Lleida caient sota les mans de Franco. Són unes de les imatges que formen part de la sèrie documental produïda per Minoria Absoluta per a Discovery Max en què per primera vegada s'han acolorit digitalment les imatges històriques de la guerra civil espanyola. Una oportunitat única, doncs, per veure i entendre el que va succeir durant un dels fets més obscurs de la història contemporània espanyola.

El fragment corresponent a la caiguda de Lleida s'ha fet viral les darreres setmanes després que un usuari el pengés a Facebook, i ja ha arribat gairebé a les 40.000 reproduccions.

En les imatges s'hi poden veure les tràgiques conseqüències que va tenir l'enfrontament bèl·lic per als habitants i també els edificis de la ciutat, incloent-hi l'atac que hi va haver, mesos abans, al Liceu Escolar. 

Aquesta és la primera vegada que el material d’arxiu original de la Guerra Civil ha estat digitalitzat en 4K i acolorit per obtenir un material únic que mostra la Guerra Civil com no s'havia vist mai abans: en color. Tot plegat després d'un laboriós procés de selecció, digitalització i acoloriment d’entre els més de 450 títols de la guerra civil espanyola que s’han conservat.

Durant un any i mig més de 50 professionals han treballat en la revisió i neteja de 400 títols originals del fons de la Filmoteca Espanyola sobre la Guerra Civil, amb més de 1.000 de 35 mil·límetres oberts, uns 90 quilòmetres de negatius revisats, 30.000 plans seleccionats i 3.000 plans editats, més de 150.000 fotogrames acolorits, unes 100.000 màscares realitzades i 8 mesos de treball en el procés de color amb més de 5.000 referències buscades.

Són algunes de les dades d'Espanya dividida, la Guerra Civil en color, una sèrie documental de tres episodis de 45 minuts produïts per Minoria Absoluta per a la cadena DMAX en col·laboració amb VEO TV i la Filmoteca Espanyola, i que el mes d'octubre passat es va estrenar amb una versió més extensa, per als cinemes, sota el títol Espanya en dues trinxeres, la Guerra Civil en color.