El descens del preu del petroli frena la pujada de la inflació. Amb els descensos dels últims dies, la cotització del petroli ha perdut un 20% des de gener i un 15% l'últim mes.

Encara que la mitjana del que portem d'any davant el mateix període de l'any anterior és encara superior, la diferència es va reduint i si es manté en el nivell actual, al juny pot desaparèixer. Encara que ja s'han vist reduccions de les taxes d'inflació en l'UEM i els EUA en els dos últims mesos, el temor està que es produeixi cert efecte arrossegament sobre la inflació subjacent.

En aquest sentit ahir les rendibilitats del deute públic van descendir en tots els terminis però sobretot en els més llargs. La rendibilitat del bo alemany es manté per sota del 0,3% i, igual com l'americà, ha anul·lat bona part del repunt que es va produir després de la reunió de la FED de fa uns dies.

Segons la nostra opinió, la situació macroeconòmica garanteix que no torni a parlar de deflació, però tampoc no caben esperar forts repunts de preus a causa de les dinàmiques demogràfiques, de la digitalització i del mercat de treball.

En aquest entorn les empreses de matèries primeres, incloent les relacionades amb el petroli, poden seguir sota pressió a curt termini, així com els bancs es poden estabilitzar, davant de la constatació que la pujada de tipus serà molt progressiva encara que avanci el cicle.

Al contrari empreses de rendibilitat per dividend i amb projectes amb rendibilitats estables a llarg termini (concessionàries, immobiliàries), poden recuperar part dels fluxos que se'n van anar el desembre a les empreses cícliques a causa del "Trump trade".

En tot cas moltes empreses, incloent les petrolieres, poden donar sorpreses amb una generació de caixa positiva per una contenció de les inversions. La clau per a la tendència del mercat en els propers mesos, estarà en els resultats empresarials del primer semestre.