La tornada a l’escola no és igual per a tots els infants. I és que, desgraciadament, a Espanya, 1 de cada 3 infants viu per sota del llindar de pobresa, heretada de pares a fills. En aquest context de desigualtat, la Fundació “la Caixa” torna a l’escola ajudant 18.324 nens, nenes i adolescents en situació de vulnerabilitat i 12.222 famílies a Catalunya. I, en global, a Espanya, el programa CaixaProinfància dona suport a la tornada a l’escola a 61.174 menors en risc d’exclusió social i 37.482 famílies.

A Espanya, 1 de cada 3 infants viu per sota del llindar de pobresa

L’entitat acompanya els nens i les famílies en el procés d’aprenentatge i en la creació del camí cap a un futur millor. Doncs bé, el programa CaixaProinfància enceta un nou curs escolar oferint suport socioeducatiu als alumnes que més ho necessiten mitjançant reforç educatiu, oci i temps lliure, tallers, atenció psicològica, logopèdia i psicomotricitat, així com equipament escolar, ulleres i alimentació.

01 TornadaEscola
Infants amb material escolar de CaixaProinfància/ Fundació “la Caixa”

Certament, els estralls de la pandèmia de la covid-19 i la pujada generalitzada de preus repercuteixen negativament en les famílies més vulnerables. En el camp de l’ensenyament, els fills d’aquestes famílies tenen dificultats per accedir a l’educació i als diferents recursos i materials necessaris per estudiar.

Kits de material escolar per a 54.367 infants

Per a aquest nou curs, la Fundació ”la Caixa” torna a entregar 54.367 kits de material escolar a tots els nens i nenes que formen part de CaixaProinfància, a partir dels 6 anys. Concretament, a Catalunya es reparteixen 16.503 kits.

Fundació “la Caixa” reparteix 16.503 kits de material escolar a alumnes en risc d’exclusió social a Catalunya

El programa d’ajuda escolar de CaixaProinfància compta amb tres modalitats diferents de kits escolars per adaptar-se a cada cicle educatiu (preescolar, primària i secundària). Els kits escolars estan formats per una motxilla i un contingut que varia segons la franja d’edat i que pot incloure un estoig (amb bolígraf multicolor, llapis, goma d’esborrar i maquineta), llapis de colors, retoladors fluorescents, una llibreta A4, un joc de regles, un compàs, una calculadora científica i fundes d’arxivador ecològiques.

KitEscolar
Kit escolar de CaixaProinfància destinat a alumnes de primària/ Fundació "la Caixa"

Els lots de material escolar arriben a les famílies a través de les més de 400 entitats socials de tot Espanya que col·laboren amb el programa CaixaProinfància als seus respectius territoris. I tot plegat, amb la implicació de centres educatius i de l’administració pública.

Una escola amb oportunitats per a tothom

El programa CaixaProinfància ajuda els alumnes més desafavorits des de fa més de 15 anys. I ho fa tenint molt clar que les condicions de l’entorn com ara la salut, l’organització familiar o la xarxa social influeixen directament sobre l’aprenentatge. És per això que els infants i adolescents que viuen en contextos vulnerables tenen més dificultats per assolir l’èxit escolar.

02 TornadaEscola / Fundació "la Caixa"
Un grup de nens que ha rebut material escolar de CaixaProinfància/ Fundació "la Caixa"

Amb tot, la Fundació “la Caixa” pretén desenvolupar les competències bàsiques de cada alumne per millorar els hàbits d’estudi, promoure l’autonomia en l’aprenentatge, incrementar les expectatives davant la possibilitat d’èxit i impulsar el rendiment escolar.

Finalment, escau esmentar que l’àrea d’acció de l’entitat no es limita al camp acadèmic, sinó que també té com a objectiu millorar l’autoestima del menor, el seu empoderament i enfortir els seus processos de socialització i inclusió social per trencar el cercle de la pobresa.