Diu la biografia que acompanya Aliment (Club Editor), de Martí Sales, que a l'escriptor barceloní, com a tants de nosaltres, de petit va fer patir de valent els seus pares de tan mal menjador com era. Mica en mica, però, es va anar fent gran mentre s'enamorava –i la tria del verb no és aleatòria– de l'albergínia, la carxofa, el capipota o les anxoves. Avui dia, assegura que encara no ha aconseguit menjar fetge i ostres, però ho està intentant. De moment i mentre es fa prou gran per apreciar el fetge en ceba, en temps de foodies i cuiners intagramers, de MasterChef i menú degustació en restaurants estrellats, l'autor de Principi d'incertesa sorprèn amb un llibre inclassificable en forma de diccionari que gira al voltant del menjar i amor. Plaers que van de la mà de la A la Z cuinats en forma de narració, de poesia, de diari o de rondalla, defugint el llenguatge refistolat dels sibarites i apostant per la celebració de la vida.

"Vaig començar a cuinar. Per amor, vaig passar de la cuina de supervivència –qualsevol resta saltejada amb sobrassada o pa amb oli i sal i un tall de formatge sec: els amics encara se'n fotren– al festí dels arrossos, dels guisats. Per amor, vam aprendre a fer, per exemple, conill a la cassola o arròs negre, mejadra, maqluba, pa, cua de bou, suquet de moixina, pastís de llimona o coca d'espelta. I la nostra biblioteca va començar a tenir llibres importants que consultem dia sí, dia també, com ara The Kitchen Diaries de Nigel Stater o Jerusalem d'Ottolenghi, la Historia de la alimentació de Flandrin i Montanari o The Art of Cooking de M.F.K. Fischer" escriu Martí Sales a la primera lletra, la A, situant-se sota el patronatge de dos dels escriptors que més han escrit sobre la cuina a Catalunya, Josep Pla i Nèstor Luján. Precisament Sales es confessa en deute amb Luján, ja que gràcies a la beca d'escriptura que li va permetre escriure Aliment va poder tafaner una part dels 12.000 llibres del reconegut periodista i gastrònom que es guarden a la Biblioteca de Catalunya. D'ell n'ha volgut imitar aquest interés per la cuina com una més de les curiositats i interessos vitals de qui sobretot li interessa la vida en totes les seves facetes.

"Aprens a cuinar per estimar"

"Aprens a cuinar per estimar, per donar plaer, per agradar. Sense amor, no hi ha cuina, hi ha supervivència" assegura Martí Sales. De fet, l'amor és l'origen tant del gust de l'autor per la cuina, com d'aquest Aliment: "Entre l'amor i la cuina, entre la lectura i les amistats detonants aterrava les troballes per escrit en entrades de diccionari de tota mena i llargada i així es va anar fent Aliment, amb xup-xuxo i socarraet mentre casa nostra d'omplia de l'olor ancestral del pa enfornat. Si com deia Boeci el futur és un invent dels enamorats, també aquest diccionari". L'editora de Club Editor, Maria Bohigas reconeix en Sales –que dedica algunes pàgines a la mítica casa dels editors i parents– un voluptuós mogut per la curiositat i compara el llibre amb un banquet oriental, on van apareixen plats diversos i sorprenents.

De fet, qui vulgui acompanyar Sales en un viatge on, de passada i sense buscar-ho podrà saber què menjàvem els catalans per Sant Esteve abans de l'arribada dels canelons, la història del deliciós restaurant turc Çiya Sofrasi o s'indignarà pel fet que no tinguem cap títol en català de Maria Frances Kennedy Fisher, que a la prematura edat de nou anys descobreix que "la millor manera de créixer és menjar i parlar tranquil·lament amb bona gent", hauria d'acudir a Aliment, on de la mà del seu autor podrà pujar la Muntanya Pelada o traslladar-se a l'Havana, a través d'unes pàgines on s'hi barregen alguns contes que s'assemblen potser molt al Rei Lear de William Shakespeare en versió culinària, històries caçades al vol als mercats barcelonins i la detalls sobre l'arribada de la patata a Europa. Així sí, no esperin cap recepta. Aquest no és un llibre de cuina, ni els seus viatges els trobareu a Trip Advisor.