L'ajuntament de Barcelona ha finalitzat els treballs de consolidació i restauració dels medallons dels "quatre Sols" de trencadís -un per cada estació de l'any- dissenyats per al sostre de la Sala Hipòstila del Park Güell, dissenyat per l'arquitecte modernista Antoni Gaudí.

Les obres de reforç i reposició dels medallons modernistes s'han dut a terme després que en l'any 2013 s'hagués de fer una actuació d'urgència a causa d'uns esllavissaments, fet que va portar a tapar i protegir aquests elements arquitectònics per raons de seguretat. La restauració s'ha dut a terme per encàrrec de l'Ajuntament a l'empresa B:SM (Barcelona Serveis Municipals) que gestiona un total de 10 projectes del parc.

Per portar a terme aquests treballs, prèviament un equip de restauradors va realitzar el complex treball d'extracció de la "pell" del mosaic de vidre original dels medallons. Cadascun dels quatre Sols es va subdividir en 24 fragments per garantir la seva conservació durant els processos de restauració i reposició al lloc original.

Taps i ampolletes de perfum

Un equip multidisciplinari ha treballat per a la consolidació de les estructures que conformen els suports dels medallons a través d'un sistema de fixació amb xarxes especials d'acer inoxidable. Paral·lelament al desenvolupament dels treballs estructurals, s'han restaurat els fragments de trencadís extrets en un laboratori, on s'han netejat en profunditat i s'han adequat per a la seva reposició.

A més, durant el procés s'ha descobert quins van ser els materials que es van usar per fer els Sols de trencadís: peus de copes, servidores de vidre tallat, taps d'ampolles de licor i ampolletes de perfum.

El segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona i president de B:SM, Jaume Collboni, ha celebrat l'èxit d'aquesta actuació que "millora el patrimoni cultural de la ciutat, com és el Park Güell, una de les joies del modernisme que té la ciutat i que és Patrimoni de la Humanitat des de 1984".