Potser el gran públic no ho sap, però quan un polític fa declaracions a peu de carrer -el que en l’argot periodístic s’anomena ‘canutazo’- sempre hi ha algú del seu equip de comunicació enregistrant el parlament. Això serveix perquè el mateix partit en pugui fer difusió pel seu compte, fer-ho arribar a aquells mitjans que no hagin assistit a les declaracions i, si es dona el cas, per poder demostrar exactament el que ha dit el polític davant de cap possible mala interpretació. Tradicionalment, almenys a casa nostra, la persona de comunicació d’un partit polític que enregistra ho fa amb telèfon mòbil i de forma més o menys discreta… fins ara.

Els partits polítics sempre han tingut present la conveniència que es vegin les seves sigles -a excepció de quan el partit està en crisi, que també passa sovint-, i fa un temps es va posar de moda que els polítics, fossin del signe que fossin, apareguessin sempre amb carpetes amb el color, el logo i les sigles del partit, per tal d’assegurar que, en fotografia o vídeo, tothom tingués present en nom de quin partit es parlava. El que no s’havia vist fins ara, insistim, almenys a Catalunya, era que el mateix equip de comunicació anés proveït d’un micròfon amb el logo del partit.

microfon valents
Eva Parera, líder de Valents, fent declaracions per a... Valents / Foto: Valents

Valents, el partit que recull l’herència de Manuel Valls i que ja ha proclamat la seva líder, Eva Parera, com a alcaldable per Barcelona en les eleccions del maig del 2023, ha aprofitat una convocatòria als mitjans -on han proposat que Barcelona sigui candidata als Jocs Olímpics d’estiu del 2036- per lluir un micròfon amb el logotip i el color corporatiu de la formació, una manera més d’assegurar que es vegi el seu nom als mitjans de comunicació. Ara només queda saber si aquesta innovació en comunicació política farà forat o quedarà en una anècdota més.