A les 19h s'inaugura la Setmana del Llibre en Català, amb la presència de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la consellera de Cultura, Laura Borràs, i es preveu que el dissabte a la tarda sigui visitada pel president Quim Torra. Es preveu una edició amb una forta presència d'expositors: 210, el doble que fa 5 anys, i amb l'aparició de 250 novetats coincidint amb aquests dies. Hi ha previstes 270 activitats, entre presentacions, tallers, signatures, debats... A la carpa de les revistes, on es mostren publicacions i es venen subscripcions, hi haurà 500 capçaleres diferents. S'ha creat un espai per a trobades entre editors catalans i editors estrangers interessats en traduccions, en el que ja hi ha 430 reunions programades... Però allò potser més important és que es preveu que enguany a la Setmana hi hagi més llibres que mai, amb una diversitat com mai s'havia vist.

Cada llibre, a un sol estand

La preocupació de la Setmana havia estat, sempre, mostrar la gran diversitat del panorama editorial català i garantir que el visitant tingués accés a la màxima diversitat possible d'obres. Però poc a poc es va constatar una tendència a què uns mateixos best-sellers traiessin espai a novetats menys conegudes. Enguany, per evitar que uns mateixos llibres monopolitzessin els estands, s'ha decidit una nova estratègia: les llibreries generalistes només podran oferir llibres de determinades editorials, de tal forma que un llibre no pugui estar alhora en dos mòduls de la fira. Confien en què, d'aquesta manera, es podrà ampliar considerablement l'oferta de llibres i el visitant podrà tenir accés a les edicions menys conegudes. "Hi serà pràcticament tota la producció del món editorial català", ha anunciat Joan Sala, president de La Setmana.

Una Setmana no normal

Els organitzadors de La Setmana han volgut deixar clar que aquesta setmana es produeix en un moment d'excepcionalitat, amb presos polítics i exiliats, i amb amenaces per a la llibertat d'expressió. Per això el diumenge s'ha volgut dedicar un acte central a la reivindicació de la llibertat d'expressió amb una taula rodona a les 12h, coorganitzada per La Setmana, el PEN Català i l'Associació pels Drets Civils. A les 12h45 s'aturaran totes les activitats per llegir dos textos, un per la llibertat de presos i exiliats, i l'altre per la llibertat d'expressió.

Un esdeveniment exitós

A la Setmana de l'any passat va haver-hi una facturació en venda de llibres i subscripcions de revistes de 402.000 euros, un 13,56% d'increment respecte al 2016, en què també s'havia assolit un rècord en vendes. Joan Sala ha destacat que la Setmana té un fort impacte, no només per les vendes a l'avinguda de la Catedral, sinó també perquè dinamitza les vendes del darrer trimestre de l'any gràcies a la promoció que reben alguns títols. Per intentar dinamitzar-la encara més, per primera vegada es celebrarà la Nit de la Setmana, el divendres 14. Aquell dia La Setmana estarà oberta fins a les 12 de la nit, i es programaran diverses activitats culturals.

Els llibres en català: optimisme moderat

Montse Ayats, la presidenta de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, ha volgut aprofitar la presentació a la premsa de la Setmana per fer un repàs de la situació del  mercat del llibre català, tot aprofitant les dades publicades del 2017. En principi la valoració és positiva, ja que el mercat de llibre en català el 2017 es va situar en 235,7 milions d'euros, unes xifres molt similars a les del 2016. Si excloem el llibre de text, que va representar 109,31 milions d'euros, el llibre en català va suposar el 26% del mercat total català. Va augmentar lleugerament l'edició de títols i la compra de literatura infantil i juvenil, el que Ayats valora molt positivament, tot i que reclama que les escoles que treballen per projectes haurien de tenir més en compte la creació de fons bibliogràfics. Joan Sala creu que s'ha de fomentar que els nens facin la seva biblioteca personal. I per això, en aquesta Setmana, qui compri 50 euros en llibres, pot endur-se una caseta de cartó que està pensada per ser la primera biblioteca personal d'un nen.  En total el 2017 s'han publicat, en català 11.487 títols nous (dels quals 3.330 corresponents a llibre de text). En català es constata un mercat molt divers amb una gran oferta. Reflecteix un bon moment creatiu de la literatura en català... Bon moment no només pel bon nivell de consum intern, sinó també per la progressiva internacionalització de la literatura catalana. També s'ha citat que hi ha hagut un augment notable de les edicions de no ficció, el que amb tota probabilitat, segons Joan Sala, aniria vinculat al procés, tot i que també reflecteix una tendència mundial a l'augment de la venda de no ficció.

Xoc amb Hisenda

Els organitzadors de la Setmana han volgut fer públic el problema que arrosseguen amb Hisenda pel retorn de l'IVA de les ajudes de la Setmana d'exercicis anteriors. Des del 2015 Hisenda es nega a fer efectiu el retorn de l'impost de l'IVA que correspondria a les ajudes rebudes per la Setmana (i que s'havia retornat anteriorment sense problema). Aquest problema és comú a diverses entitats culturals, com el TNC o el Festival Temporada Alta. Això comença a posar en perill la realització de la Setmana tal i com s'havia vingut fent, perquè l'import de l'IVA en disputa ja s'eleva a més de 160.000 euros (sobre un pressupost anual d'uns 490.000 euros). "Hem portat el tema amb discreció, fins ara, però hem decidit deixar de ser discrets", ha explicat Joan Sala, qui ha explicat que "Això té a veure amb una política estranya de recaptació". Els editors catalans asseguren que es reuniran amb el nou govern espanyol per resoldre aquest problema, ja que estan convençuts que tenen la raó i es senten impotents davant la demora del retorn de les devolucions.