Aquest Sant Jordi es presenta dur per a autors, llibreters i editors. Gonçal López-Pampló, de l'editorial Bromera, ha manifestat que té una gran por a que les dues campanyes electorals acabin perjudicant negativament les vendes. Tem que la campanya electoral acapari els titulars i que es redueixi l'atenció cap al món del llibre i de la cultura. Malgrat tot, avui ha volgut presentar a Barcelona les novetats del seu grup editorial, encapçalades per les novel·les de Benjamin Black, Pierre Lemaitre, Erri de Luca i, sobretot, pel nou àlbum il·lustrat de Rocío Bonilla.

La negra al capdavant

Les obres que s'han presentat avui sortiran a la venda en unes setmanes, a excepció d'Els llops de Praga de Benjamin Black, un autor que va visitar recentment Catalunya per ser present a la BCNegra. Aquesta obra no és protagonitzada pel protagonista habitual de Benjamin Black, el forense Kirck, i no se situa a la Irlanda del segle XX, sinó a la Praga del segle XVI. La col·lecció L'Eclèctica també publicarà una obra del mestre de la novel·la negra Pierre Lemaitre, Els colors de l'incendi, però en aquest cas no es tracta d'una obra de lladres i serenos, sinó que retorna a la novel·la històrica, amb la segona part d'un tríptic començat per Ens veurem allà dalt (que va guanyar el Goncourt). Amb aquesta gran obra, Lemaitre vol reflectir la història de l'Europa de la primera meitat del segle XX. López-Pampló també ha anunciat la publicació de La natura exposada, una novel·la breu d'Erri De Luca ("més narrativa que altres llibres recents de De Luca", segons el seu editor), que presenta una història de frontera, però que no vol descriure el problema actual dels refugiats.

Coberta   Minimoni

El retorn de la Minimoni de Bonilla

El grup Bromera ha volgut destacar, entre les seves novetats, T'avorreixes Minimoni?, de Rocío Bonilla, a Ànimallibres, una aventura amb la mateixa protagonista que De quin color és un petó, una nena curiosa, amb set de saber i moltes inquietuds, i amb un gran gust per la pintura. Espera repetir l'èxit del llibre anterior, que "la va petar aquí, i als 20 països on es va traduir". Aquest llibre, sobre l'avorriment, Bonilla el qualifica de "cant a la creativitat i a la subjectivitat de la vida". L'editor ha reivindicat la necessitat de redignificar la literatura infantil, per la importància que està adquirint, però també per la qualitat d'autors com Bonilla. Però aquesta, tot i que confessa que es torna "una mica nena quan escriu" defensa que l'àlbum il·lustrat no és estrictament per a nens, sinó per a gent de 0 a 99 anys, i assegura que els seus àlbums incorporen moltes picades d'ullet als pares, que els disfruten tant com els nens.

Dones depredades

L'Eclèctica ha presentat també la tercera novel·la d'Anna Moner, La mirada de vidre, que va obtenir el premi de Novel·la Ciutat d'Alzira i que segons López-Pampló mostra la maduresa que ha anat adquirint com a narradora. La seva trama se situa entre finals del segle XIX i principis del segle XX i explica la història d'un fotògraf enganxat a la morfina que es dedica a fotografiar esperits, però que abans havia treballat en un gabinet psiquiàtric a Sant Gervasi on havia contemplat els tractaments que rebien les dones. "M'interessava investigar com es va construir la imatge de la dona que encara tenim avui", explica Moner, tot citant Foucault. "Al segle XIX els metges comencen a escudrinyar els cossos de les dones, per forçar-ne el seu control, mentre els artistes fan la idealització d'aquests mateixos cossos", detalla l'autora. Segons Moner, La mirada de vidre és una novel·la que parla "de la depredació mèdica, de la depredació artística i de la depredació sexual". Ara bé, no ha volgut que el seu llibre es convertís en un manifest de denúncia, ja que creu que "la literatura no ha de jutjar, tan sols ha de mostrar". La coberta està il·lustrada amb una obra de la mateixa Moner, que també és artista plàstica.

bromera mes llibres presentacio llibres

Maiol de Gràcia, Rocío Bonilla i Ricard Vela. Foto: Editorial Bromera.

Homes armats als Estats Units

Entre les novetats de la línia editorial Més Llibres, s'ha destacat Amor armat, de Jennifer Clement, una autora mexicana filla de nord-americans que escriu novel·les en anglès i poesia en castellà. Es tracta de la primera dona presidenta del Pen Club Internacional; i com a presidenta del Pen Club mexicà va arribar a ser amenaçada per la seva denúncia de la violència contra els periodistes i per les seves accions contra els feminicidis. Recentment, Clement va visitar Barcelona per presentar el manifest en favor de l'alliberament dels presos polítics. Escriu novel·les en anglès i poesia en castellà. Amor armat és un dur llibre sobre els blancs pobres dels Estats Units i sobre el seu vincle amb les armes. La protagonista és una nena que viu 14 anys dins d'un cotxe i que acabarà fent voltes per reformatoris i cases d'acollida. Per altra banda, Més Llibres també publica una autora canadenca, Sheila Heti, molt traduïda, però que mai no havia estat editada en català. Arriba a les llibreries locals amb Maternitat, una obra que se situa entre la novel·la i l'autoficció, i que es basa en les àcides reflexions d'una dona sobre la conveniència o no de ser mare. Més Llibres també publica una obra de Maiol de Gràcia Clotet: Projecte tothom, una obra amb la que aquest autor català tracta la violència als EUA, però també a Barcelona. Parteix d'una matança a un petit poblet americà, que involucrarà a alguns personatges catalans, de tal forma que al llarg de la investigació s'acabaran combinant els dos mons. De Gràcia afirma que el llibre té un punt de novel·la negra però que és, sobretot, una reflexió sobre la imatge que tenim dels altres.