"Els llibres no fan vacances", assegurava l'altre dia la presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Carmen Ferrer, durant la presentació del Llibrestiu, la nova diada que vol propiciar el retrobament dels lectors amb els llibres i els seus autors just abans del descans estival. La cita, que se celebra per primera vegada aquest 15 de juliol, pretén esdevenir una cita ineludible del calendari i desestacionar els esdeveniments al voltant del llibre, com són Sant Jordi, les festes de Nadal i la Setmana del Llibre en català. Pensada per allargar el dia a la tarda-vespre, està previst que més d'un centenar de llibreries d'arreu de Catalunya treguin parades al carrer i s'omplin d'activitats diverses. Per afegir-nos al Llibrestiu us recomanem descobrir 7 llibreries imprescindibles de Barcelona.

La llibreria La Carbonera/ACN

La Memòria

A la plaça de la Vila de Gràcia resisteix, i mai millor dit, la llibreria La Memòria, especialitzada en història. Quan l'octubre de 2019 els dos socis de la llibreria, la Mireia Gispert i en Xavier Cortés, van anunciar que es veien obligats a tancar per motius econòmics, l'aparició providencial d'un nou soci capitalista que va voler mantenir-se en l'anonimat va evitar la desaparició in extremis d'una llibreria que en poc més de 100 metres quadrats ofereix 8.000 títols d'història, biografies i memòries i de narrativa classificada per àrees geogràfiques, períodes històrics o gèneres

Què preparen pel Llibrestiu? La Memòria organitza la presentació del llibre Girona, 1939: porta de l'exili, de l'historiador i exalcalde de Girona Joaquim Nadal i editat per L'Avenç, amb Nadal i Maria Campillo.

Adreça: Plaça de la Vila de Gràcia 19

Lata peinada

Fins fa uns anys el carreró de la Verge era evitat per veïns, estudiants o turistes que s'endinsaven pel Raval. L'any 2019 hi va obrir la llibreria Lata Peinada, i la seva inauguració va coincidir amb la revitalització d'aquest passatge que està cridat a ser carn d'Instagram. Un bon motiu per descobrir-los és acostar-vos a la primera llibreria barcelonina dedicada exclusivament a la literatura llatinoamericana. Ja sabeu que els vincles entre els principals escriptors del Boom i la ciutat és molt estret, però aquí trobareu molt més que Cien años de soledad o La ciudad y los perros, ja que els seus responsables trien especialment aquells autors menys coneguts al mercat peninsular i les editorials independents d'Amèrica Llatina.

Què preparen pel Llibrestiu? Lata Peinada organitza la presentació i lectura de Chile en Barcelona: lectura de jóvenes narradores chilenos.

Adreça: C/ de la Verge, 10.

La Tribu Llibreria

Sant Andreu és un d'aquells municipis barcelonins que va ser engolit per la Gran Barcelona. Potser perquè durant any era el més allunyat del centre, ha sabut mantenir un caràcter especial, orgullós del seu passat independent i de glòries literàries com l'avui massa oblidat Ignasi Iglésias. En un carrer que porta el nom d'un altre escriptor, Pons i Gallarza, hi podeu trobar La Tribu, una altra llibreria oberta fa dos anys que en aquest temps ha esdevingut una referència per la cultura andreuenca. Impulsada per Marc Pons, Enric Pons i Dàlia Rajmil és una cooperativa que pretén, i ha acabat sent, més que una llibreria.

Què preparen pel Llibrestiu? La Tribu prepara una tarda de literatura eròtic feminista amb els autors de Sexe fora de norma (Raig Verd) i un concert de Blue Horse Duet. Adreça: C/ Pons i Gallarza 30.

La Carbonera

Cooperativa, comunitària i feminista. Així podríem definir La Carbonera, la llibreria del carrer Blai que demostra que en aquesta artèria del popular barri del Poble Sec hi ha lloc per alguna cosa més que bars per a turistes. La Carlota, la Mar i l'Aitor són els responsables d'un espai que, a banda d'oferir un ampli ventall de llibres, s'ha convertit en un lloc de trobada imprescindible per als lletraferits i tota mena de col·lectius del barri, des de diables fins a castellers, passant pels habituals de la veïna Sala Apolo, amb qui han organitzat algun acte. Els seus vermuts dominicals són un dels imprescindibles de l'agenda cultural barcelonina. 

Què preparen pel Llibrestiu? La Carbonera organitza un trivial literari per a totes les edats.

Adreça: c/ Blai, 30.

Parada de llibres de Casa Anita/ACN

Parada de llibres a Casa Anita/ACN

Casa Anita

Casa Anita, al carrer Vic de Gràcia, deu el seu nom a l'establiment que hi havia hagut al carrer Santa Eugènia, on van tenir el seu local original: una botiga de roba de nadons i merceria de la senyora Anita. El rètol es va quedar quan la bona dona es va jubilar i el nom ha acabat associat a una de les llibreries preferides de la canalla més petita, però que també fa somiar als més grans. Especialitzada en llibre infantil i àlbum il·lustrat, Casa Anita va ser fundada per la filòloga i editora Oblit Baseira l'any 2003, i l'any 2015 va patir mobbing immobiliari per part de la propietat de l'edifici, que al·legava que Casa Anita feia activitats, com tallers, presentacions, contacontes... que anaven més enllà del que és una llibreria!

Què preparen pel Llibrestiu? A Casa Anita signaran llibres autors com Aina Bestard, Rocio Bonilla, Víctor Escandell, Mercè Galí, Ramon Paris i Gustavo Roldan.

Adreça: C/ Vic, 14.

A Peu de Pàgina

Si Sarrià és l'últim poble del Pla de Barcelona que es va resistir a l'annexió –tot just en fa 100 anys– i encara es parla de "baixar a Barcelona" per referir-se al centre de Barcelona, a pocs minuts amb els Ferrocarrils, A Peu de Pàgina és la seva llibreria des de 2008. Ben a prop de la pastisseria del poeta JV Foix i dels carrers que van triar Gabriel García Márquez i Mario Vargas Llosa quan van instal·lar-se a la capital catalana, aquest espai de literatura s'ha convertit en un imprescindible sarrianenc. Tant o més que les famoses patates braves del seu veí Tomàs.

Què preparen pel Llibrestiu? Cocktail poètic i concert a la fresca amb Susanna Rafart, Teresa Colom, Míriam Cano, Esteve Plantada, David Caño, Ona Salvat, Noa Noguerol i Nina Roma.

Adreça: Major de Sarrià, 50.

Gigamesh

Gigamesh és un temple al mig de l'Eixample. El sacta sactorum de l'anomenada literatura de gènere: ciència ficció, fantàstic, terror... Fundada l'any 1985 per Alejo del Cuervo deu el seu nom a un fanzine editat per ell mateix. Els seus orígens, a més, estan vinculats a la popularització dels jocs de rol i de les cartes col·leccionables. Si bé va néixer a la Ronda de Sant Pere, on va esdevenir el vèrtex de l'anomenat triangle friqui, que formaven amb Norma Còmics i Freaks. Actualment Gigamesh, que ha estat també revista especialitzada i editorial, es troba al carrer Bailén, en un local considerat la botiga més gran de ciència-ficció i gènere fantàstic d'Europa.

Què preparen pel Llibrestiu? Gigamesh organitza el debat "El còmic català. On està?", amb Xavi Serra, Marc Charles, Mar Mascaró i Ricard Efa.

Adreça: C/ Bailén, 8.

 

Imatge principal: Interior de la llibreria La Memòria durant la jornada de Sant Jordi 2021 / Foto: Sergi Alcàzar.