“L’economia digital és una oportunitat, creix en ocupació”. Recolzant-se en dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA), el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró, destaca la fortalesa del sector tecnològic en un moment on la crisi de la Covid-19 està colpejant l’economia del país: “El sector TIC català ha seguit generant ocupació en aquest primer trimestre”.  A més, també sosté que “aquells sectors que s’havien digitalitzat estan encarant molt millor la crisi que aquells que no ho havien fet”.

El conseller Puigneró, que duu vinculat a les polítiques digitals de la Generalitat des de l’any 2013, veu aquesta pandèmia com un motor que accelerarà processos de digitalització en diversos sectors professionals. En aquest sentit, considera que el Govern ha complert amb les dues prioritats que s’havia marcat durant la crisi: que no s’aturés el país i que tampoc ho fes la Generalitat. “Hem estat l’única administració que ha implementat el teletreball de forma ràpida, donant dades i amb uns percentatges de teletreball dins l’administració altíssims”, es felicita Puigneró, encarregat d’activarel treball a distància per a milers de treballadors públics de la Generalitat.

De forma complementària, durant el passat més d’abril la seva conselleria va posar les condicions per celebrar la Hackovid, “una iniciativa per estimular la petita empresa, l’emprenedor i la start-up del nostre país”. L’objectiu d’aquest esdeveniment era donar resposta a les necessitats socials derivades del confinament, presentant-se més de 100 iniciatives per millorar la vida de la ciutadania. “Tenim un riquesa i una capacitat emprenedora en el nostre país que està en l’ADN dels catalans”, reivindica el conseller.

Aquesta iniciativa, de fet, guarda una sèrie de paral·lelismes amb els Premis Talent Cambra, la iniciativa impulsada per la Welcome Talent Society que fomenta la capacitat emprenedora de casa nostra en diversos sectors: des del món de la cultura fins al científic, passant pel sector digital, empresarial i tants d’altres.

A banda de les oportunitats que genera la societat digital, aquesta també compte amb alguna amenaça. Segons dades de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, la ciberdelinqüència i el cibercrim han augmentat un 150% respecte al trimestre anterior, tot aprofitant l’augment de la connectivitat a les xarxes en un context de confinament. “Disposar d’un entorn segur al 100% és impossible en qualsevol àmbit”, planteja Puigneró. Al mateix temps, però, sosté que la millor manera de combatre aquesta amenaça és “crear aquesta cultura entre els ciutadans i les empreses de que, si cada vegada tenim una vida més digital, també han de prendre més mesures respecte a aquesta ciberseguretat”.

La campanya #joimpulsotalent permet fer aportacions econòmiques per apadrinar talent d'una forma molt senzilla, ara i aquí