La pèrdua de la biodiversitat és un dels problemes ambientals més crítics que amenaça l’equilibri dels ecosistemes i el nostre benestar. Un 27% de les espècies es troben amenaçades, sent aquesta, una xifra que s’espera que augmenti de cara als pròxims anys. Unes pèrdues de flora i fauna degudes bàsicament a l’activitat humana, la destrucció d’hàbitats, la sobreexplotació dels oceans, la contaminació, l’expansió urbana, el canvi climàtic i la desforestació. 

La pèrdua de la biodiversitat és un dels problemes ambientals més crítics que amenaça l’equilibri dels ecosistemes i el nostre benestar

Ocell   Unsplash

Les Reserves de la Biosfera: uns territoris claus per a la conservació de la biodiversitat

El pròxim 3 de novembre se celebra el Dia Internacional de la Biosfera, motiu pel qual és important recordar la seva importància tenint en compte l’estat actual d’emergència. Les Reserves de la Biosfera són zones geogràfiques representatives de diferents hàbitats del planeta que engloben ecosistemes terrestres i marins. Aquestes, tenen l’objectiu i la funció de donar suport a la investigació, avaluant i gestionant els sistemes socioecològics per tal de protegir el medi ambient i fer front a la pèrdua de la biodiversitat i el canvi global.  

La Xarxa Mundial de Reserves de la Biosfera està formada per varies àrees regionals, entre elles, la Xarxa de Reserves de la Biosfera del Mediterrani que, des del juny de 2015, actua de plataforma per l’intercanvi de coneixement entre les costes del Mediterrani amb més de 70 Xarxes de la Biosfera repartides entre 15 països. La Xarxa, conté un conjunt d’indrets amb un patrimoni excepcional relacionat amb la biodiversitat, els paisatges i les expressions culturals.

La Xarxa de Reserves de la Biosfera del Mediterrani aposta pel desenvolupament sostenible i la protecció de la biodiversitat, enfortint les relacions entre els països de la pròpia regió 

Mediterrani   Unsplash

La sensibilitat per a l’entorn natural i la cura del medi ambient ha estat des de sempre un compromís de la Fundació Abertis, tal com s’ha pogut veure establint la seva seu, el Castell de Castellet, com a Centre Internacional UNESCO per les Reserves de la Biosfera Mediterrània. Es tracta de la primera experiència de col·laboració público-privada en l’àmbit dels centres de Categoria 2 de la xarxa de Reserves de la Biosfera, centres i instituts promoguts per a la UNESCO que tenen la finalitat d’establir els objectius estratègics del programa MaB (Man and Biosphere, Home i Biosfera).

El Centre Internacional UNESCO s’ha consolidat com un centre de difusió d’idees, projectes i coneixement

El Programa MaB de la UNESCO té per objectiu establir una base científica per millorar a llarg termini les relacions entre les persones i el medi ambient. El programa es troba centrat amb les dimensions ecològiques, socials i econòmiques de la pèrdua i reducció de la diversitat biològica a fi de protegir els ecosistemes. La feina del programa es concreta a la Xarxa Mundial de Reserves de la Biosfera, que compta actualment amb 701 Reserves en 124 països de tot el món.

Des del Castell de Castellet es porten a terme activitats per fomentar i promoure l’adhesió de noves reserves, transferir i intercanviar coneixements en matèria de gestió dels recursos naturals i de desenvolupament sostenible, organitzar seminaris i activitats de formació entre els gestors de les Reserves, fer estudis de cooperació internacional sobre els efectes del canvi climàtic, promoure projectes conjunts d’investigació aplicada entre les Reserves i crear una base documental sobre els tòpics ambientals i socials més rellevants del Mediterrani.  

Castell Castellet   Abertis

Manifest i compromís amb la lluita contra la crisis climàtica

La “Declaració de Castellet per la Protecció de la Biodiversitat” és un manifest promogut per la Fundació Abertis de la mà d’UNESCO i el Ministeri de Transició Ecològica que alerta de les greus conseqüències que el ritme actual de pèrdua de biodiversitat pot tenir sobre el planeta. La declaració afirma que “la pèrdua de biodiversitat és un dels problemes ambientals actuals més crítics que amenaça a l’equilibri dels ecosistemes i, amb això, el nostre benestar”. “Aquesta pèrdua està causada principalment per l’activitat humana, la destrucció dels hàbitats, la sobreexplotació dels oceans, la contaminació, l’expansió humana, el canvi climàtic i la desforestació, que provoca greus incendis i inundacions”.

“S’ha d’aconseguir un món més sostenible, des d’on les persones visquin en convivència amb el planeta”. Sergi Loughney, director de la Fundació Abertis

Respecte el paper de les Reserves de la Biosfera al manteniment de la biodiversitat del planeta, el manifest considera que “són punts de suport a la investigació des d’on s’avaluen i gestionen els sistemes socio-ecològics per tal de protegir el medi ambient i fer front a la pèrdua de biodiversitat i el canvi global”. Segons la declaració “des de la Xarxa de Reserves de la Biosfera Mediterrànies apostem pel desenvolupament sostenible i la protecció de la biodiversitat, enfortint a la vegada les relacions entre els països de la regió Mediterrània”.

Reconeixement a la Xarxa del Mediterrani

La Royal Society for the Conservation of Nature de Jordania -entitat dedicada a la protecció, conservació i gestió dels recursos naturals- va premiar a la Fundació Abertis amb un reconeixement especial a la seva tasca d’impuls de la Xarxa Mediterrània de Reserves de la Biosfera a través del Centre Internacional UNESCO. 

Mediterrani   Unsplash1

António Guterres, secretari general de Nacions Unides, alerta que “l’emergència climàtica és una carrera que estem perdent, però és una carrera que podem guanyar. La crisis climàtica està causada per nosaltres i les solucions, han de sorgir de nosaltres. Tenim les eines i la tecnologia està al nostre favor”.    

Aposta per a la formació i la investigació

El campus UAB de Reserves de la Biosfera de la Mediterrània va néixer del conveni de col·laboració firmat per la Universitat Autònoma de Barcelona i la Fundació Abertis el 2016. Les dues parts, treballen activament per fomentar el desenvolupament de la investigació interdisciplinària en l’àmbit socio-ambiental en relació a les Reserves de la Biosfera del Mediterrani. 

El passat 2018, la Comissió Europea va adjudicar un projecte Erasmus + al Centre Internacional UNESCO per les Reserves de la Biosfera Mediterrànies, seu de la Fundació Abertis. La iniciativa pretén alinear l’activitat de les universitats de la regió del mediterrani, innovant en la seva capacitat d’investigació amb l’objectiu principal d’enfortir i millorar l’activitat acadèmica universitària entre països de la conca del Mediterrani en el context de les Reserves de Biosfera del Mediterrani.