S’estima que cada ciutadà de Catalunya consumeix 227 bosses de plàstic a l’any, fet que equival a 1.725.609 bosses de plàstic d’un sol ús que es consumeixen al nostre territori al llarg de 365 dies.

Les bosses de plàstic triguen 150 anys a descompondre’s i les utilitzem tan sols 10 minuts     

És comú passejar pel carrer o fer excursions per entorns naturals i trobar-se deixalles i plàstics que són abocats sense tenir en compte l’afectació que tenen al medi ambient. El fet de ser habitual, ha normalitzat aquest fet, però no hauria de ser així.  

Coincidint amb el Dia mundial sense bosses de plàstic –el 3 de juliol– Endesa va organitzar una recollida de deixalles de plàstics al pantà de la Torrassa, al Pallars Sobirà. Amb aquesta acció que es va portar a terme al llarg del matí es va aconseguir recollir l'equivalent a sis bosses d’escombraries domèstiques, fet que correspon a 160 litres.  

Segons l’Organització de les Nacions Unides, el 80% de les escombraries que es troben als mars i oceans són plàstics. Avui els oceans contenen més de 165 milions de tones de plàstic, dels quals un 50% aproximadament són articles d’un sol ús. L’ONU calcula que d'aquí quatre dècades els peixos no podran nedar amb normalitat per la quantitat de plàstics que hi haurà al mar.

Es calcula que d'aquí 30 anys hi haurà més plàstics que peixos al mar

Plàstics recollits - Endesa

Sota el lema "Plàstics Zero", Endesa ha impulsat una iniciativa per combatre l’ús dels plàstics d’un sol ús dins l'organització. Marta Hernández, tècnica del departament de medi ambient d’Endesa, detalla que “la campanya té com a objectiu reduir un 60% els plàstics que s’utilitzen una sola vegada a les oficines de tot Espanya per a l’any 2021”.

Entre les primeres accions que ha desenvolupat la companyia elèctrica i que pretenen donar exemple en altres organitzacions i a la resta de societat, en destaquen:

  • L’eliminació de tots els gots de plàstic de les màquines expenedores i la seva substitució per d’altres de compostables.
  • L’eliminació de totes les ampolles de plàstic i l’ampliació del nombre de fonts d’aigua potable.
  • L’ús d’ampolles de vidre per tal de poder-les reutilitzar diàriament.

"Des d’Endesa volem que les mesures vinculades al projecte promoguin un canvi cultural entre els empleats i, en conseqüència, contribueixin a reduir-ne l'impacte al medi ambient”, assegura Hernández. Per això, la companyia treballa per externalitzar el que s'aplica internament i patrocina la campanya #Plasticfreelifestyle.

Marta Hernandez - Endesa

#Plasticfreelifestyle

Les bosses de plàstic triguen 150 anys a descompondre’s de manera natural; les ampolles de plàstic de PVC o PET (les més gruixudes) entre 100 i 1.000 anys; els gots de plàstic del cafè més de 100 i els taps, canyetes o envasos de iogurt entre 100 i 300.

Tenint en compte les alarmants xifres de degradació d’aquests materials contaminants, la Federació Internacional de Piragüisme, que organitza el campionat mundial de caiac a Sort, ha llançat la campanya “Una vida sense plàstic” apostant per preservar el medi ambient amb l’objectiu de reduir al màxim l’ús de plàstics d’un sol ús.

Ràfting - Endesa

Entre les accions que se’n destaquen, es va regalar a tots els participants i assistents una ampolla d’un litre i mig de plàstic reutilitzable, substituint les 6.000 ampolles de plàstic d’un sol ús per 1.000 que s’han produït per a aquest fi, a més de confeccionar 5.000 bosses de cotó per reduir i eliminar l’ús de bosses d’un sol ús. Una bossa reutilitzable suposa un estalvi de 100 bosses de plàstic d'aquesta mena.

La suma d’aquestes iniciatives suposa un estalvi a l’atmosfera d’11.725 kg de CO2

Un estalvi que equival a les emissions que generaria un cotxe de gasolina a fer dues voltes a la Terra o bé al consum derivat d’un habitatge mitjà al llarg d’un any sencer.  

Com es controla el cabal ecològic?  

A fi de garantir un òptim cabal del riu per poder desenvolupar activitats esportives i fluvials, Endesa regula la gestió de l’aigua des d’embassaments i centrals hidroelèctriques.

L’activitat de la companyia a les centrals hidràuliques té per objectiu principal la generació com a font d’energia renovable i a més permet assegurar el regadiu, el cabal ecològic, el consum domèstic, controlar les crescudes de cabal i proporcionar un manteniment correcte i adequat als corrents fluvials. 

Angel Garcia, responsable dels centres de control d'Hydro Iberia i d’Enel Green Power, la filial d’Endesa d’energies renovables a Espanya detalla que per portar a terme la competició en igualtat de condicions per a tots els participants, “la competició es desenvolupa amb un cabal òptim de 32m3/segon, 16m3/s que provenen de l’embassament de la Torrassa, 12m3/s de la central de Llavorsí i 4m3/s del cabal mínim ecològic”.

Consciència ambiental  

Reduir i aconseguir eliminar l’ús d’aquests tipus de material contaminant per al medi és feina i responsabilitat de tothom.

tortuga bolsa de plastico - Fotostock

Ser conscients del problema que existeix i treballar per minimitzar-ne els efectes evitarà la mort de centenars d’animals marins que cada any perden la vida per culpa de la inconsciència humana.