Carme Solé Vendrell (Barcelona, 1944) és una veterana il·lustradora. Enguany acompleix 50 anys de carrera en el món del llibre. Durant la seva vida ha il·lustrat uns 800 llibres. La majoria són llibres per a infants, però també ha il·lustrat obres de García Márquez (que era molt reticent a que altres dibuixants il·lustressin les seves obres), de Salvador Espriu,  de Mercè Rodoreda, de Pere Calders... Ella mateixa se sorprèn de la feina feta. Afirma que després de veure una exposició que es va fer el 2001 a la Virreina sobre les seves il·lustracions va quedar paralitzada pel volum de treball realitzat i que va tenir que replantejar la seva tasca. Aquesta exposició es podrà veure fins al setembre i ha estat organitzada per Teresa Duran i la mateixa Carme Solé amb el suport de Jaume Escala.

Els nens del mar

Els nens del mar. Carme Solé Vendrell.

Els estils de Solé Vendrell

No és senzill reconèixer a primera cop d'ull una obra de Solé Vendrell. La il·lustradora ha evolucionat molt al llarg de la seva vida. Ha usat tècniques ben diferents i ha canviat de paleta, de línies, de mirades, de tècniques... Això sí, afirma que "uso les tècniques a la meva manera", i assegura que molts s'escandalitzarien en saber com les usa. Només es manté al marge de les noves tecnologies, no perque no cregui en elles, sinó perquè afirma que és molt difícil aprendre'n prou com "per fer alguna cosa que pagui la pena". El Palau Robert enllaça aquesta exposició a les realitzades fa uns anys sobre Roser Capdevila i Pilarín Bayés, però en realitat, Solé és un tipus de creadora diferent, per la seva capacitat de fer coses diverses, adaptades a públics de tot tipus. Es tracta d'una artista amb un prestigi molt gran fora de les nostres fronteres. Ha treballat per a molts editors catalans, però també ha realitzat feines per a editors xinesos, alemanys, brasilers... Ha anat ben sovint a la Fira de Bolonya, on ha difós la seva obra. Els llibres il·lustrats per ella compten amb moltíssimes traduccions, i s'han organitzat diverses exposicions sobre la seva obra. Ha obtingut nombrosos premis internacionals, i en la inauguració de l'exposició lluïa amb orgull la Creu de Sant Jordi. Solé Vendrell ha donat una part de la seva col·lecció de dibuixos a la Biblioteca de Catalunya.

Jo les volia

Jo les volia. Carme Solé Vendrell.

Una il·lustradora que explica històries

Solé Vendrell reivindica molt el paper dels il·lustradors; de fet al principi de la seva carrera va haver de lluitar contínuament perquè el seu nom, com a il·lustradora, figurés a la portada dels llibres. Ella es considera, abans que res, il·lustradora, però també assegura que "No sóc escriptora, però si tinc alguna cosa per dir, la dic". Alguns dels seus llibres que més èxit han tingut són, de fet, històries molt personals, en què repassa episodis de la seva vida, com la mort de la seva mare, que marca dos dels seus contes: Jo les volia (que explica el seu dol per la mare morta) i La lluna d'en Joan (una mena de venjança pòstuma cap a la mort, en la que el protagonista aconsegueix salvar el seu progenitor).

La LLuna d'en Joan

La lluna d'en Joan. Carme Solé Vendrell.

D'Horta al món

La vida de Carme Solé Vendrell és indissociable de les seves il·lustracions. Explica que la seva experiència al món del teatre amateur va marcar profundament el seu estil. Però també, en les seves il·lustracions, hi ha un pes molt fort dels seus viatges. Es mostra molt satisfeta del seu viatge a Síria i Jordània per il·lustrar La Bíblia, una de les obres de que es sent més orgullosa, però també recorda els seus viatges a Benín i les seves estades a Menorca, que van marcar obres com La lluna d'en Joan. Però algunes de les experiències que van marcar la seva obra va tenir-les a Barcelona mateix. Els nens del Somorrostro, el barri de barraques enderrocat per deixar pas a la Barcelona olímpica, van ser el seu referent per al seu àlbum Els nens del mar. Afirma haver-se sentit dolguda per la seva realitat i haver sentit la necessitat d'escriure un conte "sobre els nens que no tenen accés als contes".

Nen del mar, oli sobre tela

Nen del mar. Oli sobre tela. Carme Solé Vendrell.

Personatges reals

L'univers de Solé Vendrell no és un món oníric. S'inspira estretament en la vida real. A l'exposició s'explica com, quan dissenya un personatge, decideix com vestir-lo, com caracteritzar-lo... Vol atorgar-li una personalitat complexa. I de vegades recorre a personatges reals, que coneix bé. Així, en alguns contes hi surt ella mateixa quan era nena, però també recorre als seus avis, als seus amics... I en el llibre Sueños va usar les imatges d'uns nens que va conèixer en un viatge a Benín i que la van fascinar.

Sueños

Sueños. Carme Solé Vendrell.

No gens naïf

Massa sovint la literatura infantil es caracteritza per un punt naïf. Les il·lustracions de Carme Solé no es deixen dominar, en absolut, per la ingenuïtat. Són imatges d'una gran potència. I la seva lluminositat a vegades va acompanyada d'una certa tristor. Les il·lustracions de Carme Solé sovint tenen més d'una lectura. Val la pena tornar-se-les a mirar per descobrir-ne tots els seus secrets. Art en estat pur.

Why, tela

Why. Tela. Carme Solé Vendrell.

Per què?

L'exposició es tanca amb una mostra del treball que avui en dia Carme Solé porta a terme, i que combina amb la il·lustració de llibres (afirma que "ja no pot treballar tantes hores seguides com abans", però tot seguit assegura que per Sant Jordi es presentaran tres llibres il·lustrats per ella). Es tracta de Why (Per què?), un treball que intenta pensar sobre les vulneracions dels drets dels nens i que està duent a terme penjant retrats de nens, fets en teles, a balcons de Barcelona. N'hi ha desenes repartits per la ciutat, als llocs més inesperats. A partir del dia de Sant Jordi, i mentre l'exposició sigui en marxa, Carme Solé exposarà 60 dels seus llenços d'aquesta campanya a la façana del Palau Robert. Tots seran en blanc i negre, com els que fa habitualment, però n'hi haurà un en color, en demostració de la seva esperança en un futur millor. El lema de la campanya és dolorós: "Hi ha monstres que viuen als contes, però n'hi ha d'altres com la fam, la guerra, el maltractament o l'esclavatge, que viuen en la realitat diària d'infants d'arreu del món". Solé vol fer els infants més feliços amb els seus dibuixos, però també pretén que els seus dibuixos ajudin a fer que menys nens siguin infeliços.

Universos Solé

L'exposició ens presenta els universos de Carme Solé Vendrell. Les pintures i il·lustracions dels seus llibres es completen amb alguns dels seus estris professionals, amb vídeos, amb esbossos que mostren la seva tècnica de treball, amb alguna escultura i, sobretot, amb llibres... Un dels apartats centrals de l'exposició està dedicat a 11 llibres emblemàtics de l'autora. És un veritable privilegi veure alguns originals dels seus magnífics dibuixos. I a la mostra s'hi inclou una magnífica selecció d'alguns dels millors llibres de la il·lustradora. No hi són els 800. Però hi ha moltíssima qualitat. Val la pena passar-hi, i veure-ho.