La revista nord-americana The New Yorker ja ha publicat la seva llista de les millors pel·lícules de l'any 2021. En l'edició d'enguany, destaquen el fet que les sales de cinema hagin pogut tornar a obrir després de la pandèmia i que s'hagin estrenat films que estaven posposats des de l'any anterior per la mateixa raó. Així i tot, les plataformes audiovisuals de streaming segueixen guanyant terreny als cinemes, assenyala el rotatiu. Veiem quins són els deu primers títols favorits d'aquest any i els seus tràilers

1. La crónica francesa

De moment, cap sorpresa. La darrera pel·lícula del reconegut director Wes Anderson va ser tot un èxit des d'un principi, com ja ho han estat títols anteriors com El Gran Hotel Budapest. A banda de les composicions simètriques, els detalls, l'humor i els colors característics del director, destaca un càsting ple de cares conegudes: Adrien Brody, Lea Seydoux, Timothée Chalamet... Per al New Yorker, el film plasma "la vida de la connexió entre el cos i la ment, la història en el present".

2. Licorice Pizza

Aquest film encara no ha arribat a l'Estat, però ocupa la segona posició en el rànquing. Aquest drama d'adolescents, o com en diuen en anglès, coming-of.age, ha captivat els cinemes de la costa oest dels Estats Units, justament on es desenvolupa la trama. Els del New Yorker comparen aquest film de Paul Thomas Anderson amb la darrera de Tarantino, Érase una vez en Hollywood, "però superior". Per poder jutjar aquesta afirmació ens haurem d'esperar fins a principis de 2022, quan la pel·lícula arribi a les nostres sales de cinema.

3. Zola

Semblava que aquest dia no arribaria mai, però Zola és la primera pel·lícula del món basada en un fil de Twitter. La història, un drama que es desenvolupa entre dues strippers al llarg d'un viatge per carretera, és totalment real. La història, que a poc a poc va degenerant en una conclusió inesperada, li va passar a la protagonista que porta el nom del títol, qui després el va plasmar a la xarxa social amb un total de 148 tuits. 

4. I Was a Simple Man

'Jo era un home simple'. Així es titula la segona pel·lícula del director japonès Christopher Makoto Yogi. The New Yorker destaca que és "una de les grans pel·lícules sobre la mort", una història dramàtica d'un home a les portes de la mort que és visitat per l'espectre de la seva dona. La cinematografia: els colors, els fons plens de naturalesa, els sorolls, atorguen una certa màgia a aquest film. 

5. El ambiguo origen del coronavirus de Wuhan

En anglès, el títol original d'aquest documental és 'En la mateixa respiració' (disponible a HBO). Es tracta d'una coproducció de periodisme d'investigació de la Xina i els Estats Units que busca respondre a la pregunta: com va aconseguir el Govern xinès convertir els seus encobriments de la pandèmia de covid en un triomf per al Partit Comunista?

6. Siempre adelante

C'mon C'mon és una pel·lícula d'acció escrita i dirigida pel nord-americà Mike Mills protagonitzada per Joaquin Phoenix. Segons The New Yorker, el director combina "melodrama familiar, viatges en el temps i tendresa" per explicar la història en la qual un productor de ràdio i el seu nebot connecten. El més impressionant del film, tal com assenyala la revista, és que "presenta una de les millors actuacions recents d'un actor infantil", Woody Norman.

7. Claroscuro

En anglès Passing, és un drama sobre els problemes racials dels Estats Units a finals de la dècada dels anys vint, disponible a Netflix. La protagonista, Clare, és una dona mulata que es fa passar per blanca fins i tot amb el seu marit, un home profundament racista. 

8. Pebbles

Aquesta pel·lícula dramàtica índia nominada a un Òscar parla de l'addició d'un home, i la història que es desenvolupa quan obliga el seu fill a acompanyar-lo per tal de recuperar la seva dona. The New Yorker destaca que aquest film "dramatitza les formes de resistència a la violència patriarcal de les dones i dels nens i nenes."

9. Petite Maman

Aquesta "fantasia d'alt concepte" de la francesa Céline Sciamma, explora les relacions de les dones i els secrets familiars amb un argument inusual: una nena de vuit es troba amb la seva mare, que té la mateixa edat que ella, mentre juga a la casa de la seva àvia morta. 

10. Procession

Aquest documental nord-americà relata les experiències de les víctimes d'abusos de l'Església catòlica. El format està dividit en sis curts que expliquen les vivències de sis homes que van patir abusos sexuals per part de capellans. 

 

Foto principal: l'actriu Lea Seydoux a La crónica francesa