Malalts de sèries, addictes a les ficcions televisives, des d'avui i fins al pròxim 30 d'octubre teniu una cita obligada amb una nova edició del Serielizados de Barcelona, el festival catòdic per excel·lència que aquest 2021 recupera la seva agenda d'activitats presencials (graella ampliada amb una molt interessant programació online a través de la plataforma Filmin). Un programa curull de propostes imperdibles: estrenes exclusives, conferències, classes magistrals d'entre les quals us seleccionem les 5 propostes a les quals no podeu deixar d'anar.

1
Masterclass de Werner Herzog
5 propostes que no us podeu perdre de la nova edició del Serielizados Fest

Werner Herzog no ha fet mai una sèrie de ficció. De fet, fora de comptades però icòniques excepcions (de Parks & Recreation a The Mandalorian’ passant per ‘Rick and Morty’) i d’‘On Death Row’, minisèrie documental sobre la pena de mort als EUA, no sol ser associat a la petita pantalla. Tot i això, si aquest fos el seu únic currículum ja n’hi hauria prou per convidar-lo al Serielizados Fest.

Però aturem-nos-hi un moment. Werner Herzog, director i guionista de més de cinquanta pel·lícules (entre les quals es compten obres capitals com Aguirre, la còlera de Déu, Fitzcarraldo, L’enigma de Gaspar Hauser o Nosferatu, vampir de la nit) i fins i tot director d’una vintena d’òperes, guardonat a Cannes, Venècia, Sant Sebastià, Sundance i Locarno, va al Serielizados Fest a fer una masterclass.

L’home que va dirigir Klaus Kinski a punta de pistola, l’home que ens va descobrir l’existencialisme pingüinesc, l’home que literalment es va menjar la seva sabata perquè va perdre una aposta amb Errol Morris, visita Barcelona para explicar-nos com es fa art.

Dimecres 20 Octubre. De 18:30h a 20:30h. CCCB. 35 euros

2
Diàleg: Paul Abbott, creador de ‘Shameless’
5 propostes que no us podeu perdre de la nova edició del Serielizados Fest

Paul Abbott és el nom darrere de Shameless. Tant en la versió original britànica com l’adaptació nord-americana duen el seu segell inconfusible. Ja sigueu fans del Frank Gallagher interpretat per David Threlfall o del de William H. Macy, aquesta és la vostra cita imperdible del Serielizados Fest 2021.

Després de passar per aquella cantera britànica que és el sempitern culebrot Coronation Street, on va ser el guionista més jove del planter, Paul Abbott va encadenar sèries i minisèries com Children’s Ward, Reckless, Touching Evil i Clocking Off. Al 2003. 

Un any abans d’estrenar Shameless, Abbott va tocar la glòria amb la minisèrie State of Play (La sombra del poder), un trepidant thriller polític que segueix sent un dels més recordats de la BBC. 

Llavors, el guionista britànic, criat per la seva germana en un barri humil del nord d’Anglaterra, dins d’una família nombrosa de pares absents, va bolcar les seves traumàtiques experiències vitals per a crear una obra clau de la ficció britànica moderna com Shameless. Si alguna cosa hem après dels Gallagher i les seves vides desestructurades és que, malgrat tot, a la vida mai has d’oblidar com passar-t’ho bé. 

Qui no aniria a fer unes pintes al pub de la cantonada amb ell? Potser no arribareu a tant, però ho podeu intentar assistint a aquesta distesa conversa entre el Paul Abbott i el periodista Toni Garcia Ramon. Junts faran un recorregut per la vida i obra d’un escriptor particular, dotat d’un finíssim sentit de l’humor que mai dona l’esquena a les realitats socials ni les dificultats per les que passen els seus personatges.

Després de la xerrada, els assistents podran veure en primícia l’estrena de la seva nova sèrie, Wolfe.

Dijous 21 Octubre. De 19:00h a 20:30h. CCCB. 10 euros

3
Narrar-se a un mateix: Bob Pop, Berto Romero i Enric Pardo
5 propostes que no us podeu perdre de la nova edició del Serielizados Fest

Després de Maricón Perdido, una de las sèries més destacades de l’any, el seu creador Bob Pop visita el Serielizados Fest per reunir-se amb dos dels seus col·laboradors a la sèrie: Enric Pardo (guionista) i Berto Romero (productor). 

Tots dos són també responsables de Mira lo que has hecho, la sèrie que ens va mostrar, en tres temporades, la vida –¿fictícia o real?– del Berto Romero. Les dues sèries han estat reconegudes pel seu marcat caràcter autoral i per relatar diversos passatges de la vida dels nostres convidats.

Però, quant hi ha de cadascun d’ells a les seves sèries? Què implica narrar-se a un mateix en un format així?

Serielizados ha organitzat una conversa entre tres amics i col·laboradors que servirà per resoldre si el que ens expliquen a les seves sèries és real o una invenció pròpia de la ficció. Així com també per conèixer alguns dels secrets darrere de Mira lo que has hecho i Maricón Perdido.

Dissabte 23 Octubre. De 18:30h a 20:00h. CCCB. 6 euros

4
'Dopesick: Historia de una adicción' (Disney+)
5 propostes que no us podeu perdre de la nova edició del Serielizados Fest

Serielizados Fest estrena a Espanya Dopesick: Historia de una adicción, el nou drama de Disney+, escrit pel guanyador de l’Emmy Danny Strong (Empire) i dirigit pel guanyador de l’Oscar Barry Levinson (Rain Man).

Dopesick: Historia de una adicción està protagonitzada per Michael Keaton, Peter Sarsgaard, Michael Stuhlbarg, Will Poulter, Kaitlyn Dever i Rosario Dawson. 

La sèrie narra com una companyia farmacèutica va desencadenar la pitjor epidèmia de drogues en la història dels Estats Units. Transporta els espectadors a l’epicentre de la lluita contra l’addicció als opiacis als Estats Units, des de les sales de juntes de les grans companyies farmacèutiques, a una castigada comunitat minera de Virgínia, passant pels despatxos de la DEA.

Malgrat tots els obstacles, els herois emergiran per emprendre un viatge intens i emocionant per tal de derrotar a les forces corporatives responsables d’aquesta crisi nacional i els seus aliats. La sèrie està inspirada en el llibre homònim de Beth May, best-seller en la llista de The New York Times.

Dissabte 23 Octubre. De 20:00h a 22:00h. CCCB. Gratis amb insdripció prèvia.

5
Homenatge: 10è aniversari de ‘Pop Ràpid’
5 propostes que no us podeu perdre de la nova edició del Serielizados Fest

La serie catalana Pop Ràpid -per als que no estiguin familiaritzats amb el terme- va ser una de les primeres sèries de temàtica indie que es van rodar a l’Estat. El 2011 TV3 estrenava aquesta comèdia costumista sobre dos col·legues -Fede i Albert- que formaven The Frederics, un grup de “pop ràpid” que intentava triomfar en el panorama musical barceloní. La seva vida anodina transcorria a la barra de l’Estraperlo, club on actuaven les millors bandes indie.

Amb les seves dues temporades, ‘Pop Ràpid’ es va fer amb aquell nínxol d’espectadors que rondava la trentena -fills de rockeros i punkarres– i que va trobar en aquests personatges abillats amb camises de quadres un mirall generacional en el qual reconèixer-se com a tribu. Al igual que anys enrere, Els joves (BBC) ho feu amb la generació que vibrava amb Sex Pistols.

Pop Ràpid va ser, a més, catapulta de joves talents de la interpretació que avui reconeixem en qualsevol pantalla. Noms com Alain Hernández (Madres, La Caza Monteperdido), Betsy Túrnez (Los hombres de Paco, Benvinguts a la família), Miki Esparbé (Reyes de la noche, El inocente, Brigada Costa del Sol), David Verdaguer (Vida perfecta, Estiu 1993, 10 .000 km), es van donar a conèixer en aquesta sèrie imprescindible i que enguany fa 10 primaveres.

Dissabte 23 Octubre. De 22:00h a 23:59h. CCCB. 6 euros.