El famós quadre de Leonardo da Vinci La Gioconda és considerat com una peça de valor incalculable, per tant, inaccessible per a cap comprador. Ara bé, els amants d'aquesta obra d'art estan de sort, podran adquirir una rèplica que serà subhastada des d'avui i fins divendres que ve a la casa Christie's de París amb un valor estimat de 200.000 euros. 

El propietari defensava que era l'original

Aquesta peça va ser reivindicada com a veritable pel seu propietari, Raymond Hekking, en els anys 60. Tot i que al principi tenia intenció de vendre-la, el 19545, un any després d'haver-la adquirit en una botiga d'antiguitats local, Hekking va convocar els mitjans regionals per anunciar que la Gioconda del Louvre era falsa i que la veritable era la que tenia ell.

"El seu argument era que després del robatori que va patir el quadre en 1911 en mans del lladre italià Vincenzo Peruggia, l'obra que la policia havia recuperat i restituït al museu no era l'original", explica el director d'Art Antic de Christie's França, Pierre Etienne.

Una relació de "poeta a musa"

Segons aquest expert, Hekking va fer aquella reivindicació de bona fe: "Estava convençut que l'obra original era la seva i va desenvolupar una relació amb ella que jo descric com de poeta a musa", il·lustra Etienne, per a qui "d'alguna manera ell va crear el seu propi quadre, la seva pròpia Mona Lisa".

Després del fracàs d'aquella primera roda de premsa, Hekking va reptar al Louvre a què demostrés que l'obra que tenien exposada era realment de Da Vinci, però el museu no va entrar en la provocació.

La Gioconda del Louvre, l'original, va ser pintada per Leonardo en 1503 i incorporada a la col·lecció de la monarquia francesa en 1517, d'on va passar al museu parisenc el 1797, i sempre ha despertat un gran interès pel seu enigmàtic somriure.

MONA LISA La Gioconda Louvre Paris / efe

Visitants amb mascaretes fan cua per a veure el quadre La Gioconda de Leonardo da Vinci, en el Museu del Louvre de París  / EFE

Hekking, a la premsa nord-americana


Hekking no va claudicar i el 1963, aprofitant que la Mona Lisa original s'exposava a Washington, va aconseguir que un periodista nord-americà el visités a Niça i fes una peça informativa sobre la seva història per a un telenotícies dels Estats Units.

"Després d'allò, la història de Hekking va sortir a París Match i altres publicacions", diu l'expert, que afegeix: "No sabem quanta gent se'l va arribar a creure, però en tots els actes que organitzava sempre tenia una gran audiència", afegeix.

La Mona Lisa Hekking

Hekking va morir el 1977, als 91 anys, i va deixar rere seu la història d'aquest quadre que després ha estat conegut com la Mona Lisa Hekking i que els seus hereus posen ara a subhasta a Christie 's.

Però, si el seu quadre només és una còpia, per què desperta tant interès, fins al punt de ser subhastada? "És una obra antiga, d'inicis de segle XVII, i una de les imatges més icòniques del món de l'art, una pintura que interpel·la a tothom" justifica Etienne. A més, el comprador va a "apropiar-se també de la història de Hekking i, com ell, va tenir la seva pròpia Mona Lisa", postil·la.

Altres rèpliques de La Gioconda han estat subhastades en els últims anys a preus semblants: el 2019 Christie's va vendre una de segle XIX per 200.000 euros i Sotheby's una altra del XVII per 500.000.

La subhasta, que comença aquest divendres i acabarà el divendres 18 a les 16:00 hora local (14.00 GMT), es desenvoluparà en línia al web de Christie 's.