La bateria del regidor del PP Miguel Ángel Blanco, assassinat per ETA, donada per la seva germana Maria del Mar al Centre Memorial de les Víctimes del Terrorisme, ha estat instal·lada al seu espai expositiu com a part del museu del Memorial de les Víctimes del Terrorisme. Segons ha informat el Memorial, a la mateixa col·lecció permanent ja hi ha altres efectes personals de víctimes, com el monopatí d'Ignacio Echeverría, mort als atemptats de Londres del 2017 o l'uniforme i la placa de Jorge Díaz Elorza, escorta de Fernando Buesa, ambdós assassinats a mans d'ETA.

La bateria exposada és una de les dues que tenia Miguel Ángel Blanco. La feia servir amb el grup musical Póker, amb el qual acostumava a tocar en concerts, revetles i casaments. El Centre memorial ha remarcat que aquest instrument tenia un "gran valor sentimental" per al regidor del PP segrestat i assassinat per ETA el 1997, perquè va ser un regal dels seus pares amb què va aprendre a tocar i gaudir de la seva gran passió per la música.

Bateria Miguel Angel Blanco / Europa Press
Foto: Europa Press

Recordar el regidor popular d'Ermua

El 21 de juliol passat, la bateria, juntament amb una col·lecció fotogràfica, va formar part de l'exposició "La veu de les mans blanques", patrocinada pel Memorial i la Fundació Miguel Blanco, per recordar el regidor popular d'Ermua en el 25è aniversari del seu assassinat i també els ciutadans i les organitzacions cíviques que "van lluitar democràticament contra el terrorisme per mantenir viu l'Esperit d'Ermua".

Cartell Miguel Angel Blanco / Europa Press
Un càmera de televisió grava un cartell amb la fotografia de Miguel Ángel Blanco en una concentració d'homenatge a la seva persona i altres víctimes celebrat a Bilbao / Europa Press

Doncs bé, amb motiu de la inauguració d'aquesta exposició, María del Mar Blanco ha assenyalat que la bateria farà "més proper" el seu germà, perquè els visitants no només van a veure "el polític que va ser", sinó també "un jove que tenia altres inquietuds amb què es poden identificar sobretot joves". Segons ha afegit, ho sentirien "molt més proper", allunyant-se de "qualsevol justificació del terrorisme".

La bateria ha estat col·locada a la part corresponent a la "Resposta ciutadana al terror", on també hi ha un panell que explica "el gran esclat social contra ETA", que va marcar "un abans i un després" de les protestes de la ciutadania contra el terrorisme d'ETA.

Finalment, el director del Memorial, Florencio Domínguez, afirma que els objectes personals de les víctimes acosten més "a la persona que van ser, com ja passa en altres casos d'altres assassinats per ETA".