Si ahir l'Ibex va ser el millor al final de la jornada, avui ha disputat el lleig títol de ser l'últim, fins al punt de perdre els 8.900 punts. Estan recaient sobre l'índex massa responsabilitats i cruïlles.

El rei Felip VI ha recuperat el seu missatge del Nadal passat a través d'un comunicat de la Casa Reial, assenyalant la vigència de la pluralitat política, "expressada a les urnes, la qual cosa comporta una forma d'exercir la política basada en el diàleg, la concertació i el compromís, amb finalitat de prendre les millors decisions que resolguin els problemes dels espanyols".

Aquesta iniciativa institucional s'ha trobat amb la decisió del socialista Sánchez d'obrir un torn de negociacions amb altres partits, si bé Podemos ha mostrat el seu "desconcert" i el PSOE ha dit que és "dificilíssim" que arribin a bon port.

D'aquesta manera, ha pujat la incertesa política a Espanya, la qual cosa no la beneficia, segons ha indicat Moody's. Avui l'Ibex podia haver cotitzat a l'alça el fet que els turistes van gastar 10.000 milions d'euros al juliol. En l'Ibex, hi va haver també senyals de disgust en quedar en suspens l'oferta de Caixabank sobre el BPI portuguès, en suspendre's la junta d'accionistes.

A més, després de la Festa del Treball, avui ha reprès Wall Street, amb males dades tant al sector serveis, com en els índexs d'activitat empresarial. El Dow Jones ha pujat un 0,2% en l'obertura, si bé el dòlar queia a un 1,12 amb l'euro.

Als mercats, la referència és que Bayer ha millorat la seva oferta fins a més de 65.000 milions de dòlars per la compra sobre Monsanto, la qual cosa suposa 127 dòlars per acció. Experts indiquen que a 130 dòlars l'operació està tancada. De ser així, l'Acord de Lliure Comerç i Inversió entre els EUA i Europa, avui en dificultats, tornaria a recuperar impuls.

Al mercat de petroli, el Brent ha baixat un 1,81%, fins a 46,77 dòlars perquè sobre el compromís de l'Aràbia Saudita i Rússia falten detalls. Aràbia Saudita està començant a patir dèficits públics greus, la qual cosa la porta a tractar d'aixecar recursos aquí i allà. Amb països -com el Japó- on no sempre es desitja un increment de la factura energètica. El món és avui massa complicat.

No els dic aquí.