Fa tres anys, una obra de Banksy va revolucionar el món de l'art: després de ser venuda per 1,2 milions d'euros es va autodestruir davant de la mirada atònita de la sala de subhastes. Lluny de perdre valor, les restes del quadre es van tornar a rematar aquest dijous per 18,58 milions de lliures, que equivalen a 21,25 milions d'euros.

L'expectació era màxima a la seu londinenca de Sotheby's per comprovar si l'últim truc del cèlebre artista, la identitat real del qual continua sent un misteri, donaria el resultat esperat i multiplicaria el seu valor després d'haver acaparat l'atenció del món de l'art l'octubre de 2018. Efectivament, així va ser.

Aposta encertada

Es tracta d'un nou rècord per a l'enigmàtic grafiter de Bristol. Fins ara, la seva obra més cara era Game Changer, un dibuix que va donar durant la pandèmia per dedicar els fons al sistema sanitari britànic que va assolir 19,4 milions d'euros.

La col·leccionista que va comprar la peça el 2018 en aquella ocasió va trigar una setmana a confirmar la seva decisió, però al final es va portar a casa l'obra, mig esquinçada després de passar per una trituradora de paper oculta al marc. La seva aposta, segons s'ha comprovat, va ser encertada. El preu màxim estimat de sortida, 7 milions d'euros, s'ha superat en les primeres licitacions, la majoria d'elles a través del telèfon. El resultat final de la subhasta va trencar totes les expectatives.

Rebatejada


En el seu moment, l'obra original per la qual la compradora va licitar fa tres anys portava el descriptiu títol Nena amb globus. Minuts després de ser rematada per primera vegada, algú a la sala va activar per control remot el mecanisme d'autodestrucció. D'aquesta forma, la meitat de la tela va ser reduïda a tires de paper, encara que part del dibuix, especialment el globus en forma de cor, continua sent reconeixible. Tot i així, com la naturalesa de l'obra havia canviat, Banksy va decidir canviar-li el nom i rebatejar-la com Love in the bin, L'amor a la paperera.

En aquests tres anys, l'obra s'ha passejat per diversos museus internacionals, i ara ha tornat a la casa de subhastes on va néixer.

Peça "llegendària"


"Han passat gairebé tres anys des que un dels moments més enginyosos de l'art escènic d'aquest segle va fer història", va afirmar als mitjans l'expert en art modern i contemporani de Sotheby's, Alex Branczik. "Ha estat com un remolí seguir el viatge d'aquesta peça, ara llegendària, i tornar a tenir-la entre nosaltres per oferir-la aquesta nit a la mateixa habitació en què va ser creada per l'artista", va agregar Branczik.

"Banksy no és un estrany en els titulars dels diaris. Aquest últim capítol de la seva història ha capturat la imaginació de tothom i només podem intentar endevinar el que vindrà després", va descriure l'expert. Mentrestant, qui és Banksy i en quina mesura és partícip de l'enrenou mediàtic i del seu èxit comercial és encara un enigma.