Financeres i energètiques van tornar a frenar als mercats ahir. Una vegada conclòs maig, el saldo de les borses europees ha estat lleugerament positiu, amb un guany del 0,6% (euroStoxx, amb l'Ibex pujant un 1,5%%), encara que aquest mes el S&P500 americà ha pujat més, en assolir gairebé un 1%.

Gràcies al fort suport del mercat per la bona evolució macroeconòmica i els bons resultats, no s'ha produït la tradicional presa de beneficis del mercat al maig. Però si s'ha produït una forta rotació sectorial com esperàvem, amb penalització dels cíclics que havien pujat molt i bones rendibilitats als sectors defensius.

Un exemple d'això és que durant el mes de maig el sector autos ha baixat un 5%, matèries primeres un 3,6% i bancs un 2,2%.

En el costat contrari les utilities han pujat un 8,5%, les telecos un 5,7% i les immobiliàries un 4,2%. Darrere d'aquest moviment hi ha hagut el fet que des de novembre de 2016, la rendibilitat del bo alemany a 10 anys ha estat estable entre 0,2% i 0,3% i la del mateix termini als EUA ha baixat des del màxim que va assolir en desembre de 2016 de 2,6% al 2,24% actual, malgrat que el pla de pujada de tipus de la FED s'ha mantingut estable.

Tampoc el preu del petroli no ha aconseguit sortir del rang 50-55 USD/b en què ha estat des de fa diversos mesos.

En un altre ordre de coses, serà interessant seguir de prop els nous intents de l'UEM de reforçar-se amb polítiques fiscals i monetàries comunes, ara que el refredament de relacions amb els EUA i el Regne Unit és un fet.

La mutualització de deute encara és lluny però pot tornar a considerar-se, això sí després de les eleccions alemanyes. De moment continuem esperant un comportament pla el juny, fins que es comencin a conèixer els resultats de les empreses al juliol.