la Sala Apolo i dues rutes guiades, amb espectacle i sorpreses, pels cementiris de Montjuïc i del Poblenou. I les sessions més multitudinàries tindran lloc el divendres i el dissabte al Cinema Aribau. La voluntat és ampliar l'atractiu del gènere negre al màxim de públics. El BCNegra inclou aquest any un programa per a instituts en què visitaran els centres educatius alguns autors (acompanyats d'actors que faran el paper de protagonista d'una obra negra). Els alumnes podran debatre tant amb els autors com amb els protagonistes d'obres que han pogut llegir anteriorment.