Aquest dilluns arranca la 27a edició de l'Alternativa, el Festival de Cinema Independent de Barcelona, un certamen que tindrà lloc fins al 29 de novembre i que se celebrarà de manera totalment online per la pandèmia del coronavirus.

L'Alternativa d'enguany té 3 seccions competitives: la secció oficial internacional de Llargmetratges amb 10 films, la secció oficial internacional de Curtmetratges amb 14 peces curtes i la secció oficial Nacional amb 6 llargmetratges i 15 curtmetratges produïts a l'Estat espanyol.

El film que servirà per inaugurar el festival serà El año del descubrimiento, de Luis López Carrasco; mentre que la pel·lícula de cloenda serà Epicentro, de Hubert Sauper. Entre el principi i el final, seccions paral·leles com El cinema sobre art. Un segle d'experimentació, masterclasses, sessions especials i familiars, tallers, seminaris adreçats a escoles de cinema o activitats per a professionals.

10 films del festival que no et pots perdre

Internacional. Llargmetratges.

El año del descubrimiento, Luis López Carrasco. Espanya i Suïssa. Del dilluns 16 fins al dimecres 18 a Vimeo.

Situada a l'Espanya de 1992, la pel·lícula reviu les protestes originades per la crisi econòmica a Cartagena que van culminar amb l'incendi del parlament autonòmic.

Fauna, Nicolás Pereda. Mèxic i Canadà. Del dimarts 17 fins al diumenge 29 a Filmin.

Un film d'intriga i humor ambientat al nord de Mèxic que retrata com la violència s'ha infiltrat en l'imaginari popular del país centreamericà.

Un film d'estiu, Jo Serfaty. Brasil. Del dimecres 18 fins al diumenge 22 a Filmin.

Una pel·lícula ambientada a les afores Rio de Janeiro al final del curs escolar. Un film que és, a la vegada, un retrat de la societat brasilera a través dels ulls d'uns joves.

Bon Nadal, Yiwu, Mladen Kovacevic.Suècia, Sèrbia, França, Suècia, Sèrbia, França, Alemanya. Del dimarts 17 al diumenge 29 a Filmin.

Els ideals comunistes han deixat de tenir valor a Yiwu, una ciutat amb més de sis-centes fàbriques dedicades als articles nadalencs: els empleats, atrapats entre el règim i la globalització.

Internacional. Curtmetratges.

Dansa Fantasma, Emilia Izquierdo. Regne Unit. Del dimarts 17 al diumenge 29 a Filmin.

Animació dibuixada a mà i material d’arxiu serveixen per a explorar la dansa com una forma de protesta i resistència.

La fi dels reis, Rémi Brachet. França. Del dimarts 17 al diumenge 29 a Filmin.

Una observació de l'evolució de les relacions de gènere a Clichy-sous-Bois, el barri de la perifèria de París on van esclatar els disturbis de 2005.

Nacional.

L'Última Primavera, Isabel Lamberti. Espanya, Països Baixos. Del divendres 20 fins al diumenge 22 a Vimeo.

La família Gabarre-Mendoza s'enfronta a molts canvis en la seva vida quan la desnonen de la casa que ocupa en un suburbi de Madrid. Filmada amb actors no professionals de la pròpia comunitat.

Big Big Big, Carmen Haro, Miguel Rodríguez Pérez. Espanya. Del dimarts 17 fins al diumenge 29 a Filmin.

Film experimental: una parella decideix veure la mateixa pel·lícula, Big, de Tom Hanks, tres vegades. El resultat és una producció que mostra els efectes de la sobreexposició a un mateix producte cultural.

La Mami, Laura Herrro Garvin. Espanya i Mèxic. Del dimarts 17 fins al diumenge 29 a Filmin.

Retrat íntim del Barba Azul, un cabaret de Ciutat de Mèxic on les dones ballen i beuen amb clients per diners. La Mami és la dona que administra paper higiènic i, a la vegada, dona consells a les treballadores.

L'infern i tal, Enrique Buleo. Espanya. Del dimarts 17 fins al diumenge 29 a Filmin.

Una pila de llibres d'autoajuda. Uns calendaris de dones nues. Una botiga clandestina. Una disfressa de Sancho Panza. Una jove que pateix.