El Festival Folk Internacional Tradicionàrius, la gran cita de la música popular catalana, arriba enguany a la seva XXXI edició, com han anunciat avui els seus organitzadors a la premsa. Del 12 de gener al 23 de març, el Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) de Gràcia acollirà el gran festival de folk català. Aquest anys el festival tornarà al seu format tradicional, de dos mesos i mig (l'any passat va arribar als sis mesos per celebrar els 30 anys). El gruix d'activitats se celebraran al Centre Artesà Tradicionàrius de la Travessia Sant Antoni, però a partir d'aquí s'estendrà pel barri de Gràcia i per d'altres punts del territori. La inauguració oficial del festival tindrà lloc aquest divendres, dia 12, amb el gran seguici inaugural que anirà des de la plaça Vila de Gràcia al CAT, guiada pel grup de percusió Kabum i els grallers del Col·lectiu Guirigall i amb el gran concert de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. Les entrades per a totes les actuacions ja són a la venda al CAT, i també es poden adquirir per internet.

Tradicionàrius foto grup alcàzar

Una assignatura pendent

Entre els plats forts d'aquest any, s'hi compta el concert del Nuevo Mester de Juglaria, que l'any passat va haver de suspendre la seva participació. També Kepa Junkera presentarà el seu treball FOK, basat en música dels Països Catalans, amb la col·laboració de nombrosos grups del territori. També es retrà un homenatge a Toni Roig i a la seva cançó "No ens faran callar" a 10 anys de la seva mort (òbviament amb la participació del seu grup, Al Mayurqa). Però hi haurà moltíssimes més coses: actuacions per tot el territori amb diferents subprogrames (a Olot a Argelaguer, a Celrà...), un cap de setmana dedicat a les danses gregues, el programa de Folk al Mercat, una exposició sobre el Peret Blanc de Beget (Pere Sala i Solé).... I el dia de Sant Patrici hi haurà una gran festa amb la col·laboració d'una entitat irlandesa del barri de Gràcia. Tota la verdor d'Irlanda empeltada en la tradició musical catalana.

Un festival arrelat a la terra

Jordi Fàbregas, coordinador del Festival, s'ha encarregat de detallar un programa, que comptarà amb el 80% de músics dels Països Catalans i un 20 % d'altres indrets (Galícia, el País Basc, Grècia, França....). Com cada any comptarà amb els foguerons de Sant Antoni, que en aquesta edició comptarà amb un recordatori especial per a en Pere Tàpies, que cada any feia l'Oda de la  Sobrassada en aquesta ocasió.

Amb els exiliats

El Tradicionàrius ha volgut deixar clara la seva adhesió al govern legítim de la Generalitat "el govern que ara no tenim". Per això ha volgut encarregar la seva presentació al conseller de Cultura, Lluís Puig, exiliat a Bèlgica. La presentació del Festival explicava clarament: "En Lluís és un dels nostres i el trobem i el trobarem a faltar".  Puig està molt conegut al món de la música tradicional, perquè havia format part del grup folk Els Ministrils del Raval .A més a més, durant molt de temps va ser tècnic al Departament de Cultura, justament en l'àmbit de Cultura Popular. El missatge que ha remès Puig des de Brussel·les acaba amb un missatge d'esperança: "Avui des de Brussel·les i tant de bo ben aviat des de Catalunya, tots som Tradicionàrius i tots junts farem realitat els nostres somnis". La resposta de Carles Sala, de l'Institut de Cultura de Barcelona, ha estat taxativa: "Avui, tots som Lluís Puig". Perquè a causa de la situació política, aquest no podrà ser, malgrat tot, un Tradicionàrius normal.