Amb l'arribada aquest diumenge a Pequín de 28 caps d'estat i de govern així com de 1.200 delegats d'arreu del món, el decorat estarà preparat per a la celebració d'una reunió que, segons l'Administració xinesa, tindrà enormes repercussions sobre l'economia internacional durant els pròxims decennis.

Segons Wang Yiwei, expert de la Universitat Renmin, amb seu a Pequín, la iniciativa "Cinturó i Ruta" podria arribar a tenir la importància que va tenir la creació de la Unió Europea. "Podrà tenir una amplitud equivalent", afirma, "s'assistirà a la creació d'uns mecanismes que introduiran una mundialització d'un tipus nou". És a dir, una alternativa a l'actual globalització.

Amb seu a Pequín, la iniciativa "Cinturó i Ruta" podria arribar a tenir la importància que va tenir la creació de la Unió Europea

La Xina ha mobilitzat 40.000 milions de dòlars en un fons de la Ruta de la Seda, amb un pla del Banc Asiàtic d'Inversions a fi de destinar 50.000 milions de dòlars al desenvolupament d'infraestructures.

L'analista Tom Miller assenyala que el que busca aquest projecte és la creació d'un imperi al llarg del sender. Segons el diari de Hong Kong, South China Morning Post la iniciativa en què són concernits més de 65 països i que pretén apropar la Xina a Europa, a l'Orient Pròxim i a l'Àfrica, passant per les diferents regions d'Àsia, té un objectiu central. "Per Xi Jinping es tracta de moure els seus peons geopolítics perquè Pequín pugui estendre la seva influència fins als racons més llunyans del planeta", indica el diari hongkonita.

En aquesta cita a la qual estan convidats Mariano Rajoy i el president rus Vladímir Putin, "es parlarà de política, infraestructures, comerç, finances i moviment de persones"

En aquesta cita a la qual estan convidats Mariano Rajoy i el president rus Vladímir Putin, "es parlarà de política, infraestructures, comerç, finances i moviment de persones", segons el ministre d'Exteriors xinès, Wang Li.

La Xina ha negat que vulgui dominar les noves Rutes de la Seda i ha promès "beneficis globals". Els experts consideren que pot servir d'estímul econòmic allà on els projectes es construeixin, si bé alerten de l'intent de Pequín de garantir-se l'accés a matèries primeres. També esmenten que els països que travessen podran ser mercats per col·locar la sobreproducció que pateix la Xina.

Però hi ha una qüestió encara més important que totes aquestes i que afecta els països industrialitzats. Davant del repte de l'atur que pot crear la nova revolució digital, amb l'automatització i els robots, no està encara resolta la qüestió d'on es crearan les noves feines del futur.

Davant d'aquest dilema, la Xina ofereix una solució encara que sigui provisional: assegurar que a la seva zona d'influència estarà assegurada la feina de salaris baixos.

La Xina ha negat que vulgui dominar les noves Rutes de la Seda i ha promès "beneficis globals"

"Els països d'ingressos més baixos -aquells que es vinculen mitjançant la Ruta de la Seda- i que majoritàriament tenen un PIB per capita que és menys de la meitat de la Xina, es tornen cada vegada més atractius. En tenir una infraestructura millorada, aquests països estaran en millor posició per absorbir la migració de les indústries de gran densitat de mà d'obra de la Xina", afirma Justin Yifu Lin, exvicepresident del Banc Mundial i degà honorari de l'Escola Nacional de Desenvolupament de la Universitat de Pequín. Aquest és el gran secret de la Ruta de la Seda, donar feina a baix preu per als desplaçats per la quarta revolució industrial. I fos, a gran escala, el buit.