Alcarràs s'endú el guardó a millor pel·lícula als Premis Gaudí 2023. Cap sorpresa, ja que parlem de la cinta catalana que més expectació ha creat i elogis ha sumat els darrers mesos. En un any extraordinari pel que fa a la producció cinematogràfica catalana, les altres pel·lícules que aspiraven al mateix reconeixement eren El fred que crema de Santi TrullenqueNosaltres no ens matarem amb pistoles de Maria RipollSuro de Mikel GurreaAlcarràs, que aquesta vetllada sumava 14 nominacions, és el segon llargmetratge de Carla Simón. La cineasta barcelonina va debutar de llarg el 2017 amb la ja molt aclamada Estiu 1993, cinta amb què, justament, ja va guanyar el Gaudí a la millor pel·lícula en l'edició de 2018, a més dels guardons a la Millor Direcció, Millor Guió, Millor actriu de repartiment i Millor muntatge. 

La millor pel·lícula dels Premis Gaudí 2023, 'Alcarràs': una pel·lícula coral sobre relacions familiars

Alcarràs es va rodar durant l'estiu de 2021 (la filmació es va haver d'ajornar un any per culpa de la pandèmia) en diverses localitzacions del Segrià i el Pla d'Urgell (Sucs, Massalcoreig, Bellvís, Aitona, Seròs o, evidentment, el mateix Alcarràs, entre d'altres) amb un repartiment format completament per actors no professionals. "És una pel·lícula coral que reflexiona sobre les relacions familiars en un moment de tensió que coincideix amb la collita", descobria aleshores Simón sobre Alcarràs, personal retrat de la vida d'una família de pagesos que ha de deixar la seva terra. Una història que, a diferència d'Estiu 1993, no és autobiogràfica, però l'escenari i el relat sí que li eren familiars. "La família de la meva mare adoptiva són d'Alcarràs i cultiven fruita de pinyol. Alcarràs és una terra que conec, on vaig des de petita, i tenia molta curiositat per retratar l'ofici d'agricultor", explicava. "Em sembla una feina fascinant, dura, molt digna i molt bonica, però que està en un moment delicat", comentava. "És un ofici molt vell que si no el protegim, desapareixerà".

alcarras 3 baja 1651143998
Alcarràs ha guanyat el Premi Gaudí 2023 a la Millor Pel·lícula

Alcarràs, de l'Os al Goya, passant pels Oscar i els Premis Gaudí 2023

Alcarràs va viure el seu primer gran moment d'eclosió en la presentació el 72è Festival Internacional de Cinema de Berlín el 15 de febrer de 2022. Va acabar guanyant l'Os d'Or, convertint-se en la primera pel·lícula rodada en català a rebre aquest premi. El jurat del certamen la va distingir "per les extraordinàries interpretacions, tant dels actors infantils com dels actors de més de vuitanta anys", i per la capacitat de "mostrar la tendresa i la comèdia de la família i el retrat de la dependència de la terra". Mesos després, i ja convertida en una de les pel·lícules més vistes de la història del cinema català, Alcarràs també va ser la cinta seleccionada per representar Espanya en els premis Oscar com a Millor Pel·lícula Internacional. Cursa per la preuada estatueta de què va quedar despenjada quan el passat 21 de desembre no va ser inclosa en la 'shortlist' feta pública per l'Acadèmia de Hollywood. Una col·lecció de mèrits i reconeixements que encara pot viure un nou capítol l'11 de febrer en la 37 edició dels Premis Goya, on acumula un total d'11 nominacions