L'Ibex i l'Eurostoxx han obert prenent beneficis amb força seguint la tendència de Wall Street divendres. Els dubtes sobre la determinació dels bancs centrals per apuntalar als mercats s'han imposat.

En els primers compassos, l'Ibex ha retrocedit un 1,7% davant 1,5% l'Eurostoxx després que les borses asiàtiques patissin la pitjor jornada des de juny en deixar-se més d'un 2%. El Nikkei ha baixat un 1,73% malgrat que les comandes de maquinària van créixer al Japó un 4,9% al juliol. Samsung ha perdut un 7% després de desaconsellar l'ús del nou Galaxy Note 7.

El sentiment del mercat ha variat des que dijous el BCE decidís no fer res. Declaracions posteriors de membres de la Reserva Federal han fet pensar que s'ha obert el període previ a la pujada de tipus d'interès als EUA. Neil Kashari, president de la Fed de Minneapolis, ha anat més lluny i ha mostrat el seu escepticisme respecte que la despesa governamental a gran escala pugui impulsar el creixement. La política fiscal es veu ara com el complement necessari a unes polítiques monetàries en retrocés. La candidata Hillary Clinton, defensora d'aquesta línia, va tenir de retirar-se d'un acte commemoratiu de l'11-S per estar malalta de pneumònia.

L'augment del rendiment dels bons i la major volatilitat mostren que podríem estar entrant en una nova etapa. Per a l'Ibex es veu un suport en els 8.700 punts. La prima de risc espanyola ha pujat a 110 punts bàsics i a Portugal, el futur del BPI, que segueix Caixabank, hi ha tornat a haver en l'aire en ajornar-se les votacions que ho defineixin.

Avui pot ser un dia dur, mancat a més de referents macroeconòmics. Els futurs del S&P retrocedeixen un 0,59%, la qual cosa revela preocupació en Wall Street, la intensitat del qual coneixerem aquesta tarda.