Expresidents del Govern com Felipe González o José María Aznar, exministres de Treball, destacats i històrics membres de la magistratura tant del Tribunal Suprem com del Constitucional, líders sindicals com Cándido Méndez i directius de companyies i mitjans de comunicació, entre altres representants de la societat civil, han col·laborat amb els seus testimonis al llibre commemoratiu amb motiu dels 40 anys del despatx Sagardoy Abogados.

El llibre, coordinat per Luis Enrique de la Villa Gil, recull, a més dels testimonis, un repàs per la història del despatx i aborda en un dels seus capítols, el futur del dret del treball i de la protecció social, escrit pel mateix Juan Antonio Sagardoy, fundador del despatx i referent en Dret Laboral, i Luis Enrique de la Villa.

"Els últims 40 anys d'Espanya han estat sense lloc a dubte, els millors anys de la història recent del nostre país", reflexiona José María Aznar, expresident del Govern. "La consolidació de la democràcia, la modernització de l'economia, acceleració per l'entrada en l'euro que ens va homologar a les nacions més desenvolupades del món, o el desenvolupament de l'Estat autonòmic com a projecte de la pluralitat que sempre ha caracteritzat Espanya són fites que, malgrat els intents disgregadors que desgraciadament avui ens acompanyen, formen part ja de la història d'èxit del nostre país".

Destaca també Aznar que "l'èxit d'Espanya en aquestes últimes quatre dècades no ha estat atribuïble als polítics. Ha estat l'èxit de tota una societat, de tots i cadascun dels espanyols que a finals dels anys 70 anhelaven la normalitat democràtica. Sagardoy ha estat un referent de la societat civil".

El també expresident del Govern Felipe González ressalta en el seu text a "la permanent inclinació al pacte i a l'entesa en tots els ordres de la vida", com algunes de les virtuts i les raons "que van portar al Govern d'Adolfo Suárez a encomanar a Juan Antonio Sagardoy fer d'aquesta previsió de l'article 35.2 de la Constitució (La llei regularà l'Estatut dels Treballadors) una realitat viva i duradora".

González apunta, a més, que "s'han complert 40 anys de la publicació de l'Estatut dels Treballadors. Al llarg d'aquest temps ha estat una llei viva, que ha tingut reiterades modificacions per adaptar-se a les canviants circumstàncies econòmiques i socials, però que, alhora, mai no ha perdut les senyes d'identitat que Sagardoy va incorporar al seu text original."

Dret laboral

Per la seva part, els exministres de treball Fátima Báñez i Valeriano Gómez destaquen el pilar en el qual s'ha convertit el Dret Laboral a Espanya. "Davant dels desafiaments que afecten al món de les relacions laborals, com la globalització, la digitalització i el futur del treball o la pandèmia mundial, continuïn treballant perquè prevalguin els valors superiors de l'ordenament jurídic, a saber, la Llibertat, la Justícia, la Igualtat i el Pluralisme Polític", apunta Báñez.

En el seu text, Valeriano Gómez ressalta que les quatre dècades de la fundació de Sagardoy Abogados "és una feliç coincidència amb aquella afortunada etapa de la nostra història que és, també quan es contempla des de la perspectiva de les nostres institucions socials, la de la construcció a Espanya d'un marc democràtic de relacions laborals i el seu progressiu desenvolupament afrontant els grans reptes que l'economia i la societat espanyola han hagut de superar en aquest excepcional període".

Històrics magistrats com María Emilia Casas (presidenta emèrita del Tribunal Constitucional) expressen l'adaptació del Dret Laboral. "Sagardoy ha afrontat al llarg de les últimes quatre dècades canvis de tanta magnitud com la conformació i desenvolupament de l'ordenament laboral constitucional, amb contínues operacions legislatives reformadores i el nostre ingrés a la Unió Europea, sense oblidar les transformacions tecnològiques i la seva incidència en les maneres d'organitzar l'activitat empresarial i de treballar, en la direcció i gestió dels recursos humans en els models de negoci", indica.

En aquest sentit, el també magistrat Francisco Pérez de los Cobos, president emèrit del Tribunal Constitucional), escribu sobre la importància que va tenir l'aparició de l'Estatut dels Treballadors i assenyala que "un dels primers exponents d'aquest vendaval renovador va ser l'Estatut dels Treballadors de 1980. Va ser un producte normatiu típic de la transició i una norma moderna i justa, aferrada a la realitat espanyola i adaptada a les necessitats del seu temps".

També, Fernando Salinas, exvicepresident del Consell General del Poder Judicial, es refereix al mateix aspecte destacant que Sagardoy "va pilotar l'elaboració de l'avantprojecte de l'Estatut dels Treballadors, norma ja ajustada al text constitucional. De la norma de 1980 continuen vigents gran part dels seus principis".

I afegeix que "els laboristes hauríem de reflexionar seriosament i posar en relleu els transcendents canvis que el dret i l'ordre jurisdiccional social han experimentat en els últims 40 anys, passant de ser un camp i un ordre jurídic denigrat fins a assolir el nivell tècnic i jurídic actual."

Segons l'opinió de Benigno Varela, magistrat jubilat del Tribunal Suprem, a Sagardoy "se li deu en mesura molt important el nou Dret del Treball sorgit després de la Constitució de l'any 1978, que va tenir a l'Estatut dels Treballadors de 1980, la manifestació més eloqüent."

Manuel Pizarro, president de la Reial Acadèmia de Jurisprudència i Legislació d'Espanya, dedica en la seva reflexió una lloa al fundador del despatx com a "referència indiscutible del Dret del Treball i la Seguretat Social, disciplina sotmesa en aquests anys més vinents a una evolució profunda, la mateixa que ha experimentat el teixit empresarial, econòmic i laboral al nostre país".

Relacions laborals

Dins de l'àmbit sindical i empresarial, personatges rellevants en l'etapa de la transició com Cándido Méndez, exsecretari general de UGT, també participa en el llibre recordant que "les relacions laborals estan sempre en evolució per encarar amb èxit els nous reptes, com els que ara deriven de la digitalització i la transformació verda en les nostres societats, travessades per la pandèmia que ens ha obligat a aprofundir, a contrarellotge, en el teletreball". En aquest sentit, assenyala a Sagardoy com a "interlocutor necessari en multitud de negociacions conflictes i disseny de canvis legals, que ha experimentat l'Estatut dels Treballadors des de la seva redacció inicial."

En l'àmbit empresarial, col·laboradors de l'obra com Antonio Fernández Galiano, President d'Unitat Editorial, posa de relleu el paper de Sagardoy i diu que "com a director general de l'Institut d'Estudis Socials va ser determinant al vigent Estatut dels Treballadors". I assevera que "Espanya necessita referències exemplars en temps en què l'exemplaritat sembla estar vivint hores baixes".

Per la seva part, Pablo Isla, president d'Inditex, ha volgut destacar "la qualitat d'un despatx ve determinada per la qualitat de les persones que l'integren i crec que comptar a Espanya amb un despatx de dret laboral de la talla i el nivell de Sagardoy és tot un luxe".

De la mateixa manera, es manifesta Jaime Pérez Renovales, secretari general i del Consell de Banc Santander, que subratlla "l'alta qualificació professional dels qui treballen en ell, la proximitat i compressió de les necessitats del client i, sobretot, un pragmatisme i sentit comú que els fa aconsellar en cada moment la solució més viable i beneficiosa per als seus assessorats".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat