Més de 1.400 represaliats pel franquisme a Vic. Aquesta és la xifra de noms que ha pogut recopilar Joan Lagunas, un apassionat de la història, en una pàgina web que té l'objectiu de reparar i recordar les víctimes de la dictadura a l'Estat espanyol. Després d'una recerca de més de cinc anys, Lagunas ha aconseguit crear una base de dades amb milers de persones identificades que van patir la repressió del règim de Franco. Un llistat que ha presentat aquest dimarts de manera oficial i que es pot consultar a la pàgina web respresaliatsvic.cat. "És una forma de poder accedir fàcilment a la informació, que trenca el silenci i el desconeixement, que treu de l’oblit a unes persones represaliades", ha explicat al pròleg del projecte el doctor en història Josep Casanovas i Prat.  

Actualment, l'arxiu compta amb un total de 1.457 persones identificades, xifra que Lagunas espera ampliar en un futur. D'entre aquests, destaca que 896 van ser represaliats a qui se'ls va privar la llibertat, mentre que 530 van haver de fer front a judicis sumaríssims. Del total d'afectats, també s'han identificat 47 persones que van acabar essent executades, la majoria de les quals són homes.

La base de dades

En detall, la informació sobre els més de 1.400 represaliats a Vic s'estructura en vuit fitxers diferents, els quals recullen des de la informació personal, expedients de depuració de funcionaris, denunciats a la Causa General, fins als processos anomenats Sumaríssims incoats pels Tribunals Militars. També recopila les persones a qui van privar de llibertat a les presons, als batallons de treballadors, als camps de concentració espanyols, els refugiats en camps de concentració francesos i aquells que van acabar en els camps d'extermini nazis. Així mateix, deixa constància dels processats pel Tribunal de Responsabilitats Polítiques; els que van ser subjectes als Tribunals de Llibertat Vigilada i, finalment, els represaliats pel Tribunal d'Ordre Públic.

Per recollir tota aquesta informació, Lagunas va fer una extensa recerca durant gairebé cinc anys. Per començar, el seu punt de partida va ser el treball de recerca d'Esther Farrés Sucarrat, 'La repressió franquista a Vic (1939-1945)', publicat el 2008 pel Patronat d'Estudis Osonenc. Després, va visitar arxius històrics d'arreu del territori i, una vegada recollides les dades, va contactar amb un informàtic, Bernat Baulenas, per aconseguir crear el format actual. 

Projecte amb futur

El projecte, però, no està acabat. Segons recull l'ACN, Lagunas ha explicat que el següent pas és trobar una entitat que pugui verificar i actualitzar la informació que espera recollir a partir d'ara. "Voldria que la Universitat de Vic se n'encarregués a través d'un conveni amb l'Ajuntament de Vic", ha detallat. "És un important punt de partida per a conèixer amb precisió aquest fosc període de la nostra història", ha precisat Josep Casanovas, doctor en història de la Universitat de Vic.