Aquest dissabte, 11 de febrer, el Palau Sant Jordi acull el gran concert solidari promogut per l'entitat Casa Nostra, Casa Vostra, que comptarà amb una àmplia representació de l'escena musical catalana. Els artistes cantaran temes propis i versions d'altres, amb vídeos intercalats i actuacions teatrals -entre ells, una representació dels actors de la sèrie Merlí i un castell dels Castellers de Vilafranca-, en un relat en tres etapes -causes, trajecte i vida estancada- que explicarà la història d'una persona que es veu obligada a fugir de manera forçada i quan arriba a Europa es troba amb una vida paralitzada.

Aquests són els artistes principals que hi participaran:

Joan Manuel Serrat – El cantautor ha estat un dels artistes més implicats amb l’entitat Casa Nostra Casa Vostra i no podia faltar a l’acte central de la campanya. Serrat va versionar la seva emblemàtica cançó Mediterráneo en suport als refugiats i amb tota probabilitat formarà part del repertori del músic barceloní dissabte vinent.

Lluís Llach – El compositor i diputat de Junts pel Sí al Parlament de Catalunya ha estat -i és- referent de diverses generacions de catalans i catalanes. L’estaca, Que tinguem sort o País petit són algunes de les cançons que constitueixen la seva enorme discografia.

Manolo García – Membre de l’emblemàtic grup de pop-rock El Último de la Fila, que formava amb Quimi Portet, va tenir molt èxit durant les dècades dels 80 i els 90. Després de cinc discos, Manolo García va continuar la seva carrera musical en solitari i, fins avui, ja ha publicat sis treballs més.

Txarango – Un dels grups referència de la música catalana actual, encarnen l’esperit de la festa i el bon rotllo de la fusió musical. La banda va néixer el 2010 i des de llavors han experimentat un creixement espectacular tot actuant en els majors festivals d’arreu del país. A finals del 2015 Txarango va anunciar que es prenia un descans per a preparar el seu tercer disc. El setembre de l’any passat, el grup va anunciar que tornaria a pujar als escenaris la primavera del 2017 amb la feina fet. El seu retorn, però, s’avança uns mesos i hi seran dissabte al Palau Sant Jordi.

Antonio Orozco – El cantant barceloní, amb vuit treballs a l’esquena, ha venut més d’un milió de còpies a nivell estatal. Orozco es va fer un lloc a la televisió en el programa La Voz l’any 2013 i, des de llavors, la seva fama ha crescut considerablement. Destino (2015) és el seu darrer treball. Entre d’altres moments, destaca la seva col·laboració al disc de La Marató de 2014 amb El cor que ara es trenca.

Macaco – La seva música tan singular, caracteritzada per la barreja de tot tipus d’estils, des del reggae fins el hip hop, passant per l’ska, ha fet de Macaco un dels artistes catalans amb la cartera de seguidors més àmplia. Va col·laborar a La Marató de TV3 amb la versió la cançó Qualsevol nit pot sortir el sol d’en Sisa.

Sílvia Pérez Cruz – La gironina és una de les veus referència de la música catalana a cappella, molt lligada a la dansa i el teatre. Pérez Cruz destaca també per les col·laboracions en propostes artístiques de flamenc com el quartet femení Las Migas. Dissabte passat va guanyar el Goya a Millor cançó original amb Ai, ai, ai.

Sopa de Cabra – Els gironins van fer les seves primeres passes en el món de la música ja fa 30 anys. Des del 1986 han produït temes com L’Empordà, Camins o El Far del Sud, entre molts d’altres, els quals han marcat època a Catalunya. El seu darrer treball, enregistrat el 2015, és Cercles.

Fermin Muguruza i Niña Coyote eta Chico Tornado – El cantant i productor musical d’Irún, juntament amb la bateria Ursula Strong i el guitarrista Koldo Soret, representaran el País Basc al Palau Sant Jordi.

Pablo López – El malagueny va participar a la sisena edició d’Operación Triunfo, en la qual va quedar segon classificat. El seu pas pel talent show va obrir-li les portes de la fama i l’any 2013 va publicar Vi, el seu primer single en solitari, i Once historias y un piano, el seu primer àlbum. Amb aquest primer treball va aconseguir ser Disc d’Or i amb el segon, titulat El Mundo y los Amantes Inocentes, Disc de Platí.

Amaral – Eva Amaral i Juan Aguirre van començar a cantar plegats aviat farà 25 anys. Des de llavors, han publicat sis discos, han rebut tot tipus de premis i han col·locat a les primeres posicions de les llistes d’èxits molts dels seus temes. Ja formen part de la història del pop rock espanyol cançons com Días de verano, Sin ti no soy nada o El universo sobre mi, entre d’altres.

Los Chichos – L’any 2015, el llegendari grup va posar punt i final a una carrera de 4 dècades que va marcar un abans i un després en el gènere de la rumba espanyola. Los Chichos són una de les bandes més peculiars i exitoses de l’Estat. Les xifres parlen per si soles: 22 treballs d’estudi, més de 20 milions de còpies venudes, 16 Discos d’Or i 15 de Platí.

Roger Mas – Tota una vida dedicada a la música. És un dels referents de la música d’autor catalana i ha estat sempre molt lligat a la cultura de país. Va iniciar la seva carrera com a cantautor l’any 1996 i, des d’aleshores, ha publicat nou discos, entre els quals destaquen Les Flors del Somni, Dp, Mística Doméstica o Roger Mas i la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona.

Paco Ibánez – El cantautor valencià és un símbol de la música protesta. Una de les seves cançons més conegudes és A galopar, que va triomfar en els darrers anys del règim franquista. Gran part de la seva discografia consisteix en poemes musicats de referents històrics de la literatura castellana com Quevedo, Lorca o Góngora.

Jaume Sisa – El cantant del Poble-sec ha adoptat diferents àlies (Ricardo Solfa, El Viajante i Armando LLamado) però la seva música i la seva posada en escena han estat sempre igual de recognoscibles. Sisa, amb el seu sentit de l’humor irònic i intel·ligent, ha contribuït a la música catalana amb temes que han marcat generacions com Qualsevol nit pot sortir el sol.

Pepe Habichuela – L’artista andalús necessita poc més que un tamboret i sis cordes de guitarra per eriçar el pèl dels braços de tots aquells que puguin gaudir de la seva música en directa. Història viva del flamenc.

Josemi Carmona – Fill de Pepe Habichuela i la bailaora Amparo Niño, Carmona va mamar art i música flamenca des de l’escola bressol. El guitarrista, com el seu pare, és capaç de paralitzar el món fregant els dits suaument sobre les sis cordes de la guitarra espanyola.

Farruquito – Més art flamenc sobre l’escenari del Palau Sant Jordi. Juan Manuel Fernández va fer els seus primers passos en el món de la música amb tan sols quatre anys. Un cop superats els seus problemes amb la justícia i complir la condemna de tres anys de presó, Farruquito ha tornat a viure el flamenc sobre els escenaris.

Kiki Morente – Fill del difunt cantaor Enrique Morente i la bailaora Aurora Carbonell. Va alçar les ales tot just fa mig any per començar a volar sol i, des de llavors, ha actuat arreu del territori espanyol. Dissabte vinent, Barcelona li obrirà les portes per cantar als refugiats.

Joan Dausà – La relació de Dausà amb la cultura va més enllà de la música. De fet, la seva primera aparició a la televisió va ser a la sèrie El cor de la ciutat. Més endavant va fer de Krust, un dels personatges de la colla del Club Super 3. A nivell musical, la seva cançó més coneguda és Jo mai mai.

Marina Rossell – Rossell va començar com a telonera d’artistes de la talla de Lluís Llach i Maria del Mar Bonet. D’això en fa ja 40 anys. Al llarg d’aquestes quatre dècades ha tingut temps per treure més de vint discos i ha col·laborat en una vintena de treballs col·lectius, convertint-se així en una de les veus més escoltades i seguides de Catalunya. La cantautora va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 1988.

Ismael Serrano – L’artista madrileny forma part de la generació prolífica de cantautors dels anys noranta. Un d’aquells cantants, però, que ha obtingut més èxit a Amèrica del Sud que no pas a Espanya. Tot i això, va aconseguir el disc de platí a l’Estat espanyol amb el seu primer treball. Papa cuéntame otra vez, Sucede que a veces o Eres són algunes de les seves cançons més conegudes.

Aziza Brahim – La cantant d’Argèlia es va criar en els camps de refugiats sahrauís del seu país. Va gravar el seu darrer treball, Soutak, en directe a Barcelona. Brahim mescla la música dels seus orígens amb elements de la música tradicional, com la guitarra espanyola o el saxofon.

Barcelona Gipsy Orquestra Klezmer – BGKO va néixer a Barcelona fa gairebé cinc anys amb la voluntat d’unir en una mateixa banda un ampli reguitzell d’estils musicals com el balcànic o el klezmer, un tipus de música jueva.

Cheb Balowski – Què el nom del grup derivi del concepte polonès balovac i que aquest encarni l’esperit de la diversió i la festa no és casualitat. És impossible anar a un concert dels Cheb Balowski i no posar-te a ballar i saltar. La seva música s’ha qualificat com a “mestissa” perquè barregen el català, el castellà i l’àrab.

La Fura dels Baus – Aquesta companyia teatral va portar l’estreta relació entre el teatre i la música a un altre nivell. L’espectacularitat de les seves obres, lligades sempre al teatre de gran format, els ha convertit en una de les companyies més prestigioses i sol·licitades del país.

Mireia Vives – La cantant valenciana va començar la seva carrera musical amb el grup de metal Bakanal però actualment el seu estil ha fet un tomb radical. El seu darrer treball, de la mà del productor valencià Borja Penalba, és sentimental i emocional. La seva veu no deixa indiferent.

Ovidi3 – L’exdiputat al Parlament de Catalunya de la CUP, David Fernàndez, explota la seva faceta més divertida amb Penalba i l’olotenc David Caño.

In Crescendo – Després de guanyar la segona versió del concurs Oh Happy Day de TV3, el grup vocal va iniciar una gira de 40 concerts per tot Catalunya i Europa. Ja han publicat dos treballs, Som In Crescendo (2015) i In Crescendo amb l’Orquestra de Cambra de Granollers (2016), i gairebé no han parat per casa. La seva propera parada serà el Palau Sant Jordi.