La decisió anunciada ahir per la Reserva Federal d'"elevar l'objectiu de tipus d'interès" va provocar fortes pèrdues a Wall Street i una obertura difícil a Àsia, però l'Ibex ha pujat un 0,07% i l'Eurostoxx un 0,15% mostrant estoïcisme davant d'una panorama menys expansiu.

La Reserva Federal va pujar ahir, com era d'esperar, 0,25% els tipus d'interès, fins a 0,50-0,75%, nivell que va jutjar "petit", i va advertir de tres pujades més el 2017, davant les dues anunciades prèviament. A aquestes podrien afegir-se 2 o 3 més el 2018. El mapa dels tipus d'interès s'ha endurit abruptament reduint el marge d'acció de Donald Trump, que es va reunir amb tretze alts executius de Silicon Valley.

L'euro ha caigut a 1,0487 dòlars després de la notícia i el iuan s'ha depreciat fins a 6,9289 unitats davant el bitllet verd. El rendiment del treasury o bo americà a 10 anys va pujar el 2,5745 i el Brent va retallar un 3,3% tant per la pujada de tipus com per un augment dels inventaris de cru fins a 4,68 milions de barrils. Avui cotitza, amb una lleugera pujada, a 53,93 dòlars.

Les borses asiàtiques, a excepció del Nikkei que gràcies a la depreciació del ien ha guanyat un 0,10%, han retrocedit majoritàriament. La de Hong Kong un 1,69% i Xangai el 0,73%.

En l'Ibex, el més destacat és la decisió de Grifols d'adquirir actius de transfusions d'Hologic per 1.750 milions d'euros, una operació important al sector de la salut.

Avui s'esperen a l'eurozona els indicadors d'activitat o PMIs de manufactures i serveis mentre als EUA es coneixerà la inflació de novembre. Els futurs del S&P pugen un 0,17%, però l'objectiu d'assolir els 20.000 punts en el Dow Jones només s'aconseguirà si els resultats empresarials ho avalen. Comença la segona part dels nous temps per a les borses. Les expectatives jugaran d'ara endavant un paper menor.