Diuen que el món de la tecnologia i les telecomunicacions és un món d'homes, però els qui ho diuen també deuen ser els qui deien que era impossible que els beneficis de les telecomunicacions revertissin a Catalunya i ho fessin, a més, en català. Ja fa sis anys que l’operadora catalana Parlem Telecom va néixer per començar a trencar aquests tòpics, per això en tot aquest temps ha esdevingut no només un referent en la gestió del client a través de la innovació i la tecnologia, sinó també la gran referència catalana en l'àmbit de les telecomunicacions a casa nostra. Des de 2014, Parlem destaca per oferir un tracte de proximitat i per la seva identitat pròpia, molt unida als territoris de parla catalana, però en els últims temps, a més, s'ha destacat per reduir i donar visibilitat al talent femení dins el sector TIC.

Espot publicitari de Parlem Telecom en català rossellonès, dins una campanya en la qual la companyia va fer anuncis en valencià, mallorquí i català central.

El compromís de Parlem Telecom per visibilitzar i apostar pel talent femení

Un aspecte destacable i d’essencial importància de l’operadora és el compromís que ha demostrat amb el desenvolupament econòmic, social i tecnològic del país. Un compromís que, en els últims anys, ha complementat donant visibilitat a les dones en el sector TIC: col·laborant, per exemple, en iniciatives per reduir la bretxa digital i la falta de talent femení en aquest sector com ara STEM Woman congress o la iniciativa 100tifiques, entre d’altres.

Ernest Pérez-Mas, CEO de Parlem, considera que “les dones adopten una forma de treball més analítica, amb més rigor i  menys impulsiva, fet que es denota en les operacions i negocis que porten a terme”. El directiu lamenta la falta de referents femenins al sector de les telecomunicacions i, precisament per això, la companyia aposta per donar-los visibilitat, pel seu talent i la seva professionalitat. “Volem encoratjar les altres organitzacions a potenciar el seu talent femení donant exemple i formant part d’iniciatives que fomentin les professionals del sector”, detalla el fundador de Parlem.

Ernest Perez Mas   Parlem

Parlem Telecom aposta per crear referents femenins

L’operadora pretén crear referents per a les noies més joves. Mostra d’això és la posició que adopten les dones en els alts càrrecs, com n’és exemple Alícia Ollé, enginyera de telecomunicacions i directora d’operacions amb el client de la companyia. “Anhelem el moment en el qual el 50% de les candidatures per ocupar una posició siguin de dones. Si no arriba un percentatge de CV equiparable és més difícil que la posició la pugui acabar ocupant una dona. Per això hem de realitzar un esforç per aconseguir motivar les noies per tal que apostin per aquest tipus d’estudis, però també que les polítiques d’igualtat de gènere estiguin plenament assumides”, apunta Ollé.

Quin és el paper de les dones a Parlem Telecom?

L’operadora compta actualment amb un total de 51 professionals del sector, 28 dels quals es van incorporar des del març de 2020, un període en què s’han sumat 12 dones a l’equip, algunes d'elles com a figures clau que s’han incorporat també al consell d’administració, complementant un equip de professionals excel·lents. En aquests moments, Parlem compta amb 19 dones i ha incorporat com a directiva del Consell Assessor de Parlem, també, a l'enginyera informàtica i professora del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV Susana Prado, guanyadora del Premi Dona TIC 2019.

La directora d’operacions amb el client de Parlem, Alicia Ollé, considera que “la igualtat de gènere hauria de ser una prioritat de totes les companyies, no només per complir la llei d’igualtat efectiva de Dones i Homes o pel compliment dels ODS de l’ONU, sinó que tal com es demostra, aquelles empreses que incorporen a les dones als seus òrgans de direcció, resulten més rentables, més productives i tenen un clima laboral molt més favorable a la innovació i desenvolupament”.

“Necessitem empreses valentes i ambicioses, que impulsin el canvi i apostin per la diversitat”, Alicia Ollé

En la mateixa línia, Ollé afegeix; “són molts anys d'història amb desigualtat, amb un món d'homes on les dones han estat situades en un segon pla, un fet que ja és historia, però encara queda molt per fer”. Per això, apunta, “des de Parlem actuem i som coherents entre el que diem i el que fem. Exercim un compromís autèntic impulsat des de direcció general i alineat amb l’estratègia del negoci per tal que flueixi per tota l’organització i formi part de la nostra cultura”.

Alicia Ollé   Parlem

Des de Parlem, també s’estan construint sinergies amb diverses universitats catalanes per tal de fomentar el talent i la incorporació de talent femení STEM a Parlem. L’objectiu és treballar per atraure, retenir i promoure a les dones al sector ocupacional de les tecnologies, i també per tal d’impulsar el lideratge femení.

Catalunya serà digital o no serà

Paral·lelament a les iniciatives per trencar la bretxa de gènere en el sector TIC, Parlem Telecom segueix col·laborant amb projectes que aposten per la digitalització de la societat catalana. El darrer acord destacable és l’aliança que ha fet amb la Fundació i2CAT, amb l’objectiu d’invertir en iniciatives innovadores desenvolupades per i2CAT en l'àmbit català de les telecomunicacions. Els primers projectes amb i2Cat i Parlem ja estan definits i posaran el focus en la mobilitat autònoma i sostenible i en l’impuls de la realitat augmentada en entorns comercials.

Segons Ernest Pérez-Mas, CEO de Parlem, aquesta aliança “reforça el lideratge de la companyia dins del sector TIC català i ens permet col·laborar amb un actor clau en l'àmbit de la recerca digital, com és la Fundació i2CAT”. Es tracta, en definitiva, d'un acord que “ens permetrà ser una operadora de telecomunicacions influent en els projectes prioritaris d’innovació que necessita Catalunya per estar a l'avantguarda digital, com els que estan vinculats amb la tecnologia 5G”.

Parlem Telecom persegueix l’objectiu de ser un referent del sector de les telecomunicacions en l’àmbit català responent a les necessitats de telefonia, Internet i televisió de la ciutadania. A més, des de l’any 2019, ha desenvolupat una nova línia de negoci, Parlem Empreses, amb què ofereix múltiples solucions tecnològiques innovadores a mida de cada companyia. Enguany, per segon any consecutiu figura entre les 200 empreses europees amb més creixement segons l'índex del Financial Times; Parlem és l'empresa de telecomunicacions que amb més velocitat creix a tot l’Estat i està en 4a posició entre el conjunt d’empreses europees d'aquest sector.