Sumarroca ha estat un dels primers cellers que han obtingut els reconeixements de Vi de Mas i Gran Vi de Mas, dues noves categories creades per la DO Penedès per reconèixer les elaboracions més excepcionals vinculades a una masia centenària. Segons la DO, aquesta distinció “posar en valor el patrimoni històric que té el territori i destaca vins de màxima qualitat amb un segell que mostra la història de les masies del Penedès”.  

Les bodegues de Sumarroca han aconseguit el reconeixement de Gran Vi de Mas amb el vi negre Bòria, elaborat amb la varietat de syrah, i el de Vi de Mas, amb el vi blanc de guarda Marger, elaborat amb xarel·lo i macabeu.

Boria i Marger
Vi negre Bòria (26,75€) i vi blanc de guarda Marger (14,75 €).

Uns elements que els fan únics

Els vins que es poden elaborar amb aquests atributs han de tenir una masia de 1879-1900 o anterior. En el cas de Sumarroca, la masia centenària és la del Molí Coloma, un antic molí paperer datat del segle XV que avui dia és el centre neuràlgic del celler on es fa l'elaboració, la criança i l'embotellament.

Al voltant, es troba i cultiva la vinya ecològica de la Finca Garrofer, plantada l'any 1979 de la qual s'extreu el syrah del Gran Vi de Mas, Bòria. També es troben les vinyes de més de 30 anys de xarel·lo i macabeu amb les quals s'elabora el Vi de Mas Marger.

En ambdós casos, el raïm és collit a mà i es dedica exclusivament al vi en qüestió. A més, els vins han obtingut més de 72 punts al panell de tast de la DO Penedès i diversos reconeixements en l’àmbit nacional i internacional. Per Òscar Llombart, director tècnic de Sumarroca, “és molt important donar singularitat als vins elaborats amb criteris d'excel·lència i de respecte pel territori”.

Sobre el Grupo Sumarroca

Els orígens del grup Sumarroca es remunten a la població de Llimiana, al Pallars Jussà. Allà és on diverses generacions de la família Sumarroca ja es dedicaven al cultiu de la vinya. A principis dels vuitanta, Carles Sumarroca es trasllada al Penedès, on adquireix les finques de Molí Coloma, a Subirats i Heretat Sabartés, a Banyeres del Penedès. El 1999 compra la finca més emblemàtica de Sant Sadurní d’Anoia, que es va passar a denominar Finca Sumarroca. 

Els pilars sobre els quals s’ha consolidat la trajectòria de la família Sumarroca i s’han dissenyat els vins i caves, sinònims de brindis inoblidables, són la passió per la terra, l'esperit de treball i la innovació permanent, aprofundint en varietats autòctones i introduint foranes, i implementar nous sistemes i processos d'elaboració.

El celler està situat a la finca Molí Coloma, al bell mig del Penedès, entre Barcelona i Tarragona, al costat de la llera del riu Anoia. Les vinyes estan repartides en tres finques: Molí Coloma, Heretat Sabartés i la finca Sumarroca. En total són 464,8 hectàrees, que permeten al grup autoabastir-se al cent per cent del raïm que necessita el nostre celler per a l'elaboració de vins i caves.

sumarroca
Les vinyes de Sumarroca

D'aquesta manera, controlen totes i cadascuna de les etapes del procés d'elaboració mitjançant una traçabilitat total que arrenca a la vinya i acaba a l'ampolla. En paral·lel, el foment de la biodiversitat és una constant en la gestió mediambiental de Sumarroca, practicant una viticultura responsable i ecològica, gràcies a un equip de quatre enòlegs i una direcció tècnic-agrària de les finques. Des dels seus inicis l'empresa ha cultivat la vinya amb un esperit de respecte pel medi ambient, amb els mínims tractaments fitosanitaris i de sostenibilitat, sent els primers a introduir les feromones a la vinya amb l'objectiu d'evitar, per medis naturals, el corc de la vinya.

El 2014 el grup es va certificar oficialment com a ecològic. I és l’any 2018 quan, per fi, ho poden indicar amb el segell oficial de vi ecològic i el del CCPAE (organisme certificador a Catalunya). La seva filosofia al món agrícola i, més concretament a la vinya, és ecològica i sostenible, cosa que significa un total respecte pel producte natural i sense l'ús de fertilitzants ni pesticides. En definitiva, sense productes químics sintètics.