El Pla d’Urgell és una comarca de la plana de Lleida amb capital a Mollerussa. És una comarca amb un important valor patrimonial, turístic i cultural. Si us agraden les aventures i descobrir la comarca pels seus monuments, podeu visitar dos castells declarats bé cultural d’interès nacional: el Castell Templer de Gardeny i el Castell de Torregrossa. El Castell Templer de Gardeny és un conjunt monumental situat al turó de Gardeny. A causa de la seva alçada, era un complex perfecte per portar a terme operacions militars, on, inclús, Juli Cèsar l’any 49 aC va utilitzar les instal·lacions durant la guerra civil per enfrontar-se als pompeians Lluci Afrani i Petreu. Podeu visitar-lo durant tot l’any i, a més a més, podeu gaudir d’una mostra de la recreació de la vida dels templers. El Castell de Torregrossa, situat a la plaça de l’Església de Torregrossa, data dels segles XVI i XVII, i es va reformar durant el XVI amb elements renaixentistes. L’origen de la població podria ser romà perquè s’hi han trobat restes romanes que indiquen que hi va haver assentaments anteriors. Per acabar amb el repàs de la història de la comarca, a l’Edat Mitjana el Pla d’Urgell va formar part dels comtats d’Urgell i de Barcelona.

Pel que fa el relleu del Pla d’Urgell, com bé indica el seu nom, és planer. En aquesta comarca no hi ha gaires accidents geogràfics i es caracteritza, entre d’altres, per la formació de zones tancades d’aigua que no tenen sortida ni al riu ni a la mar. Aquest fenomen s’anomena endorreisme. L’estany d’Ivars i Vila-Sana és una llacuna d’aigua dolça, tot i que el seu origen és endorreic. L’any 2005 va ser recuperat i, actualment, té una superfície d’aigua de 126 hectàrees.

Autor fotografia: Joan Torrent

És un espai natural protegit amb una gran varietat de flora i fauna, especialment ocells, que es poden veure des dels miradors que hi ha al voltant de l’estany. És un espai natural perfecte per visitar amb els més petits de la família i descobrir junts la naturalesa que us envolta.  

Autor fotografia: Oriol Clavera

Després de visitar l’estany d’Ivars i Vila-Sana, podeu aprofitar per conèixer la comarca a través de la seva gastronomia. L’activitat econòmica del Pla d’Urgell es basa, principalment, en el desenvolupament de l’agricultura i la ramaderia, gràcies a la riquesa natural de la comarca. Un dels plats més populars de la zona és la cassola de tros, un plat que preparaven els camperols quan anaven a treballar de sol a sol. Cadascun aportava els ingredients que tenia a casa i, amb això i amb el que trobaven en el camp, elaboraven un guisat molt calòric amb el qual aguantaven tota la jornada. Els ingredients són molt variats però hi sol haver costella de porc, llonganissa, botifarra, caragols, patates, tomàquets, pebrots, alls, cebes...

La mel, melmelades, conserves, sucs i formatges formen part del menú gastronòmic de la comarca. Per la qual cosa us recomanem que visiteu les instal·lacions de l’empresa Productos Naturales Capell. Una empresa agroalimentària familiar especialitzada en la producció de mel i melmelades naturals i artesanals. La seva filosofia és “fer les coses ben fetes”, obtenint així una gran qualitat en els seus productes. 

Seguint amb la producció de productes naturals, tota la família podeu participar en un taller per aprendre a fer formatge a Formatges Camps. És una empresa jove i emprenedora que va prendre la iniciativa d’elaborar formatges artesans l’any 2000. Es caracteritza per la fabricació casolana dels formatges, fets d'un a un manualment i garantint l’excel·lent qualitat del producte. 

Autor fotografia: Formatges Camps

A més a més, els formatges artesans Camps van obtenir dos reconeixements als prestigiosos premis internacionals World Cheese Awards: el premi Bronze per la varietat “Blau de Net” i el premi Super Gold per la varietat “Lligat de Cabra”.

Per fer baixar el menjar, podeu aprofitar la naturalesa de l’entorn i realitzar una passejada en bici per la ruta Pedals del Canal d’Urgell. És una ruta per descobrir la plana de Lleida i està pensada per fer-se amb quatre etapes. És la primera ruta slow de Pedals del Món, autoguiada i circular que es realitza amb bicicleta de muntanya, amb sortida i arribada a Juneda. Una ruta sense grans dificultats, pensada per gaudir-la amb tranquil·litat, i ideal per al turisme familiar.

Autor fotografia: Pedals del Canal d'Urgell

I perquè seguiu gaudint de l’entorn, us proposem que visiteu el Parc de les Olors de Linyola. Un espai rural dedicat al cultiu ecològic de plantes aromàtiques i medicinals a Catalunya. Està situat als terrenys d’una antiga teuleria del poble, la Bòbila del Xifré i els camps que l’envolten. 

Autor fotografia: Parc de les Olors de Linyola

El Parc disposa d’uns 6.000 m2 d’àrea enjardinada i té unes vistes cap al sud que permeten contemplar el paisatge característic del Pla d’Urgell: una plana pràcticament contínua, amb relleus molt suaus i horitzons rectilinis.Els més romàntics podreu gaudir d’una de les postes de sol més espectaculars de Catalunya. 

Autor fotografia: Parc de les Olors de Linyola

Contingut realitzat amb la informació de l'Agència Catalana de Turisme