Barcelona inaugurarà una nova llibreria el febrer del 2021. Finestres, que és com s'anomena, és un projecte ambiciós capitanejat per l'empresari farmacèutic Sergi Ferrer-Salat com a soci impulsor, i que comptarà amb Àurea Perelló, de dilatada experiència en el sector literari, les llibreteres Àurea Perelló i Mireya Valencia, l'scout literària Camila Enrich i els escriptors Marina Espasa i Kiko Amat.

La llibreria, que té l'objectiu d'esdevenir una referència a la ciutat, tindrà dos espais –la Casa Garriga Nogués, al 250 del carrer Diputació, on fins ara hi havia hagut la Fundació Mapfre, que aquesta setmana presenta el seu nou espai dedicat a la fotografia, i on, entre 1983 i 2004, hi va tenir la seu Enciclopèdia Catalana, amb la Llibreria Proa Espais als baixos– i, pressumiblement, el local que ocupa actualment el restaurant i botiga Monvínic, fundat per Ferrer-Salat, just al davant. Els dos espais disposaran de 800 m2. Després de l'obertura el maig passat de la nova llibreria Ona, que impulsa l'empresari Tatxo Benet al carrer Pau Claris, Barcelona tindrà un nou espai que vol ser alguna cosa més que un gran magatzem de llibres.

Segons han anunciat els seus impulsors i en espera que dimecres concretin més detalls en una presentació a la premsa, Finestres vol promoure el retorn a la lectura en silenci i la creació d'una comunitat lectora popular, i disposa d'un fons de llibreria humanística extens, ple de títols clàssics, contemporanis i universals amb profusió de gèneres, estils, temes i idiomes. Aquesta "llibreria per llegir", tal com l'han qualificada els seus promotors, també porta associada un projecte cultural que tindrà premis i beques literaris anuals en català i castellà, que sumarà tot plegat 90.000 euros, i una programació atemporal, fugint de les modes editorials actuals i no competint amb l'agenda de presentacions de llibreries d'altres establiments, sinó ser-ne un parèntesi, "un punt de trobada de la comunitat lectora que vulgui participar en trobades en format íntim amb escriptors de tot el món i veus singulars del sector del llibre, des d’editors fins a especialistes, per debatre i generar converses al voltant de llibres ja llegits", tal com asseguren al seu web.

Premis i beques

En aquest sentit, el Premi Finestres de Narrativa vol guardonar el millor llibre originalment escrit en català i publicat al llarg de l’any natural anterior al qual es proclama el premi, com "una manera de donar una segona oportunitat a obres que hagin pogut passar desapercebudes, lluny de l’atenció i els focus del sistema literari més comercial i que es mereixen tornar al primer pla", dotat amb 25.000 euros, i amb un equivalent en castellà d'igual dotació. Alhora, amb la beca Finestres d'Assaig es vol "fomentar l'escriptura de l'assaig i la crònica humanística, de divulgació científica, històrica, política, musical, literària i artística" en català, en forma d'ajuda directa als autors per tal d'empènyer la publicació i incentivar el debat al voltant de temes d'actualitat i de pes a través de l'assaig de qualitat. La dotació prevista de la beca, que com el premi també té el seu equivalent en castellà, és de 20.000 euros. Les bases dels premis i beques s'han fet públics aquest dilluns.