Barcelona acull aquest cap de setmana 16 i 17 de març el festival literari 'Crush Fest', que reunirà una cinquantena d'autors de literatura juvenil nacionals i internacionals reconeguts especialment a les xarxes socials. L'Edifici Històric de la Universitat de Barcelona (UB) serà l'escenari d'aquest festival, el primer d'aquest tipus que se celebra a Espanya, i que comptarà amb xerrades, signatures de llibres, taules rodones, tallers o una festa temàtica de disfresses. La previsió és que hi assisteixin més de 2.000 persones, principalment noies adolescents i adultes joves. Entre els autors convidats les dones també són majoria, i de fet, els homes només suposen un 10% del total. Hi assistiran autors nacionals com ara Elena Armas, Laia López, Blue Jeans, Inma Rubiales o Miriam Bonastre, però també hi haurà visites internacionals que inclouran les estatunidenques Karen M. Macmanus, Rebeca Ross i Adalyn Grace, o l'argentina Mercedes Ron. 

El festival està organitzat per Bookish, companyia que ofereix una subscripció mensual a canvi d'enviar als lectors una caixa personalitzada amb lectures escollides en funció dels interessos. Una part del negoci, Bookish Crush està dedicada exclusivament al públic juvenil, al qual ofereix caixes amb l'últim llibre d'èxit acompanyat amb marxandatge, que pot incloure bosses de tela, adhesius, llibretes, tasses o samarretes, entre d'altres. L'objectiu principal de l'esdeveniment és permetre que les lectores puguin conèixer les seves autores preferides perquè els signin els llibres, però entre les activitats també s'inclouen tallers de "pitching" perquè possibles joves escriptores aprenguin com funciona el negoci editorial i com poden vendre els seus textos. 

Cartell crush fest festival literari
Cartell del festival literari Crush Fest

TikTok i l'auge del gènere 'young adult'

El concepte de literatura juvenil ha estat rebatejat com el gènere 'young adult', que literalment vol dir 'jove adult', i que fa referència a aquells llibres que tenen com a protagonistes menors de 25 anys. Les temàtiques inclouen les clàssiques comèdies romàntiques, els universos de fantasia o els thrillers psicològics. Segons xifres de la Federació de Gremis Editors el gènere 'young adult' va suposar el 17% de les vendes total del sector el 2022, un èxit que no es pot entendre sense TikTok i la tendència #BookTok, un espai on els joves fan recomanacions literàries i creen tendències al voltant dels últims llibres d'èxit. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!