El pes del sol i el mar Mediterrani fan de la denominació d'origen (DO) Penedès un territori privilegiat per a la viticultura. Enclavada en un entorn de pel·lícula aquesta zona productora no només ofereix alguns dels vins amb més personalitat de Catalunya, sobretot blancs, sinó que també permet als visitants perdre's en un paisatge de vinyes, pobles i petites ciutats perfectes per a l'enoturisme.

Aquesta reconeguda i premiada DO s'estén al llarg d'una gran franja de territori entre el mar i la muntanya, entre Barcelona i Tarragona, denominada "depressió prelitorial". De les vinyes del Penedès neixen una gran diversitat de vins que concentra milers d'aromes, cossos i estructures i que és el fruit dels diferents climes, paisatges i terres de la zona. Així mateix, els viticultors de la DO porten generacions treballant per aixecar una de les marques més reconcidas en el món del vi, tant dins com fora de Catalunya.

Els viticultors del Penedès han aixecat una de les marques més reconegudes dins i fora de Catalunya

El consell regulador d'aquesta DO és relativament jove, es va fundar en l'any 1960, quan la viticultura començava a representar un poder econòmic importantíssim a la zona i es va veure oportú oferir al consumidor una garantia d'una determinada qualitat zonal.

11705594 445758452216112 4729143844372229423 o

Actualment aquest organisme té inscrites en els seus registres a cinc mil set-cents viticultors, dos-cents setanta bodegues i cent quaranta-vuit empreses dedicades a la criança i a l'exportació, aquest contingent implica una producció anual d'entre un milió i mig i dos milions d'hectolitres de vi, convertint al Penedés en una de les zones líders en producció de vins de qualitat a Catalunya, no en va la DO porta encadenant anys considerats "molt bons" o "excel·lents" des de fa gairebé dos lustres.

11794130 462790210512936 2711303269908166164 o

Quant a les varietats de raïm produïdes a la zona trobem les tradicionals i altres arribades més recentment, fruit de l'experimentació, la constant innovació així com l'atenció prestada a la demanda dels nous paladars. Paral·lelament també s'ha posat en marxa un procés de recuperació de varietats pròpies que s'havien perdut i que els viticultors i elaboradors del Penedès han anat reintroduint en els últims anys. En el dia d'avui a les vinyes de la DO podem trobar varietats com el cabarnet sauvignon, el carinyena, la garnatxa, el merlot o el tempranilo.

La DO Penedès destaca per la qualitat dels seus vins blancs, lleugers, aromàtics, alegres

La DO Penedès destaca per la qualitat dels seus vins blancs, lleugers, aromàtics, alegres i amb poc cos. Així mateix, els seus vins d'agulla compten amb una aroma intensa i persistent. L'excel·lència dels vins nascuts en aquesta part de Catalunya han estat reconeguts en nombrosos premis i certàmens. Tant és així, que aquest mateix mes de novembre la DO es va proclamar triomfadora de la cinquena edició dels premis Vinari, un dels certàmens més prestigiosos de la viticultura catalana.

En aquesta ocasió la DO va conquerir un total de deu guardons, entre ells el que reconeix al millor vi català de l'any, un negre de criança. Tanmateix, més enllà dels premis, el Penedès és una terra de tradició i innovació al sector del vi que produeix uns blancs i vins negres deliciosos aptes per a tots els paladars, dignes de ser descoberts.

Amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya

Generalitat2