L'estiu accentua els lentígens solars o taques d'hiperpigmentació causades per l'exposició al sol, sobretot en les dones. L'Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV) recomana controlar-les durant tot l'any. Aquestes acostumen a aparèixer en les àrees de la pell que estan més exposades al sol, és a dir, a la cara, a l'escot, al coll, als braços o al dors de les mans. Per això ara, professionals del servei de Dermatologia de l'Hospital Universitari Sagrat Cor, del Grup quirónsalud ens expliquen com aquestes es produeixen per l'exposició acumulada a la llum ultraviolada, tant del sol com de les cabines de rajos UVA. "Són habituals en persones majors de 50 anys, però també s'estan veient i amb molta freqüència en els adults joves, sobretot si han tingut un excés d'exposició al sol, o bé si tenen una pell especialment sensible al dany solar", relaten.

Les taques, que són de color marró i la seva tonalitat pot variar des del marró clar al marró fosc, tenen una mida de pocs mil·límetres a pocs centímetres. "Són el resultat de la producció d'un excés de melanina com un mecanisme de defensa. La melanina és el pigment que li dona color a la pell i és la responsable del bronzejat", assenyalen els dermatòlegs. A diferència de les pigues, que són freqüents en els nens i s'aclareixen quan no hi ha exposició al sol, les taques de l'edat no desapareixen per si soles. "Els lentígens solars poden afectar a persones de tota mena de pell, si bé són més comuns en els adults amb pell clara", afegeixen els dermatòlegs, al mateix temps que incideixen en la necessitat de vigilar-les, encara que no causen cap problema de salut, ni es transformen en càncer de pell, apuntant dues raons, principalment. La primera és que es poden confondre amb un melanoma, per la qual cosa és important visitar el dermatòleg, especialment si una taca és d'aparició recent, creix en pocs mesos, té diversos colors o diversos tons de marró, és de color negre o sagna". Quant a la segona, és necessari mantenir la vigilància perquè és un signe que la pell ha rebut massa dany solar, pel que veuen aconsellable realitzar una revisió dermatològica i identificar de quin tipus de taques es tracta. "La major part de les taques solars són benignes, però si no agrada com es veuen, és possible que ens preguntem com desfer-nos-en i evitar que apareguin més".

Així podràs prevenir-les

Per prevenir-les, l'AEDV avisa que els fotoprotectors no ens protegeixen al 100% de les radiacions UV i, per tant, malgrat utilitzar-los, sempre existeix aquesta estimulació a la producció de melanina, per la qual cosa poden accentuar-se les taques. "Per això cal evitar l'exposició en les hores centrals del dia i fer ús de roba protectora, com les gorres o samarretes de màniga llarga, per minimitzar els efectes nocius del sol sobre la nostra pell".

Quan valorem la compra d'un fotoprotector ens hem de fixar no només a l'índex de protecció UVB -que és el primer nombre que s'indica a l'envàs- sinó també si té protecció testada per a UVA. "Quan es tracta de prevenir taques hem d'escollir els fotoprotectors d'índex més elevat, així com que tinguin substàncies que millorin les taques", manté l'Acadèmia de Dermatologia Espanyola.

Pell Estiu

El primer pas per al tractament és la prevenció, i per a això és imprescindible utilitzar un protector solar d'ampli espectre per evitar que apareguin, o bé per prevenir la sortida de més. Segons el seu parer, s'ha d'escollir un protector solar de farmàcia que sigui adequat per al tipus de pell que sigui respectuós amb el medi ambient. "La protecció solar també inclou la roba, com gorres o barret, les ulleres de sol i evitar estar exposat en les hores centrals del dia", alerten del servei de dermatologia del mateix hospital. 

Quins tractaments existeixen?

Una vegada aparegudes les taques, els dermatòlegs expliquen que una altra via per oblidar-se'n és aclarir-les o eliminar-les mitjançant diferents opcions terapèutiques. Destaquen el làser dermatològic, de pols ultracurt i específic per a les taques, que ha permès als professionals tractar la pigmentació cutània amb gran eficàcia i un baix risc de complicacions. De fet, destaquen que "està demostrat científicament que el làser dermatològic de 'alejandrita' és el millor mètode per eliminar els lentígens solars: és altament eficaç i precís en el tractament de taques de la pell". El làser aporta energia en un període molt curt de temps, de l'ordre de nanosegons, de manera que destrueix les lesions pigmentades de forma específica respectant el teixit sa del voltant.

Altres tractaments que també són adequats són les cremes despigmentants i la crioteràpia o congelació amb nitrogen líquid. Segons afirmen els especialistes del servei de dermatologia, la crioteràpia no és un tractament tan selectiu i pot arribar a irritar temporalment la pell, per la qual cosa presenta un risc de cicatrització o descoloració permanent.