Avui s'ha presentat, a la terminal de creuers de Barcelona, la XIV edició del festival de novel·la negra BCNegra, que tindrà lloc del 24 de gener al 3 de febrer. Les 41 activitats d'aquesta trobada reuniran a més de cent autors d'arreu del món i es desenvoluparà per diferents indrets de la ciutat: del MNAC fins a Las Golondrinas, passant per la Sala Apolo, l'Antiga Fàbrica Damm, o diverses biblioteques de la ciutat (i molt especialment la Biblioteca Jaume Fuster de la plaça Lesseps, epicentre de l'esdeveniment). Aquest festival, que és un dels més importants d'Europa del gènere negre, enguany ha estat comissariada per l'escriptor Carlos Zanón i aquest ha triat com a element central d'aquesta edició el port, un espai de trànsit, de comiat, de fugida i d'esperança que ha tingut un impacte fortíssim en l'imaginari de la novel·la negra. Per això la BCNegra 2019 s'ha volgut batejar com a "Port Apatxe".

Un festival per a tots

La voluntat de Carlos Zanón era obrir el festival a tots aquells que no són seguidors incondicionals de la novel·la negra. I per això té la clara voluntat de convidar als millors autors, però també de mostrar totes les possibilitats del gènere. "La novel·la negra no és un ghetto, sinó que vertebra molts altres textos literaris que no tenen explícitament aquesta etiqueta", explica. L'any passat van assistir 8.600 persones a les activitats de la BCNegra i enguany es voldria que s'ampliés el públic. Per garantir un gran impacte el certamen s'obre cada cop més a d'altres expressions artístiques vinculades al gènere negre: poesia, cinema, teatre (el mateix Banville presentarà la pel·lícula basada en la novel·la homònima El mar)... Moltes d'aquestes activitats se celebraran en diferents biblioteques dels barris, amb la finalitat d'estendre la BCNegra per la ciutat. No podien faltar-hi, en els temps que corren, les referències a les sèries, i hi haurà una sessió, als cinemes Aribau, dedicada a The Wire. També hi haurà "festes canalla" a la Fàbrica Damm, i també un concert a la Sala Apolo amb Dani Nel·lo.

bcnegra

Grans noms

La trobada comptarà amb alguns dels grans noms del gènere: la francomarroquina Leïla Slimani, l'irlandès John Banville, la senegalesa Ken Bugul, l'algerià Yasmina Khadra. I evidentment, l'argentina Claudia Piñeiro (autora de thrillers com Tuya Betibú) que enguany ha guanyat el premi Pepe Carvalho, que li serà lliurat el dijous 31 al Saló de Cent de l'Ajuntament. Entre els autors catalans hi haurà Ferran Torrent, Núria Cadenas, Toni Hill, Núria Queraltó, Andreu Martín, Marc Moreno... I entre els qui no es dediquen estrictament a escriure novel·la negra cal destacar la presència de Nacho Carretero, autor de Fariña, el criminòleg Vicente Garrido o el llibreter Otto Penzler, fundador de la llibreria The Mysterious Bookshop de Nova York, un dels grans especialistes en gènere negre.

La clau és diversificar

No podia faltar un homenatge a Lisbeth Salander, el personatge d'Stieg Larsson, però la voluntat de Zanón és treballar amb llibres i autors que han estat importants per al gènere, i per tant no només ha volgut centrar-se en autors que acaben de treure llibre o que estan de moda. Una de les sessions s'ha volgut dedicar a Chester Himes, el gran autor de  novel·la negra que va viure molts anys a Alacant: "L'he triat perquè m'agradava molt, i perquè considero que no té tots els lectors que es mereix". I també hi haurà un homenatge al francès mort l'any 2000, Jean-Claude Izzo, autor de Total Khéops, un autor que no ha tingut molt reconeixement públic. Zanón també ha volgut que la BCNegra reconegués la tasca dels Bolsilibros de l'editorial Bruguera que van tenir una gran difusió i ho fa amb la presència d'alguns autors de pulp local, que solien publicar amb pseudònims (la Biblioteca la Bòbila de l'Hospitalet farà el seu homenatge paral·lel a Francesc Caudet, un d'aquests autors de pulp). I, evidentment, no podria faltar un homenatge a Paco Camarassa, el llibreter de la Barceloneta i director de la BCNegra desaparegut recentment. Aquest es farà amb l'edició d'un llibre dels seus discursos a la concessió dels premis Pepe Carvalho i amb una taula on diversos llibreters faran el que més li agradava a Camarasa: recomanar llibres.

El port al centre

Hi ha tot una mítica relacionada amb el port i el crim. El port és lloc de contraban, però també és lloc de fugida d'oprimits, o d'arribada d'esperances i de llibertats. Per això sempre ha estat font d'inspiració per a la novel·la de lladres i serenos i el cinema negre. I el port de Barcelona no ha sigut aliè a aquesta dinàmica. Els alumnes de l'Escola Elisava han volgut seguir el recorregut dels turistes que arriben a Barcelona en creuers i que passen una mitjana de menys de 4 hores i mitja a la ciutat. I això ho han reflectit en una exposició fotogràfica 4,3 hores. S'ha convocat una trobada per debatre els aspectes més negres del port, amb els antropòlegs Manuel Delgado i Xavier Theros (autor de La fada negra) i l'arquitecta Itziar González. Com que el centre d'aquesta edició és el port, s'han substituït habituals rutes negres a peu per rutes en "golondrina" pel port, que seran guiades per autors de novel·la negra, com Andreu Martín o Jordi Basté i Marc Artigau. Per participar-hi cal reservar plaça anticipadament per correu electrònic.

El port més negre, que no serà a la BCNegra

El port de Barcelona va ser, a finals del 2017, un dels principals focus d'atenció política de Catalunya, amb la presència dels piolins amb milers de policies i guàrdies civils al seu interior. Durant uns dies el port va esdevenir el centre neuràlgic de la repressió, i els portuaris van esdevenir els guaites permanents d'aquest setge a la ciutat. En aquesta BCNegra no hi serà present aquest episodi. Però, sens dubte, per a molts barcelonins serà encara la imatge més negra del port de la ciutat.

Consulta el programa de BCNegra aquí (pdf)

Foto de portada: El Comissionat de Cultura de l'Ajuntament, Joan Subirats, amb el comissari de la BCNegra, Carlos Zanón.