Les dones són les principals consumidores de cultura a la nostra societat, però en canvi són molt minoritàries, tant en la gestió del món cultural, com en l'autoria i interpretació de productes culturals. L'Ajuntament de Barcelona ha aprofitat la proximitat del 8 de març per manifestar la seva decisió de promoure la paritat entre dones i homes en l'àmbit cultural, un projecte a llarg termini. Per això, avui s'ha presentat a l'Ajuntament un informe sobre la situació de la dona en aquest camp, el primer d'aquest tipus que s'ha fet mai. La regidora de Cicles de Vida, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez Castaño, ha afirmat que tot i que l'Ajuntament vol treballar la paritat durant tot l'any, han volgut presentar l'informe en aquestes dates per donar-li major relleu.

La discriminació en xifres

L'informe avalua més de 19.000 activitats culturals realitzades el 2016 i 2017 en diferents àmbits (festivals, biblioteques, museus...), el que representa el 71% de la programació municipal o de l'Ajuntament en conveni amb altres entitats. Els resultats són clars: en matèria d'autoria les dones només estaven representades en el 24,6% dels casos el 2016 i en el 32 % el 2017. Tot i que són dades baixes, suposen gairebé vuit punts d'augment en un any, i es considera que es va en el bon camí. En centres d'exposició més del 54% de les autores són dones... Entre els intèrprets musicals, les dones representaven un 27% el 2016 i un 32% el 2017... Els espais més feminitzats es troben en la producció d'actes culturals, que està en mans de les dones en un 75% dels casos. L'Ajuntament ha constatat que els equipaments de proximitat tenen major nombre de dones gestores, però també més espectacles amb protagonisme femení, i també un major percentatge de dones entre el públic.

Compromís municipal

El Comissionat de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats, ha afirmat que el consistori no pot demanar a la ciutat una paritat que l'Ajuntament no apliqui. I ha afirmat que s'està avançant per la bona via, a pesar dels dèficits històrics acumulats que seran difícils de superar. Ha explicat que en el món de la música clàssica la majoria dels autors són homes i que és molt difícil donar molt protagonisme a les dones en aquest camp, com passa als museus d'història de l'art. També ha reconegut que l'Ajuntament tindrà dificultats per intervenir al sector privat, en els àmbits en què el consistori no hi treballa directament. A més a més, Subirats ha confessat que si la situació de la dona a la cultura millora a Barcelona, no serà només gràcies a l'ICUB, sinó també a molts altres factors, però que de totes maneres, l'Ajuntament no deixarà de treballar en aquest sentit.

Quatre centres pilot

L'ICUB ha decidit monitoritzar la presència femenina en tots els aspectes a quatre esdeveniments i equipaments culturals: la Biblioteca Jaume Fuster de la Plaça Lesseps, el Centre Cívic de la Barceloneta, el Festival Grec i el Virreina LAB. I vol fer-ho durant dos anys, fins el 2020, amb l'objectiu que aquests quatre centres serveixin per crear models de paritat que es puguin estendre a altres equipaments. També s'ha previst incorporar la perspectiva de gènere a les beques i als premis, i també fer formació sobre gènere al personal de l'Institut de Cultura de Barcelona sobre aquesta perspectiva. El 2019, coincidint amb les festes de Santa Eulàlia, també es vol organitzar una bienal sobre Dona i Ciència.