Liber està d'aniversari. Enguany, la Fira Internacional del Llibre compleix 40 anys consolidada arreu com la gran cita professional del llibre en espanyol enfocada a impulsar les exportacions mitjançant les traduccions i la venda de drets. Hi participen 300 expositors de 12 països, entre ells Colòmbia, que tindrà un protagonisme especial com a convidat d'honor.

A Liber hi participen prop de 300 expositors de 12 països diferents

Del 5 al 7 d'octubre, Liber rebrà al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona compradors de més de 60 països i professionals nacionals del sector del llibre interessats a tancar acords comercials, intercanviar informació i analitzar tendències i reptes de la indústria editorial. 

La fira manté també la plataforma online que va obrir durant les edicions en pandèmia per facilitar entrevistes de negoci amb professionals internacionals.

02 FestivalLiber / Liber
Dues assistents a la fira Liber durant l'última edició celebrada presencialment a Barcelona el 2018 / Liber

Organitzada per Fira de Barcelona i promoguda per la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya, Liber aplegarà una àmplia oferta de novetats i fons bibliogràfics produïts a Espanya. Des dels grans grups editorials, a la petita i mitjana edició, passant per l'edició independent, la cientificotècnica i acadèmica o la més especialitzada en àmbits com el llibre religiós, llibre didàctic, educatiu o la literatura infantil i juvenil, entre altres. Per acabar-ho de reblar, també hi exposen una desena d'empreses de serveis per al sector del llibre.

Colòmbia, país convidat d’honor, presentarà les seves novetats literàries

L’edició 2022 comptarà amb la presència d'institucions públiques i entitats de Madrid, Galícia, Andalusia, Barcelona, País Basc, Astúries, Aragó, Castella la Manxa i Castella i Lleó. I, en l’àmbit internacional, hi seran presents segells de Polònia, Itàlia, Colòmbia, EUA, Alemanya, Índia, Xipre, Països Baixos, Kuwait i Iran. Es tracta de països interessats en la venda de drets editorials per a la traducció i comercialització d'obres en altres mercats hispanoparlants.

Menció especial mereix Colòmbia, país convidat d'honor que aporta a Liber una mostra editorial de 81 segells, una comitiva de més de 50 professionals i diverses activitats culturals i de negoci.

04 Festival Liber / Liber
Assistents a l'edició 2018 de la fira Liber celebrada a Barcelona/ Liber

La gran vocació exportadora de Liber

La internacionalització forma part de l'ADN de la fira. Així ho remarca el president de la FGEE i del Comitè Organitzador de Liber, Daniel Fernández. “La vocació exportadora de la fira és més vigent i necessària que mai per anar normalitzant les xifres d'exportacions de llibres i recuperar els nivells de vendes prepandèmia". En aquest sentit, Fernández es mostra convençut que l'edició d'enguany serà un "oportunitat excel·lent per trobar nous mercats per a la nostra producció editorial, motivat per l'auge de l'interès per l'idioma espanyol i la venda de drets per a la traducció".

05 FestivalLiber
Dues assistents a la fira Liber celebrada a Barcelona l'any 2018/ Liber

Justament, amb l’objectiu per generar oportunitats en nous mercats, Liber ha convidat directament més de 450 compradors i prescriptors clau de 60 països, que participaran en trobades de negocis presencials amb les empreses expositores. Importadors, distribuïdors, llibreters, compradors de drets, així com responsables d'organismes públics i biblioteques, agents literaris i editors majoritàriament de països llatinoamericans i europeus. I com a novetat, un altre miler de professionals internacionals mantindrà aquestes entrevistes comercials de forma virtual durant els dies de la fira a través d'una plataforma online.

03 FestivalLiber / Liber
Una xerrada durant l'edició 2018 celebrada a Barcelona / Liber

Una oportunitat per al coneixement i el debat

Al llarg dels seus 40 anys d'història, Liber ha fomentat el coneixement, la reflexió i el debat sobre tendències i inquietuds del món editorial. I aquest any no podia ser menys. Així, el programa de Jornades Professionals inclou 53 sessions amb 130 ponents que abordaran qüestions relacionades amb la comercialització i promoció dels llibres, així com en l'ecoedició i la sostenibilitat. També es parlarà de digitalització, de la nova normativa de dipòsit legal, de la protecció de la bibliodiversitat, de propietat intel·lectual, del foment de la lectura i de l’accés a mercats específics, entre altres temes.

130 ponents analitzaran a les Jornades Professionals les tendències i reptes del sector del llibre

Amb tot, l'any passat, les exportacions del sector del llibre espanyol van retrocedir un 0,7% fins als 388,91 milions d'euros a causa de les restriccions internacionals de circulació de béns i persones durant la pandèmia. Liber esdevé, per tant, una oportunitat per capgirar aquesta situació i gaudir de la literatura en llengua espanyola amb persones del sector d’arreu del món.

Liber té periodicitat anual i se celebra a Barcelona i Madrid de manera alterna. Està patrocinat pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, ICEX Espanya, la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, i el Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO). Col·laboren el Gremi d'Editors de Catalunya, Acción Cultural Espanyola (AC/E) i l'Associació d'Editors en Llengua Catalana". Aquest any està organitzat per Fira de Barcelona.