La filosofia no és avorrida. Així ho afirmen taxativament Núria Miras y José Díez, professors de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona (UB). I per demostrar-ho, ells, amb la seva Facultat, han organitzat una autèntica Marató Filosòfica: el dia 16 de novembre organitzaran 24 hores ininterrompudes d'activitats filosòfiques per a tots els públics. I fins i tot gosen preparar diversos actes el dia 15, per anar escalfant motors. Hi ha algunes activitats clàssiques: conferències, debats, xerrades, però n'hi ha moltes d'altres que se surten del comú i que pretenen sorprendre. És la forma que tenen a la UB de celebrar el Dia Mundial de la Filosofia, que sempre té lloc el tercer dijous de novembre. El Barcelona Pensa, aquesta gran trobada filosòfica, arriba a la seva quarta edició, havent aconseguit en les anteriors un gran èxit de públic. I, enguany té un programa ben atapeït que portarà al públic per 9 espais de la ciutat: facultats, centres cívics, llibreries, locals d'oci, museus...

Filosofia més enllà de les aules

El Barcelona Pensa es planteja tot un desafiament: "Tant portar la filosofia al carrer, com portar la filosofia que hi ha al carrer a l’acadèmia". Per a això a les seves sessions s'hi combinaran els filòsofs de formació (la majoria dels ponents), amb la gent que aportarà les seves experiències des de fora de la Filosofia: músics, artistes, però també mestres, joves, nens, gent gran... El programa del Barcelona Pensa intenta ser original i renovar-se d'any en any. Enguany s'ha previst un espectacle de cabaret, alguna projecció de cinema, cafès filosòfics, rutes filosòfiques per la ciutat, dibuix en viu a càrrec d'un mestre del còmic, visites guiades a centres museístics... Potser el més original és una activitat de reflexió en torn al pa en la que no hi faltarà un pica-pica en què el pa serà el protagonista.

Fotografia filosòfica per a adolescents

La clau del Barcelona Pensa és oferir espectacles molt diversificats, que ofereixin atractius per a públics molt diversos, de diferents edats, de diferents nivells formatius, de diferents classes socials... 60 instituts de tot Catalunya participen a un concurs de fotografia filosòfica, que en d'altres anys ha tingut molt d'èxit. Els nois lliuren una fotografia amb un títol de temàtica filosòfica (el lliurament del premi es retransmetrà per streaming perquè el puguin veure tots els participants). Una altra activitat pensada per a adolescents és la Olimpíada filosòfica. Disputatio exprés, en què els participants hauran de demostrar la seva capacitat dialèctica. Però també hi ha activitats pensades per a la gent gran que va als cursos de la UB sobre filosofia: el tema central, òbviament, és reflexionar sobre el valor de l'experiència. I per als més petits hi ha una activitat excepcional a la universitat: "Les nenes i els nens fan filosofia".

Sense aturar-se

 Algunes activitats tenen lloc de dia, però altres de nit, perquè els organitzadors creuen que la nit evoca també determinats pensaments que val la pena tenir en compte. La filosofia, la nit del 15 al 16 de novembre, no pararà a Barcelona: l'espectacle de "Cabaret filosòfic" que inaugura la Marató deixarà pas a algunes taules rodones, per acabar a les 6 del matí amb un debat amb esmorzar, a trenc d'alba, sobre Simone de Beauvoir, Stefan Zweig i Joan Fuster. I a partir de les 8h, els espectacles es multiplicaran, amb els seus centres a la Facultat de Filosofia de la UB i al veí Pati Manning.

La revolució, al centre

La conferència central de la Marató tindrà lloc a les 19h de la tarda a l'auditori del Pati Manning, i anirà a càrrec del filòsof César Rendueles, que parlarà sobre "Pensar la revolució". Rendueles és un destacat especialista en filosofia política i en epistemologia, i ha estat triat per les seves habilitats didàctiques en les seves conferències. És un pensador que ha enfrontat els grans problemes de la societat contemporània: ha analitzat la relació entre les xarxes socials i la sociabilitat i el paper de les relacions comunitàries en la societat capitalista. Els seus darrers llibres són En bruto. Una reivindicación del materialismo histórico (Los Libros de la Catarata, 2016) i Los bienes comunes. ¿Oportunidad o espejismo? (amb Joan Subirats Humet; Icaria Editorial).

Consolidar la filosofia

Amb aquesta activitat la UB pretén consolidar la seva oferta cultural, més enllà dels cursos reglats. Núria Miras afirma que la gran sort és que Barcelona és una ciutat amb una rica dinàmica cultural, on sempre hi ha gent disposada a apuntar-se als actes si resulten interessants. Creu que no costarà tornar a omplir, un cop més, una activitat original, però molt profunda, com el Barcelona Pensa.