Ja ha sortit un videojoc de simulació que permet posar-se en la pell d'un dels homínids de les coves d'Atapuerca. No es tracta d'un simple divertiment, sinó que intenta ser fidedigne a la realitat, de tal forma que alhora que una diversió, sigui una eina d'aprenentatge.

El grup de recerca de la Universitat de Barcelona Didàctica del Patrimoni, Museografia Comprensiva i Noves Tecnologies (DIDPATRI), en col·laboració amb l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), i amb un ajut de la Fundació BBVA, ha desenvolupat un videojoc de simulació sobre la prehistòria. El jugador, que és membre d’una comunitat prehistòrica a Atapuerca, ha de prendre decisions per assegurar la continuïtat del seu clan: què cal recol·lectar i caçar, i com elaborar eines i desenvolupar-se culturalment. "Tot plegat és una reflexió sobre la condició humana", afirma Xavier Rubio, programador del joc.

ancestor

El joc es titula Ancestors. Stories of Atapuerca i està centrat en la zona geogràfica d’Atapuerca i en la vida quotidiana de dues espècies: l’Homo antecessor i el neandertal. El jugador ha de prendre decisions en funció de diferents variables i contingències "per assegurar la continuïtat del grup i el llegat a altres generacions, més o menys el que continuem fent ara amb totes les matisacions que es vulgui", explica el director de DIDPATRI, el catedràtic de la UB F. Xavier Hernàndez Cardona. "És un agermanament amb els humans del passat, atès que la complexitat està present en el nostre món, però també ho era en altres temps", afegeix. El joc, dissenyat per a dispositius mòbils i tauletes, està disponible en castellà i anglès per a tecnologia iOS i Android.